Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: A-Solar Nova Backpack met de Power Bank AL-200

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Voldoende ruimte
  • Voldoende stroom voor twee gadgets
  • Perfect draagcomfort
  • Stevig materiaal

THE BAD

  • Onderste vak onbruikbaar

Eerder bekeken we al de Multi Charger en Super Charger van A-Solar, maar tijdens onze reis door de Canadese Rockies hadden we de beschikking over nog een zonnelader van A-Solar en wel de Nova Backpack. Kan deze rugzak echt voorzien in alle stroom en ruimte die we voor onze gadgets nodig hebben? Wij zochten het uit.

Uitrusting

Wanneer je de A-Solar Nova Backpack koopt, krijg je er standaard de A-Solar Power Bank AL200 accu bij. Deze accu komt op haar beurt met een USB kabel en allerlei verloopjes waardoor je de accu op bijna elke gadget aan kan sluiten. Een verloopje voor Apple producten ontbrak helaas, maar dat is op te lossen door jouw eigen USB kabel in de accu te prikken. Overigens zou je dat ook voor andere exotische gadgets kunnen doen. De uitrusting van de rugzak is dus zeer compleet.

De Power Bank AL-200

Wanneer je de Nova Backpack opent, is aan de binnenkant een micro-USB snoer te vinden. Dit snoer is afkomstig van het zonnepaneel en levert stroom aan de Power Bank. Het is overigens ook mogelijk om één van de andere zonneladers van A-Solar via dit paneel op te laden. Wanneer de Power Bank vol is, kan je een iPod Touch ongeveer twee keer opladen. In de praktijk heb je op vakantie dus genoeg aan deze backpack om zowel je telefoon als MP3 speler van stroom te voorzien.

De Nova Backpack van Buiten

Aan de buitenkant van de rugzak vinden we natuurlijk het zonnepaneel. Het paneel wordt met een plastic zeiltje beschermt tegen krassen en dat is maar goed ook. Ondanks dat we redelijk voorzichtig waren, lieten takken tijdens de tochten door de Canadese bossen toch flink wat sporen op de rugzak achter.

Langs de randen vinden we een reflectieve band. De reflectie schuurt er makkelijk van af, maar dat doet niks af aan het ontwerp. Aan de zijkanten van de rugzak vinden we twee netjes die zeer handig zijn om even snel iets weg te stoppen. De netjes zitten strak en zijn dieper dan ze lijken. Ideaal voor een flesje water.

Bovenop de rugzak vinden we ook een rubbertje waar we een koptelefoon doorheen kunnen lussen. Door de plaatsing bovenop hoeft het snoer naar het hoofd niet al te lang te zijn waardoor je bij het afdoen van de rugzak niet bang hoeft te zijn dat de oordopjes op de grond vallen.

De Nova BackPack van Binnen

Qua opbergruimte heb je met de Nova Backpack niks te klagen en A-Solar heeft hem duidelijk ontworpen op plaats aan allerlei gadgets te bieden.

In het eerste vak, dat tegen de rug aan zit kan je een forse laptop en wat tijdschriften kwijt. Op de bovenkant na bevat het laptop vak een dikke laag beschermend materiaal zodat je de laptop niet kapot zal stoten.

Gaan we iets verder naar voren, dan vinden we het vak waar we onze gadgets in op kunnen laden. Wederom veel ruimte over voor tijdschriften, iPad’s en andere platte gadgets. Je zou hier ook een stevige spiegelreflex camera kwijt kunnen.

Onderaan vinden we nog een klein, vierkant vak. In eerste instantie ideaal om een grote camera o.i.d. In te stoppen, maar hier zit helaas toch een klein ontwerpfoutje. Deze ruimte is namelijk niet stevig afgesloten van de vorige die we noemden. Alles wat je in het grote vak stopt zakt dus voor dit van waardoor je er in de praktijk niks aan hebt. Zonde!

Aan de zijkanten vinden we twee langwerpige vakken die onderverdeeld zijn in een hoeveelheid zakjes. Wederom handig voor batterijen, medicijnen en ander klein spul dat je incidenteel nodig hebt.

Draagcomfort

Bij een rugzak is het belangrijk dat deze prettig zit. Hoewel de achterkant te warm zal zijn om de rugzak de tropen in te nemen, is dit voor dagelijks gebruik in Nederland geen enkel probleem. Sterker nog, hij draagt best lekker. Alle ritsen zijn van dikke rubber grepen voorzien wat erg prettig is. A-Solar heeft ook aan een handvat aan de bovenkant gedacht. Niks op aan te merken dus.

Conclusie

De Nova Backpack is een prima rugzak voor dagelijks gebruik en voor op vakantie. De vele vakjes bieden een oplossing voor alles dat je mee wilt nemen en het zonnepaneel levert voldoende stroom om enkele dagen zonder stopcontact te overleven. Het blijft jammer dat het vak onderin onbruikbaar is, maar als we de prijs en kwaliteit in gedachte nemen komen we toch op een dikke voldoende.

Verkrijgbaarheid

De A-Solar Nova Backpack is beschikbaar in twee uitvoeringen. Wij kregen de standaard versie mee, maar voor ene meerprijs rust A-Solar de rugzak met een 5000mAh accu uit waarop twee apparaten via USB geladen kunnen worden. De standaard versie kost €99 terwijl je voor de Go Pro editie €119 betaald.

3 reacties

  1. Prima rugzak en de meegeleverde (pro) batterij is ook prima maar de zonnepanelen lijken niet voldoende energie te geven om de batterij op te laden. Zelfs na een zonnige dag wordt de batterij maar voor 10% opgeladen. iemand ervaring hiermee?

  2. Heb powerbag, ben nu al dagen aan het opladen in zonnig zwitserland op 1800 meter hoogte. Pure zon dus. De pro batterij is nog steeds niet op het 2e streepje vol/ dus nog geen 70% na 3 dagen. Batterij is wel via net op te laden en geeft dan genoeg reserve voor 3 keer iphone opladen. Maar dat kan ik ook aan het net. Heb hem juist gekocht voor onderweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.