Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: iPawn Ganzenbord (iPad)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Leuke toepassing van de iPad als speelbord
  • Leuke animaties op het speelbord
  • Dobbelsteen is goed uitgedacht

THE BAD

  • Mist verdere diepgang die wel op een iPad mogelijk is.

Welkom in het iPawn Weekend van GadgetGear. Dit hele weekend besteden we uitgebreid aandacht aan de vier iPawn games die Jumbo niet al te lang geleden op de iPad introduceerde. We trappen vandaag af met de klassieker Ganzenbord (of Game of Goose op de verpakking)

iPawn Algemeen

Hoewel de de iPawn games gratis kan downloaden van de App Store zijn ze op enkele uitzonderingen na pas echt leuk wanneer je de bijbehorende speelstukken van Jumbo erbij koopt. Voor iedere game heeft Jumbo een specifieke set gemaakt die je over het algemeen voor minder dan €10 zou moeten kunnen vinden.

De iPawn speelstukken zijn voorzien van een speciale geleidende laag. Hierdoor denkt te iPad dat deze stukken echte mensenvingers zijn. Hierdoor maakt Jumbo slim gebruik van de Multi-touch functies van de iPad.

Uitrusting

Wanneer we het doosje van Game of Goose openen, vinden we zes pionnetjes die allemaal van een gekleurde ganzenbek zijn voorzien. Daarnaast bevat het doosje een korte handleiding van het spel. De handleiding is in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Spelen

De gratis bijbehorende app voor deze game vormt het bord voor dit digitale ganzenbord spel. In het midden treffen we de dobbelsteen aan. Je gooit ermee door hem aan te raken. Het bord reageert perfect op de stukken en zal afhankelijk van de positie van de stukken een animatie laten zien. Wanneer je bijvoorbeeld een aantal plaatsen voorruit mag, zie je dit geanimeerd op het bord.

Het digitale speelbord bevat geen logica. Je zal dus zelf volgens de spelregels moeten spelen. Doe je dit niet, zal het bord je niet afstraffen. In dit geval is de app dus echt niet meer dan een digitaal speelbord.

Vormgeving

Wil je het klassieke kartonnen speelbord vervangen, dan zal de iPad een meerwaarde moeten hebben voor de speler. Met de animaties is Jumbo erg leuk bezig geweest. Helaas is het niet mogelijk om met andere thema’s te spelen. Zo was het erg leuk geweest als je bijvoorbeeld een potje ruimteganzenbord had kunnen spelen. Met name jongere spelers hadden op die manier beter geënthousiasmeerd kunnen worden.

Conclusie

Ganzenbord verscheen omtrent 1640 voor het eerst in Nederland en was vrijwel meteen al een groot succes. Nu, bijna 4 eeuwen later, heeft Jumbo het spel in een nieuw interactief jasje weten te steken dat nog steeds erg leuk is om mee te spelen. Hoewel de animaties erg leuk zijn, is Jumbo vergeten om gebruik te maken van de mogelijkheden die de iPad te bieden heeft. Dat is jammer, want aangepaste spelen hadden de game nog veel aantrekkelijker kunnen maken. Jumbo krijgt voor deze game een voldoende, maar geen dikke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.