Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: GTA III (iPad)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Oud en vertrouwd
  • Vernieuwend op de iPad
  • Laag geprijsd

THE BAD

  • Controls tijdens het rijden kunnen beter

Het is de laatste dag van het jaar en als je geen vuurwerk heb gekocht, heb je vast nog wel een paar uurtjes te doden voor het echte feest begint. Een mooi moment om aandacht te besteden aan een bijzondere release op de iPad. We hebben het over GTA III, dat ooit al eens op de Playstation 2 verscheen.

Grand Theft Auto III was in 2001 de eerste echte 3D open world game en opende daarmee de ogen van vele gamers. De eerste twee GTA games waren ook al open World games, maar speelden af in een 2D omgeving. De eerste release was in oktober van 2001 op de Playstation 2 gevolgd door de PC release in maart 2002, de Xbox release in november 2003 en tot slot de Mac release in 2010. In 2001 was GTA III de bestverkochte game van het

jaar.

Wanneer je modernere GTA games hebt gespeeld en nu met GTA III aan de slag gaat, merk je dus ook dat Rockstar in GTA III de mogelijkheden van de game echt nog aan het verkennen is. Naast de missies in het verhaal kan je wel mensen aanvallen en spelen met de politie, maar echte side-missies ontbreken nog aan de game. Rockstar heeft de game dus niet voor de iPad release aangepast waardoor de authentieke ervaring in tact is gebleven.

GTA III speelt zich af in Liberty City, waar later ook een aantal andere GTA games afspeelden. De stad Liberty City is gebaseerd op de stad New York. In GTA III spelen we het verhaal van Claude, een kleine crimineel die tijdens een bankroof werd verraden door zijn vriendin. Nu wilt hij wraak nemen door de grootste crimineel van de stad te worden.

Controls

Hoewel de gameplay origineel is gebleven, heeft Rockstar voor GTA III wel aan de controls moeten werken. We gaan immers van controller naar on-screen knoppen. Dit heeft Rockstar best goed op weten te lossen, al zou het fijn zijn geweest als Rockstar ondersteuning bood voor iPad joysticks zoals die van Targus en Logitech. Dit omdat je auto’s niet met een analoge stick bestuurt, maar met een links-rechts knop terwijl de analoge stick wel voor lopen wordt toegepast. Ook sturen auto’s hierdoor net iets minder precies. Jammer.

Audiovisueel

Het zal je niet verbazen dat de game er een stuk beter uit ziet dan het origineel. Dit omdat de resolutie van de iPad veel hoger is dan die van de Playstation 2. Natuurlijk kwam Rockstar dit voordeel al eerder tegen toen de game geschikt werd gemaakt voor de PC en de Mac. Al met al zijn we dik tevreden over deze game.

Conclusie

Met GTA III maakte Rockstar één van de belangrijkste games in de geschiedenis van de open world games. Het bedrijf creëerde de fundering voor fantastische games als Red Dead Redemption, L.A. Noir en natuurlijk GTA IV. Natuurlijk ontbreken veel gameplay elementen die in latere GTA games werden geïntroduceerd, maar het is gewoon lekker om deze klassieker weer eens te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.