Einde WebOS in Zicht

Onlangs kondigde HP al een prijsverlaging voor haar TouchPad aan, het eerste en mogelijk enige tablet met het van Palm gekochte WebOS. Sinds deze prijsverlaging gaan de TouchPads als warme broodjes over de toonbank. Wat zit er eigenlijk achter deze zet en wat zijn de gevolgen?

Financieel

HP stond er tijdens de laatste kwartaalpresentaties niet al te best voor en heeft aangekondigd dat het bedrijf gaat herstructureren. Hoewel het bedrijf nog niet helemaal duidelijk is over de toekomst van haar PC producten, staat vrijwel vast dat het niet langer in WebOS wilt investeren.

De Waarde van WebOS

HP kocht Palm in april voor $1.2 miljard. Met de aankoop kreeg HP 2.000 patenten in handen die voornamelijk voor WebOS zijn gebruikt. Na de aankoop van Motorola door Google suggereren analisten dat de waarde van deze patenten tussen de $1.5 en $3 miljard zal liggen.

Het team achter WebOS is echter ook zeer waardevol. Het team is na de aankoop van Palm grotendeels in tact gebleven en bestaat onder anderen uit ontwikkelaars die ooit aan de iPhone hebben gewerkt. Dit is ongetwijfeld de reden dat de media zo lovend is over de gebruikers interface van WebOS.

Waar Gaat Alles Heen

Met een waardevolle database vol patenten en een eerste klas ontwikkelteam, lijkt het erop dat HP het niet moeilijk zal hebben met de verkoop van beiden. Ongetwijfeld staan partijen als Google en Microsoft te springen om de patenten in handen te krijgen. Of ze ook de ontwikkelaars overnemen is natuurlijk maar de vraag. Mogelijk zal Facebook daar meer interesse in hebben. Facebook zit al langer op nieuw talent te azen. Van de Andere kant heeft Microsoft al gezegd dat WebOS ontwikkelaars gratis Windows Phone toestellen kunnen krijgen…

En die TouchPad Dan!?

Dat de TouchPad met een lagere verkoopprijs een enorm succes lijkt te worden is niet vreemd. Gebruikers hebben echter wel door dat WebOS eindigend is en dus ook updates voor de prachtige hardware die ze hebben gekocht.

Een vijftal ontwikkelaars is dan ook gestart met het ontwikkelen van Touch Droid. Een versie van Android 2.3 speciaal voor WebOS eigenaren. Wanneer 2.3 stabiel is, zal het team ook meteen aan een Android 3.0 versie voor de TouchPad werken. Gezien de TouchPad 16GB slechts nu $99 kost, is dat geen slechte deal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events