GadgetGear.nl

Review: Kingston Data Traveler Vault Privacy Edition


Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Kingston Data Traveler Vault Privacy Edition met 4.5 sterren.

The Good
  • 256Bit AES Encryptie is altijd goed
  • Duidelijk in gebruik
  • Stevige stick

The Bad
  • Stevig aan de prijs
  • Een beetje groot voor een stick

We gingen op wintersport in Canada en namen mee, een stelletje USB sticks die we allemaal aan zeer zware omstandigheden blootstelden. De eerste stick in deze serie is de Kingston Data Traveler Vault Privacy Edition van 2GB. Het leuke van deze stick is dat hij over een encryptie systeem beschikt. Raak je hem kwijt, dan […]

We gingen op wintersport in Canada en namen mee, een stelletje USB sticks die we allemaal aan zeer zware omstandigheden blootstelden. De eerste stick in deze serie is de Kingston Data Traveler Vault Privacy Edition van 2GB. Het leuke van deze stick is dat hij over een encryptie systeem beschikt. Raak je hem kwijt, dan is er niks aan de hand.

Privacy Edition

Maar eerst even over wat er nou zo ‘privacy edition’ aan deze stick is. Kingston rust deze sticks namelijk uit met een 256bit AES encryptie. Met andere woorden, de documenten e.d. Die je op de stick zet worden versleutelt en enkel met het wachtwoord kom je erin. Dit werkt als volgt.

Je steekt de stick in je computer. Je krijgt dan een drive te zien waarop naar jouw wachtwoord wordt gevraagd. Vul je die goed in, dan opent een tweede drive met daarop al jouw bestanden. Safe en simpel dus. Vul je het wachtwoord 10 keer verkeerd in, dan zal de stick onbruikbaar worden.

Uiterlijk

De Kingston Data Traveler Vault Privacy Edition is een plastic stick, en zeker wanneer een stick jouw data veilig moet houden, zou je waarschijnlijk liever een stick van metaal hebben. Toch is het plastic zeer stevig en ligt het ontwerp lekker in de hand. Het dopje klik je achterop de stick, ook goed over nagedacht.

De Tests

Wij wilden weten of de USB sticks die we meenamen in staat zijn om het zware Canadese winterweer te overleven. In Jasper National Park besloten we deze stick dan ook in de sneeuw in te graven. Op dat moment lag de temperatuur buiten rond de -30 graden. Een mooie temperatuur voor een dergelijke test. De volgende dag groeven we de stick terug op. Éénmaal teruggekomen in het hotel, konden we onze bestanden op de openbare computer van het hotel weer openen.

Gezien je op wintersport niet alleen maar aan het skieën bent, bedachten we nog een test; de Hot Tub Test. In ons hotel in Banff National Park beschikten we over een hot tub van 38.8 graden. Hierin hebben we de stick van Kingston even laten zwemmen zoals in het bovenstaande filmpje is te zien. Ook dit overleefde de stick zonder problemen.

Toch kunnen we helaas niet de snelheidstest uitvoeren die we normaal bij sticks gebruiken. Bij de Douane op het vliegveld in Frankfurt moesten wij onze tas met gadgets helemaal uitpakken. Hoewel we dachten alle gadgets mee terug genomen te hebben, waren al onze sticks na deze controle verdwenen.

Conclusie

De Kingston Data Traveler Vault Privacy Edition is niet goedkoop, maar bewijs een zeer betrouwbare stick te zijn. Zowel qua uithoudingsvermogen als dataveiligheid.

2 reacties

  • Dit is natuurlijk wel handig voor die sukkels van de overheid die steeds hun USB sticks in de taxi laten liggen. Scheelt weer een watergate of twee.

  • Van de andere kant zagen we in de zaak van het hofnarretje hoeveel moeite justitie moet doen om die viezerikken op te bossen 🙁

Arjan Olsder

Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.