Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Photoshop Elements 10

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • 64-bit Ondersteuning
  • Verbeterde organizer/catalogus
  • Nieuwste Camera RAW
  • Tekst op een pad

THE BAD

  • Weinig vernieuwing ten opzichte van 9

Twee weken geleden lanceerde Adobe de Elements 10 serie. Wij hebben nu ruim een week met Photoshop Elements 10 en Premiere Elements 10 mogen spelen. We starten met een blik op de Engelse versie van de nieuwe en wederom veelbelovende Photoshop Elements 10 van Adobe.

Algemeen

De tiende editie van de Elements reeks is een beetje een vreemde. Toen Elements 9 verscheen, lag Photohsop CS al in de schappen en het grote CS pakket heeft in de tussentijd geen grote update gekregen. Mag je dan veel van Photoshop Elements 10 verwachten? Zeker wel!

Om te beginnen kan Photoshop Elements 10 met 64-bit processors overweg. Goed voor iedereen met een moderne PC en Windows 7 erop. Ook de cropping tool heeft een update gekregen waardoor je meteen een preview krijgt waarbij je bijvoorbeeld de regel van de ‘derden’ of de ‘gulden snede’ kan previewen. Daarnaast is ook de organizer/catalogus van een update voorzien, maar die bespreken we morgen.

Guided Tours

Één van dé hoogtepunten van Photoshop Elements 10 zijn de nieuwe Guided Tours. Deze waren al in Elements 9 aanwezig, maar bevatten nu nieuwe effecten en lopen gewoon een stukje lekkerder. Één van de nieuwe effecten is het Orton Effect. Hiermee kan je dromerige foto’s produceren.

Text Tool

Ook de text tool heeft een update gekregen waardoor het nu mogelijk is om tekst op een selectiepad te tikken. Elements 10 bevat verschillende vormen waar je tekst op kan zetten.

RAW

Camera Raw heeft inmiddels een update naar 6.4.1 gekregen en bevat alle mogelijkheden die Camera Raw van Photoshop CS5 ook te bieden heeft. Een zeer krachtig tooltje dus.

Facebook

Photoshop Elements 10 is een stuk socialer geworden dankzij ondersteuning voor Facebook. Je kan niet alleen je creaties direct naar Facebook uploaden, maar je kan ze ook meteen taggen.

Photoshop API

Photoshop Elements 10 is ook met een API uitgerust. Met andere woorden, ontwikkelaars kunnen software ontwikkelen die met Elements 10 kan spreken. Zo is het mogelijk om foto’s vanuit een iPad app naar Photoshop Elements 10 door te sturen. Daarnaast zijn er nu al iPad Apps met tutorials die voor je ogen afspelen. Slim!

Conclusie

De belangrijkste update aan Photoshop Elements 10 is wel de 64-bit ondersteuning waardoor Photoshop waanzinnig snel reageert. Een enorme vooruitgang op Elements 9 (al moet je dan natuurlijk wel over een 64-bit PC beschikken). De verdere updates zijn leuk, maar niet schokkend. Heb je een Elements versie ouder dan 9, dan is deze upgrade absoluut de moeite waard. Heb je Elements 9 en werkt die snel genoeg, wacht dan toch maar even op Elements 11.

2 reacties

  1. Jammer is wel dat ik nergens de nederlandstalige 64bits versie kan vinden en de 32 bits versie instaleert hier zelfs niet.
    Ondanks dat ik het pakket gekocht heb kan of wil de adobe helpdesk mij ook nite helpen dus als iemand hier het weet…
    ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.