Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Robusta Audio R1 Boombox

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Fenomenaal geluid
  • Compacte, stevige behuizing
  • Valt enorm op
  • Accu gaat langer mee dan een iPod Touch

THE BAD

  • Geen beschermend tasje (hoewel dat ook niet echt nodig is)

Ik herinner het me nog goed. Het was de zomer van 2010 en ik was op een tuinfeestje van een vriend, een uur te vroeg. Terwijl de DJ druk bezig was om zijn installatie op te bouwen, pompte beats uit een andere hoek van de tuin, die zo groot was als een klein voetbalveldje. Mijn eerste kennismaking met de voorloper van wat nu de Robusta Audio R1 is.

Uitrusting

De R1 die wij ontvingen zat niet in een mooie doos. Robusta verzond hem in een gewone doos. Gezien de R1 niet in de winkel ligt, heb ik daar zelf ook totaal geen moeite mee. Naast de R1 treffen we een verpakking aan met een speciale, zware lader, om de accu van de R1 op te laden. Een keuze voor kwaliteit dus. Daarnaast troffen we een audio kabel aan, ook van hoge kwaliteit (al moet je deze normaal wel bijbestellen anders krijg je een standaard kabel).

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Robusta Audio R1 doet de naam van het apparaat eer aan. De versie die wij ontvingen is van stevig, krasvast, glanzend wit plastic. Dat de bediening van de R1 simpel is, zie je terug in het uiterlijk van de R1. Aan de voorkant zie je de speakergaten die met roosters afgeschermd zijn. Aan de rechterkant treffen we een plug voor de lader en aan de linkerkant een plug voor een 3,5” jack plug.

Aan de achterkant zit de stroomschakelaar. De stroomschakelaar is, evenals de pluggen, van metaal gemaakt. Wanneer de R1 aan staat, licht de schakelaar blauw op. De schakelaar is zo stijlvol, dat het bijna jammer is dat hij aan de achterkant zit. Aan de bovenkant van de R1 treffen we ten slotte nog een stevig handvat aan.

Innerlijk

De R1 is uitgerust met een lood-gel accu die volgends Robusta Audio ongeveer 12 uur meegaat. Onze ervaring leert dat het op ongeveer 11 uur uitkomt. Ruim voldoende voor een dagje in het park. De accu verklaart ook een groot deel van het gewicht van de R1, bijna 2,5 KG. De R1 bevat twee 30W speakers waarmee het (volgends Robusta Audio) 108dB SPL aan volume kan produceren. Het geheel wordt aangestuurd door een klasse-D digitale versterker.

Geluid

Naast een beveiliging tegen overladen, bevat de R1 ook een beveiliging tegen oververhitting en een beveiliging tegen een te hoog ingangs signaal dat je naar de R1 stuurt. Hij bevat echter geen volumeknop. Het apparaat dat je op de Robusta aansluit bepaald dus het uiteindelijke volume.

De reden dat het volume niet begrensd is, is omdat Robusta wil dat de speaker ook goed klinkt wanneer je er bijvoorbeeld een laptop op aansluit. Laptops sturen over het algemeen een lager volume uit.

De afgelopen weken heb ik diverse apparaten op de R1 aangesloten en moet zeggen dat ik enorm onder de indruk ben. Het geluid dat uit de R1 komt is vooral zeer zuiver, ook in de hogere volumes al mis je dan soms wat bas. Een andere bijkomstigheid van de behuizing is dat het geluid zeer gericht uit de R1 komt. Met andere woorden, sta je er achter, klinkt het volume al een stuk zachter en dat vinden mijn buren wel zo prettig.

Made in Holland

Mijn eerste ontmoeting met de R1 was niet alleen in Nederland, de productie van het apparaat vind hier ook plaats. Iedere R1 wordt door de bedenker zelf in elkaar gezet en getest, zoals op de foto’s op de Facebook pagina van Robusta Audio te zien is.

Conclusie

De Robusta Audio R1 doet haar naam eer aan. De behuizing is zeer stevig, net als het fenomenale geluid dat deze kleine boombox weet te leveren. Of je hem nou meeneemt voor een dagje in het park, naast de hete barbecue plaatst of voor een presentatie gebruikt, de R1 valt gewoon op en iedereen heeft het erover. De Robusta Audio R1 is uniek in zijn soort, een echte must-have.

Beschikbaarheid

De R1 wordt enkel via de website van Robusta Audio verkocht. Je hebt de keuze uit een witte of zwarte versie. De verkoopprijs van de R1 ligt op €199. Voor een meerprijs van €12 ontvang je de hoge kwaliteit kabel die wij ook in deze review gebruikten. Tasjes e.d. zijn in ontwikkeling.

 

3 reacties

  1. I never saw someone so happy when i bhought one with friends for his birthday! it litterally blew away the other presents 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.