Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Design: De Nokia Lumia 800

Design is zeer belangrijk voor Nokia. De body van de Lumia 800 is dan ook op een compleet nieuwe manier ontwikkeld. Hoewel de meeste fabrikanten van ‘plastic’ telefoons kiezen voor spuitgieten, beperkt het spuitgieten bij Nokia zich tot de ruwe vorm van het toestel. Daarna gaat Nokia namelijk vrezen en boren.

Zo worden de speakergaatjes aan de onderkant van de body uitgeboord en trekt een speciale vrees sleuven voor de camera opening en de LED flitsers aan de achterkant van het toestel. Met een speciale schuurkop worden smeltnaden aan de zijkant van de body verwijderd waardoor een strak blok plastic overblijft.

Het gevoel voor Fins design is ook terug te vinden aan de bovenkant van het toestel. Daar vinden we de koptelefoon die gecentreerd is op de ronde zijkant van het toestel. Hoewel deze pluggen aan de buitenkant rond lijken, zijn dit normaal rechthoekige componenten waardoor ze nooit zo dicht op de rand van een telefoon zitten. Nokia heeft de leverancier van deze pluggen deze speciaal laten ontwerpen.

Een ander leuk designelement is het klepje dat de USB-plug afdicht wanneer je er geen stekker in hebt zitten. Nokia heeft niet voor een los plastic flubbertje gekozen, maar een klepje dat perfect in de opening past. Dit klepje wordt door een magneetje op zijn plek gehouden. Met dit klepje open, kan je ook het klepje ernaast open schuiven. Deze onthult de micro-sim houder. Jawel, Nokia heeft hier dezelfde keuze gemaakt als Apple.

Nu zou je denken dat de keuze voor Micro-Sim bewust is om het toestel platter dan dat van de concurrenten te maken. Nee, dat is niet zo. In tegenstelling, de Nokia Lumia 800 is best een dik toestel. We kunnen de overstap naar micro-sim dus niet helemaal verklaren. Toch is de keuze voor een dikker toestel niet slecht. Zeker wanneer de bijpassende rubberen hoes om de Lumia 800 zit, ligt het toestel heerlijk in de hand.

Het laatste stukje design waar we naar gaan kijken, is dat van het scherm. Nokia heeft namelijk voor een ouderwets bolvormig AMOLED display gekozen. Ook hier laten de Finnen zien dat ze niet bang zijn voor een millimeter meer. Een keuze die geheel binnen het Lumia 800 gevoel past. Daarnaast is de keuze voor AMOLED erg slim. Door de perfecte zwarting zie je vaak niet waar het scherm stopt en de rand van het toestel start.

Nokia doet iets dat we van Nokia hebben verwacht. Nokia gaat niet mee met de trend, maar zet een toestel met een eigentijds design neer. Een toestel dat meteen opvalt wanneer het op de tafel ligt. Precies wat wij van Nokia verwachten.

Wil je weten wat er in de doos van de Nokia Lumia 800 zit, check dan onze Uitgepakt special. Wil je weten hoe het is om een Lumia 800 in je zak te hebben, check dan morgen onze Lumia 800 review.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.