Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Muziek Downloaden Binnenkort Toch Illegaal – UPDATE

Staatssecretaris Fred Teeven heeft een nieuwe wetswijziging voorgesteld waarmee het downloaden van materialen waar auteursrechten op rusten illegaal zal worden. Zelfs een kopie voor thuisgebruik zal er mogelijk niet meer inzitten. Hoewel velen zullen schrikken, brengt het ook voordelen met zich mee.

Als het aan Fed Teeven ligt, zal het downloaden van muziek, e-books en films aan banden worden gelegd, maar als consument hoef je geen Amerikaanse toestanden te vrezen. Op het downloaden zal voorlopig geen straf staan, waardoor je (nog) niet bang hoeft te zijn dat de politie een huiszoeking komt doen.

Wel zal de wet het mogelijk maken om verspreiders van illegale downloads, ook al zitten die in het buitenland, harder aan te pakken. Zo kan besloten worden om websites als de Pirate Bay ontoegankelijk te maken voor de Nederlandse markt. Een soort van censuur dus.

Het grote voordeel an dit alles is dat de belasting op CD roms en andere opslagmedia omlaag gaan. Nu betaal je per lege DVD ongeveer €0,60 aan copyright heffingen. Voor de fanatieke downloaders zal dat aardig wat geld schelen en voor mensen die alleen legitiem bezig zijn, zal het een hoop ergernissen besparen.

UPDATE 15:40

Het lijkt erop dat alleen kleinschalige downloaders uit de wind blijven. Rechthebbenden kunnen onder de nieuwe wet wel degelijk de persoonsgegevens van grote downloaders opvragen. Dit kan echter alleen met toestemming van een rechter.

Disclaimer

Voor de duidelijkheid, het is niet zo dat wij voorstander van illegaal downloaden zijn. Wij zijn van mening dat mensen die iets produceren (muziek/software e.d.) beloond mogen worden voor het werk en risico dat ze erin steken. De heffing op CD’s, DVD’s en andere opslagmedia zijn in onze ogen echter onterecht omdat deze amper bij de muzikanten komen en ook de mensen die niet downloaden in de portemonnee treffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.