Review: Nokia N8

Wat is er nog te vertellen over het instituut dat Nokia is. Ja… ze komen met nieuwe telefoons, hebben een deal met Microsoft terwijl ze nog Symbian^3 telefoons verkopen, en deze worden tot in detail onder de loep genomen. Alle argumenten rondom de hardware en de software zijn op een weegschaal te leggen en te meten. Maar voor iedereen, in ieder geval in Nederland, zal Nokia altijd een speciaal plekje in het hart houden. Hoe trots was jij niet op je 3210, waarschijnlijk je eerste telefoon, toen je hem kon personaliseren naar jouw smaak en gevoel. Je kon zelfs smsen, gratis nog wel, totdat de telecomboer er geld in zag. De eerste werkbare smartphones, waren Nokia’s. Komt dat gevoel ook bij jou naar boven, dan is er een grote kans dat deze Nokia N8 je weer dat gevoel kan geven. Als het N97 debacle jouw vertrouwen voor altijd geschaad heeft, kijk ook maar even mee.

Design
De N8 heeft op het eerste oog een opvallend design. Door de aflopende randen aan de boven- en onderkant is het een langwerpig geheel. Niet geheel verrassend werkt dit erg fijn als je bijvoorbeeld aan het gamen bent. Door toch iets van een grip te hebben, zit je niet meteen op het scherm te drukken.
De telefoon voelt zeer degelijk aan, je hebt echt het idee dat je iets waardevols in je handen hebt. Dit komt vooral door de aluminium behuizing van het toestel. De boven en onderkant zijn van een glossy plastic, maar dat merk je bijna niet.

Als we alle kanten langsgaan kunnen we beginnen bij een multifunctionele bovenkant. Hier vind je een audio jack ingang, een mini-HDMI poort en de power knop. Aan de rechterzijkant is het volume te regelen met een standaard “rocker” (langwerpige + en – volume knop). Er zit ook een lock schuifje, welke met een veertje wat weerstand geeft zodat je de telefoon niet per ongeluk locked. Ik vond dat een hele fijne manier om je telefoon te locken en te unlocken. Als laatste vind je de camera knop, waarmee je verrassend genoeg… je foto’s kan maken. Deze knop is overigens voorzien van een 2 druks mechaniek, waarmee je pas met het doordrukken de foto maakt. Wat weer helemaal past bij de fototechnische zaken die de N8 te bieden heeft. De onderkant heeft alleen een klein gaatje voor de stroom, en verder niets bijzonders. De linkerzijkant bevat een mini-USB aansluiting voor je datakabel en 2 slots voor je sim kaart en een SD kaart. Het was trouwens wel ontzettend lastig om de “deurtjes” voor de slots open te maken, zeer onhandig. De voorkant heeft een frontfacing camera en een “home” toets linksonderin, welke verlicht als er iets te melden is. De achterkant bestaat uit een glad oppervlak met een verhoging waar de camera met flitser en de speaker in verwerkt zijn. Persoonlijk had ik er niet zoveel moeite mee dat deze verhoging er zat, maar ik kreeg om mij heen daar wel veel over te horen. Na verloop van tijd is dit natuurlijk wel één van die punten die als eerste slijtage zal vertonen, hij ligt namelijk altijd op die verhoging.
Alle knopjes zijn trouwens heel mooi in de body gezet, met een glimmend randje er omheen. Nog maar eens een signaal dat Nokia deze N8 erg exclusief wil maken voor een goede prijs.
Al met al ziet deze Nokia er zeer goed uit, geeft het een degelijk en duur gevoel. De knoppen werken goed, de lock knop is erg handig. Alleen het plaatsen/verwijderen van de SD kaart en sim kaart was een prutswerk.

Hardware
De Nokia N8 is een telefoon die alweer een tijdje meedraait. Het duurde behoorlijk lang na de aankondiging tot dat de telefoon daadwerkelijk verkocht werd, wat het risico met zich meedraagt dat de N8 alweer achterhaald was toen hij uitkwam. Verrassend is dat dit maar op enkele punten gebeurd is. Hardwaretechnisch doet de N8 niets fout, voor de generatie waarin hij geproduceerd is. Alleen de processor blijft wat achter als het gaat om z’n concurrenten. Dit is af en toe merkbaar bij piekbelasting, maar over het algemeen draait de N8 op zeer stabiele snelheden. Het toestel is voorzien van een 3,5 inch AMOLED scherm, en dat is er vanaf te zien. De beelden zijn superstrak, en het contrast is duidelijk zichtbaar. De resolutie van 640×360 komt goed naar voren op 3,5 inch. De helderheid verdient ook een pluspunt, het is geen lichtkanon en ook niet dof, het is precies goed. Het scherm is een stuk beter dan wat je gemiddeld krijgt op de HTC’s en doet zelfs bijna niet onder voor Samsung’s Super AMOLED schermen.
De camera op de N8 verdiend wat aandacht op zichzelf. Nokia presteert het om een 12.1 megapixel camera op de achterkant te zetten. Met een Carl Zeiss lens, maar minstens zo belangrijk een goede CMOS sensor. Later in de review vind je de video en foto sectie, en gaan we wat verder in op de toepassing van deze megapixel reus. Maar dat het indrukwekkend is dat het megapixel bereik van een digitale spiegel reflex camera (DSLR) behaald wordt moge duidelijk zijn.
Verder is er de mogelijkheid tot 32Gb aan SD toe te voegen, bevat het apparaat een front facing camera en een mini-HDMI aansluiting. Het opladen gebeurd via een standaard Nokia oplader met zo’n miniscuul klein plugje. (Hoewel dit waarschijnlijk het laatste model gaat zijn ivm de regelgeving over universele adapters).
Zoals je kan lezen zit het met de hardware wel goed op de N8, met als uitzondering de lage kloksnelheid van de processor.

Software
Misschien wel het meest besproken onderdeel bij Nokia’s op dit moment. Recent is er bekend gemaakt dat Nokia toestellen gaat voorzien van Windows Mobile 7 (W7). Wat voor gevolgen dat voor Symbian^3 modellen heeft is nog niet duidelijk, behalve dat de diensten ondersteund blijven. Als we kijken naar het besturingssysteem, is Symbian^3 een zwaarbevochten nieuwe iteratie van een oud systeem. Dat is in verschillende opzichten te merken.
Zo is de besturing van de browser niet erg efficiënt, doordat het virtuele toetsenbord niet op de pagina kan liggen. Elke keer als je wat in moet voeren, krijg je een invoerscherm met toetsenbord getoond. De browser zelf is trouwens verder prima in orde, hij is snel en kan flash aan. Vooral erg handig was dat de flash video bij een dubbele tap meteen schermvullend werd. De snelheid was echter weer minder bij deze handeling puur om de processorkracht, maar het geheel was goed genoeg om er mee voor de dag te komen. Zoals gezegd was het onscreen toetsenbord dus niet geweldig geïmplementeerd, maar er zijn ook een boel goede zaken te benoemen.
Je krijgt 3 homeschermen om naar wens te vullen met applicaties en widgets. Dit werkt zeer intuïtief door de verschillende onderdelen aan te klikken en te verschuiven. Er is een “Social Network” widget, waar je de social networks kan samenvoegen. Deze feature werkt behoorlijk goed. De muziek integratie is ook netjes gedaan, je kan je player op je home screen besturen.
Achter de home screen zit een algemeen menu zoals je dat bij Nokia’s gewend bent, je drukt op de home knop en je komt in het overzicht. Hier zie je alle standaard opties zoals de agenda, instellingen, etc. Om bij je toepassingen te komen ga je naar Toepassingen. Hierin staan weer een boel standaard toepassingen zoals de Camera, email etc.

Het grote verschil tussen Symbian^3 en bijvoorbeeld iOS, is dat je veel verder moet zoeken om je applicaties te benaderen, maar meer controle hebt wat je op de voorkant zet. Het verschil met Android is dat je niet direct naar je applicaties kan springen van je homescreen.

Mijn persoonlijke mening over Symbian^3 is een stuk milder dan wat ik op andere techsites heb gelezen. Natuurlijk zijn vergelijkingen met andere besturingssystemen een essentieel onderdeel van de beoordeling. Maar je moet wel een OS de kans geven om je te laten zien wat het in huis heeft. Ik heb nu 2 maanden rondgelopen met de N8 en kan officieel zeggen dat ik net zoveel kan en heb gedaan als de 2 jaar dat ik een iPhone had. Het is een andere manier van werken, met enkele beperkingen die niet handig werken, zoals dat voor elk OS zal gelden.

Symbian^3 is waarschijnlijk een laatste iteratie van een tijdperk. Smartphones worden anders gebruikt dan vroeger. De strategie van Nokia om naar windows mobile 7 te stappen is begrijpelijk, maar zegt niets over de kwaliteit van symbian^3, Nokia wil gewoon niet opnieuw beginnen. De werkbaarheid van dit OS is mij dus goed bevallen, en de bijgeleverde software dekt de lading meer dan genoeg.

Audio, Foto & Video

Zoals al eerder aangegeven is de N8 in staat om 12,1 megapixel vast te leggen. Maar oordeel zelf eerst maar eens over onderstaande foto’s, allen gemaakt op de N8 zonder dat de foto bewerkt is.

Zoals je kan zien is de N8 in staat om zeer goede foto’s te produceren in het licht en in het lage licht. Als je op zoek was naar een telefoon die als digitale camera kan dienen, zoek dan niet verder, je krijgt het nergens beter voor elkaar.
Filmen doe je in 720p formaat, en is wat je mag verwachten van een telefoon. Niet geweldig maar het doet het wel, en maakt redelijk duidelijke filmbeelden. Hou in gedachten dat je maar 0,9 megapixel nodig hebt voor de kwaliteit van 720p film aangezien de resolutie “maar” 1280×720 is. Om het echter 25 frames per seconde op te nemen, neemt natuurlijk veel processorkracht in beslag.

De audio op de N8 is behoorlijk goed. De spraakkwaliteit is zelfs zeer goed. Iedereen is zeer duidelijk te verstaan, en andersom is dat niet anders. De speakers zitten aan de achterkant in de verhoging en produceren een luid, maar zoals bij de meeste mobiele telefoons ook een flets, geluid.

Conclusie
De N8 is het geluid waar Nokia naar op zoek was, nadat ze zichzelf hebben verloren in het bijblijven met de concurrentie. Hierdoor is er teveel doorontwikkeld op de bestaande componenten terwijl er een nieuwe basis gelegd zou moeten worden. Op het gebied van hardware heeft men dat gedaan. De N8 is een geweldig staaltje Fins detailwerk. De camera en het heldere scherm zijn hoogtepunten. Het besturingssysteem heeft veel nieuwe mogelijkheden die allen werken, maar de basis van het besturingssysteem is toe aan een redesign. Dat wil niet zeggen dat de N8 met Symbian^3 nu een verkeerde keuze is. Mijn vriendin heeft na één avond spelen met de N8 besloten om er één te kopen. Zij is nu ook een trotse en tevreden bezitter, want: “Nokia is me altijd al bevallen”. Het is haar eerste smartphone overigens.
Met alle tegenslag en tegenspoed die de N8 heeft gehad, ben ik blij dat ik kan melden dat het voor mij een geweldig apparaat is gebleken zolang je hem de kans gunt om een plekje in je hart te veroveren. Zoals alleen een Nokia dat kan.

Rutger de Ruiter beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • De hardware zit goed in elkaar, de camera is geweldig!
 • Ze hebben in Finland een mooi vernieuwend design afgeleverd
 • Nokia heeft nog steeds een enorme gun factor
 • Ondanks verouderde browser interface, goed op te browsen

THE BAD

 • Symbian heeft veel nieuwe features maar blijft een verouderd systeem
 • Een schermgrootte van 3,5" is af en toe een beperking op een smartphone

Eén reactie

 1. Met bovenstaande commentaar ben ik het helemaal eens, ik heb 5 weken de nokia N8 en ben super tevreden, geweldig toestel dat email, goede foto´s en filmpjes kan maken en kraak heldere klank heeft, bij mij zonder problemen op internet gaat een topper.
  Een vriendin van mij heeft opstart problemen gehad met haar N8 en dat werd onmiddelijk door de dealer opgelost.

  mvg Sylvia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events