Review: A-Solar AM108 Multi Charger

De A-Solar Super Charger AM-401 was lang niet de enige zonnelader die we mee naar Canada hebben genomen tijdens onze wintersport special. Speciaal voor onze Canon camera (550D) namen we ook de A-Solar AM108 Multi Charger mee. Een zonnelader die geheel verstelbaar is om zo de meeste accu’s pijnloos op te laden.

Uitrusting

De Multi Charger komt standaard met een USB kabel en 8 verloop stukjes waarmee je hem op de meest uiteenlopende gadgets op kan laten laden.

De Lader

Het principe van de A-Solar AM108 Multi Charger is vergelijkbaar met veel van de andere laders van A-Solar. De lader bevat een zonnepaneel en accu waardoor je de lader overdag kan opladen om ‘s avonds de stroom over te zetten naar de accu die je erop plaatst.

De lader kan accu’s van 3.7 volt tot 7.4 volt laden. De capaciteit van de interne accu is 1500mAh, vergelijkbaar met de b-merk accu van onze Canon camera waardoor we dus één accu, één keer volledig op kunnen laden.

De lader heeft een handig ontwerp en is eigenlijk één grote clip. Wij hingen hem dan ook zonder moeite aan onze tas waardoor de accu de hele dag de tijd had om op te laden. Voor een volle lading heeft de accu immers 12 tot 15 uur zon nodig. Dat is wat krap op een enkele dag, maar een 1500mAh accu leegfotograferen in één dag is ook een hele klus op zichzelf. Voor ons was dit dus geen bezwaar.

Naast opladen via de zon, kan je er eventueel ook voor kiezen om de accu van te voren via USB te laden. Daar heb je 3 tot 4 uur voor nodig. Via hetzelfde snoer is het ook mogelijk om andere apparaten zoals telefoons van Nokia en Apple op te laden.

Conclusie

De groene fotograaf lijkt niet zonder deze gadget op stap te kunnen. Fotografeer je niet elke dag, dan kunnen we met zekerheid zeggen dat je geen stopcontact meer nodig hebt. Ondanks dat de AM108 Multi Charger er niet heel stevig uit ziet, is hij dat zeker wel. Een goed stukje design dus.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Slim ontwerp
  • Naast accu's, ook gadgets via USB laden
  • Gebruiksvriendelijk
  • Goede prijs

THE BAD

  • 'Lijkt' niet zo heel stevig

8 reacties

  1. Nou, het spijt me zeer, maar het ding werkt niet, althans niet bij mij. Vele uren in de zon hebben me nog geen watt energie opgeleverd. Sterker: dat beetje energie dat de zon lijkt te leveren, ben ik de volgende dag spontaan weer kwijt.

    1. Hoi Johan,

      Ik zou ook graag deze charger willen kopen, zijn je ervaringen inmiddels al beter? Of heb je hem ergens ongebruikt in de kast liggen?

      Groeten, Jan-Dirk

  2. Ik heb een grotere zonnecel van A-solar met een ‘power bank’ (1800 mAh accu), maar die laatste past niet op de batterij van m’n camera. Voor de telefoon werkt hij prima! Is het mogelijk om deze accu aan te sluiten op de grotere zonnecel om hem zo sneller op te laden?

  3. @Renske, dat kan ik zo niet beoordelen, maar mail rustig even naar A-Solar. Ik weet dat ze de meestvoorkomende aansluitingen bij de producten leveren, maar ook een aantal exotische aansluitingen hebben die ze naleveren.

  4. Onze ervaring komt overeen met die van Johan Schipper. Het opladen (in de volle zon) zou 15 uur moeten duren, maar dat lukt niet. Na opladen via USB (duurt min. 4 uur en dan is batterij nog niet vol) is er onvoldoende capaciteit om externe batterijen te laden. Contact met A-solar levert in 1e instantie vlotte reactie op, echter wanneer je erop wijst dat het apparaat niet voldoet aan de techn. spec. haakt men af. Kortom: het apparaat eindigt in de kast, zonde van je geld.

  5. Ik hoop op een positieve ervaring, maar twijfel nog tussen de am108 en de am111. Die laatste kan ook AA en AAA batterijen opladen (gebruik ik in m’n complactcamaraatje). Anderzijds heeft de am111 niet zo’n clip-design.
    Iamand erving en/of tips voordat ik de keus maak?
    Thanks!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.