Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sony Ericsson Xperia Pro

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Groot toetsenbord
  • Zeer goede fotocamera
  • Zeer goede videocamera
  • Reageert lekker snel

THE BAD

  • Scherm had toch groter gemogen
  • Voelt heel plastic

Sony Ericsson heeft onlangs de Xperia Pro gelanceerd. Dit toestel werd al in Februari van dit jaar aangekondigd, maar moest eerst twee Arc’s, Twee Neo’s, Twee Mini’s, de Play, de Active en de Ray voor laten gaan. Waarom Sony Ericsson zo lang gewacht heeft is onduidelijk, maar we zijn blij dat de Pro er eindelijk is!

Uitrusting

In de doos van de Xperia Pro vinden we naast een USB-kabel ook een USB-lader en een HDMI kabel. Het is duidelijk een zakelijk toestel want een simpele headset ontbreekt aan het pakket.

Uiterlijk

De Xperia Pro is zoals vele Sony Ericsson telefoons voor een groot deel uit plastic opgetrokken. De Pro is ook het dikkerdje uit de Xperia-lijn. Gelukkig heeft hij daar een goed excuus voor. Het toestel bevat namelijk een volledig QWERTY toetsenbord en dat is niet alleen voor de zakelijke gebruiker, maar ook voor de chatter erg interessant.

Hoewel het toestel qua lengte en dikte erg op de Xperia Play lijkt, beschikt het over een kleiner display (3.7 inch) waardoor de Pro iets slanker oogt. Hoewel het scherm wat klein is, is de breedte wel heel erg fijn.

Het verschil zie je ook heel goed wanneer je het toetsenbord uitklapt. De Xperia Pro is gewoon een stuk kleiner dan de Play.

Specs

De Xperia Pro beschikt over een 3.7 inch scherm met een resolutie van 480×854 pixels (265 DPI). Het toestel wordt aangedreven door een 1Ghz CPU met 512Mb RAM. Het is dus geen snelheidsmonster, maar de snelheid is voor regulier gebruik zeer comfortabel. Het toestel heeft 1GB aan opslagruimte en je krijgt er nog een 8GB Micro-SD bij.

Het toestel draait op Android 2.3 (Gingerbread). Zoals het er nu uitziet zou het toestel maar zo een update naar Android 4.0 kunnen ontvangen. Met de laatste software update is het ook mogelijk om gebruik te maken van functies als 3D Panoramic Sweep waarmee je panorama’s in 3D kan fotograferen. Om deze te bekijken heb je natuurlijk wel een 3D TV o.i.d. nodig.

De telefoon beschikt over WiFi b/g/n waardoor je op je netwerk de hoogste snelheden kan behalen. De telefoon kan ook DLNA streams bekijken en delen waardoor je direct bij al je media kan. Eventueel is de Pro ook als WiFi hotspot te gebruiken. Verder beschikt de Pro over BlueTooth en een FM radio.

Camera

De Xperia Pro is uitgerust met een 8 megapixel camera en LED Flash. Daarnaast kan de Xperia Pro 720pHD video’s schieten op 30 frames per seconde. Indrukwekkend en gek genoeg net zo goed als de camera in de Xperia Arc S (waar we al van onder de indruk waren). We hebben dan ook ons best gedaan om 3 foto’s onder slechte omstandigheden te schieten en zoals je ziet, zijn ze qua belichting en kleur behoorlijk goed van kwaliteit.

Conclusie

De Xperia Pro voelt plastic aan en heeft een niet al te snelle CPU aan boord. Toch is dat niet erg want de telefoon reageert erg snel. Ook over het toetsenbord is goed nagedacht. De knoppen voelen erg prettig aan en verlichting maakt het toetsenbord ook prettig om in het donker te gebruiken. Hoewel je er prima films op kan kijken, koop je de Xperia Pro niet voor de media ervaring. Je koopt hem omdat hij een toetsenbord heeft en dan is dit wellicht het beste toestel dat je op dit moment kan krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.