Review: Blackberry Torch 9800

De blackberry Torch is nu al een tijdje uit, het is al bijna een jaar geleden dat de eerste geruchten over een nieuwe touchscreen blackberry naar boven kwamen. Na de zeer teleurstellende touchscreen implementatie van de blackberry Storm, met een drukgevoelige user interface, waren de verwachtingen zeer hoog van de nieuwe blackberry. Destijds werd er gerefereerd aan de “Bold 9800” en werd bekend dat er naast een touchscreen display, ook een Qwerty toetsenbord aanwezig zou zijn. Om even je geheugen nog wat te verfrissen, in de zomer van 2010 ging het ook vooral over de iPhone 4. In het mobiele landschap was een enorme hardware verschuiving aan de gang. Telefoons moesten minimaal meerdere applicaties kunnen draaien en beheren, en snelheid in de menus was cruciaal. Met iOS en Android kwam de nieuwe generatie smartphones goed uit de voeten. Blackberry liep achter op deze ontwikkelingen, ondanks dat de Bold zeer goed verkocht, en de aansluiting met de doelgroep aanwezig bleef, waren deze ontwikkelingen niet te negeren. Om hierop in te springen was blackberry al een tijd bezig met het OS “Blackberry 6”. Een nieuw OS wat blackberry voorlopig mee moet laten doen tussen al het Android en iOS geweld. De Torch kreeg dus een hele centrale rol voor het “nieuwe” gezicht van blackberry. En het is dan ook zoals altijd de vraag, kan fabrikant RIM met de Torch een alternatief geven voor de Android en iPhone gebruiker, terwijl de huidige blackberry toetsenbord fanaten ook tevreden blijven?

Om maar meteen een tip van de sluier te lichten…..JA, de Torch kan een brug slaan tussen heel veel potentiele gebruikers van smartphones. Er is zelfs nog een onderbelichte groep gebruikers die ik nog niet heb genoemd, en dat zijn de “pakken” die vanaf dag 1 met een blackberry hebben gewerkt. Geen witteboord die zijn vierkante centimeters toetsenbord met Outlook en Enterprise zou willen opgeven. Toch zijn er altijd concessies die gedaan moeten worden op het moment dat een telefoon iets nieuws doet in zijn familie, met een nieuw besturingssysteem, waar zoveel verschillende gebruikers tevreden mee moeten zijn. Laten we er maar eens in duiken, wat heeft de Torch te bieden.

Ontwerpkwaliteit
De torch ziet er een beetje raar uit in het huidige mobiele landschap. Hij is namelijk een beetje vierkant, met een verticaal uitschuifbaar toetsenbord. Tegenwoordig zie je dat de meeste sliders toch wel over de horizontale as hun toetsen presenteren (HTC desire Z, Nokia E7, etc). Dit zorgt ervoor dat het toetsenbord van de Torch een stuk kleiner is dan zijn qwerty tegenhangers. Toch zul je huidige blackberry gebruikers niet horen over de grootte, want het wijkt niet veel af van een standaard Bold toetsenbord. De knoppen zijn wel heel duidelijk voelbaar en je kan met enige oefening snel je verhaal kwijt. Omdat het toetsenbord als slider onder het toestel vandaan komt, zou je verwachten dat het een plat oppervlak bied om te typen, maar dat heeft de Torch niet. Om het design mooi af te ronden heeft de Torch een opstaande bolle rand aan de onderkant. Dit zorgt ervoor dat het toetsenbord in een soort kuipje ligt. Zeker de onderste toetsen zoals de spatiebalk zijn niet in één blijvende houding in te drukken. Je moet je vingers diagonaler zetten om ze te bereiken. Dit is toch echt wel een beetje jammer, want het toetsenbord is toch wel één van de belangrijkste onderdelen van een blackberry om te concurreren met de rest. Toch is het zelfs met dit irritatiepunt zeer goed te leven met het toetsenbord. Hoewel sommige ontwerpbeslissingen op het toetsenbord, zoals de alternatieve indeling van de knoppen, zelf voor enige vraagtekens zorgden (niet letterlijk natuurlijk) was niets onoverkombaar en was het na verloop van tijd erg fijn om mee te werken.

Scherm
Het scherm bestaat uit een 3,2” touchscreen, en dit is (wederom) een vreemde verhouding vergeleken met de gangbare telefoons. Waar 3,7” toch echt wel gezien wordt als de minimale grootte voor een touchscreen telefoon (iPhone 4, Nokia N8), heeft de Torch natuurlijk geen ruimte nodig voor een softwarematig toetsenbord (die er wel is, zie besturingssysteem). Toch is het wel wat aan de kleine kant voor een touchscreen telefoon. Het scherm is bijzonder fel, je hebt echt geen zaklamp applicatie nodig om bij te lichten. In tegenstelling tot de felheid is er verder niet heel veel bijzonders aan het scherm, het heeft een gangbare resolutie en de kijkhoek is redelijk. Het is niet echt eerlijk om het scherm te vergelijken met een AMOLED- of een iPhone4 Retina scherm, want de technologie (HVGA+) en de resolutie (480×360) van het scherm zijn gewoon een stuk slechter.
Wat voor blackberry een enorme overwinning moet zijn, is dat het niet opviel dat het hun “eerste” normale touchscreen telefoon was. Alles werkte zoals het behoorde, geen vertragingen of doordruk elementen. Het doet gewoon wat je wilt. Hiermee is de Torch een volwaardige touchscreen telefoon.

Body en functies
Onderaan het scherm zitten een aantal knoppen. Het zijn druktoetsen maar het is wel één geheel, en ik dacht dus eerst dat het tiptoetsen waren. Maar je moet toch echt fysiek de knop indrukken. In het midden van die knoppen zit een klein trackpad. Het bolletje van de bold is vervangen door deze trackpad, waarmee je door alle menus en applicaties kan navigeren. Ik vond het een beetje vreemd dat deze trackpad er ook nog op zat. Wat is immers de toegevoegde waarde als je met je vinger kan navigeren op het scherm (zoals bij alle andere touchscreens). Ik vond het zelf heel opvallend, dat ik liever met het trackpad navigeerde door mijn schermen dan de touchscreen, het werkt namelijk gewoon een stuk sneller en het werkt zeer intuïtief.
De achterkant van de Torch bestaat uit een rubber klep met reliëf. Dit zorgt voor een goede grip, en dat werkt heel fijn, zeker als je maar met één hand aan het bedienen bent. Als je echter probeert de slider te openen om het toetsenbord tevoorschijn te toveren, druk je toch al snel één of meerdere knoppen in die naast de trackpad zitten. Dat vond ik toch wel vervelend.
Naast de rubberen klep heeft de Torch een 5 megapixel camera met LED flitser weggewerkt, meer over de foto’s en videos een stukje verderop.
De zijkant heeft aan de ene kant volume knoppen met daarboven een audioplug ingang en een knop voor de camera, en aan de andere kant een mini-USB ingang, welke ook zorgt voor de energie en de externe aansluiting van het beestje. Aan de bovenkant bevinden zich een lock screen knop en een mute knop. De knoppen zien er uit als de rest van de body.

Besturingssysteem
Zoals ik al aangaf in de introductie, is “OS6” een nieuw besturingssysteem voor blackberry, en ik kan alleen maar zeggen dat het een enorme vooruitgang is op de voorgangers. Zeker door de goede touchscreen ervaring en het slimme gebruik van de trackpad is geen menu te moeilijk te doorgronden. Wat wel weer opvalt is dat er veel gedaan is aan de UI laag aan de voorkant, wat zeer goed is, maar dat er menus op de achtergrond zijn die nog niet de cosmetische behandeling hebben ontvangen. Dit zorgt ervoor dat sommige schermen weer wat minder optimaal zijn voor de touch. Toch is er over het algemeen weinig te klagen over OS6. Het is een absolute verbetering ten opzichte van de voorgangers.
In tegenstelling tot veel andere reviews, ga ik niet alles opkauwen over het besturingssyteem. In de rest van dit kopje vind je de dingen die mij opvielen, van de rest mag je aannemen dat als het niet noemenswaardig is, het waarschijnlijk goed genoeg gaat zijn.
Multi-tasking is ook zeer goed geregeld, waar je met weinig moeite door je open applicaties heen scrolt.
De “Universal Search” is een supergoede feature. Je begint gewoon met typen in je homescherm naar wat je zoekt. Een contact of een applicatie? Geen probleem, OS6 schotelt je in no-time resultaten onder ogen. Als het gaat om universele zoekschermen, zoals de finder op je iPhone, kan iedereen een puntje zuigen aan de snelheid die blackberry behaalt om resultaten op te halen.


Using the universal search feature
Geüpload door butterscotchcom. –

De browser is één van de aandachtsgebieden geweest van de Torch. En met goede reden, want de browse-ervaring op eerdere blackberries was echt dramatisch. Zeker als sites niet geoptimaliseerd waren voor mobiele apparaten duurde het minuten om een pagina te laden. Vooral de snelheid is enorm verbeterd op de Torch, sites laden enorm veel sneller, en de algemene navigatie is echt verbeterd. Nu je ook goed kan zoomen en pinchen met je touchscreen, past de text zich goed aan het zoomniveau en grootte van je scherm.
Hoewel er dus duidelijk meters zijn gemaakt op dit gebied, is een vergelijking met andere besturingssystemen nog steeds pijnlijk. De browser op iOS en Android werken gewoon nog steeds een stuk soepeler en sneller. Het gaat niet zozeer over de laadsnelheid, die op hetzelfde niveau zit, maar wel over de navigatiesnelheid op de site zelf. De reactietijd op acties is net wat te laat, waardoor je steeds acties inzet die je niet wilde omdat de vorige nog niet klaar was. Een voorbeeld hiervan is dat je al gaat scrollen omdat je zit te wachten op het aanpassen van de text naar je schermgrootte. Dus er zijn nog genoeg verbeteringen te maken aan de browser als het gaat om de concurentie. Maar zoals bij veel eerdere punten, is het niet slecht, het werkt als je er gewend aan raakt.

Een besturingssysteem heeft tegenwoordig geen bestaansrecht meer als het geen centrale applicatiewinkel heeft, en voor OS6 geld hierin geen uitzondering. Met blackberry App World kun je direct een account aanmaken en aan de slag gaan met verschillende applicaties. Wat me meteen opviel, is dat het er zeer gelikt uitziet. De userinterface is snel te doorgronden en te gebruiken. Vele onderdelen hebben we al vaker gezien bij de alternatieve applicatiewinkels, zoals de top 25, etc. Wat ook opviel was dat de betaalde apps toch wel behoorlijk aan de prijs zijn als je het vergelijkt met de concurenten. Het kan natuurlijk zo zijn dat het ontwikkelen voor de blackberry nog op stoom moet komen, en dat er door meer aanbod betere prijzen aan gaan komen. Maar vooralsnog vond ik het aanbod niet geweldig, en dus behoorlijk duur. Qua gratis applicaties zijn er zeker een boel goede te vinden, maar ook hier merk je dat App World (net als Windows marketplace) nog een behoorlijke inhaalslag te maken heeft met Apple’s App Store en Google’s Android Market.

Audio en video
De torch heeft een aardige muziekspeler, de sliding album art is natuurlijk aanwezig, en je kan op verschillende manieren je muziek benaderen, zoals via playlists en artiesten. De enige feature die ik erg noemenswaardig vond was de wifi synchronisatie mogelijkheid. Je kan je muziek op je pc of laptop via wifi aanbieden voor je torch. Deze komen dan uitgegrijsd in je muzieklijst te staan. Op het moment dat je er een (of allen in een keer) selecteerd wordt het nummer binnengehaald. Zo hoef je alleen te synchroniseren wat jij wilt horen, op een door jouw gekozen moment, vanaf je telefoon. Met deze feature verslaat de torch toch zeker wel elke iPhone die met iTunes moet werken.
Qua video en foto is het redelijk vertoeven op de torch. Hoewel de camera (maar) 5 megapixels kan vastleggen, zijn de foto’s van een redelijk kwaliteit. In vergelijking tot de iPhone 4 (ook met 5 megapixel), doet de camera het weer wat slechter. Er zit een volledige autofocus functionaliteit in, zowel met gezichtsherkenning en geotagging voor de geofreaks. Helaas trekt de videocapaciteit het plaatje weer van de muur, want met 480 x 360 video kun je echt niet meer voor de dag komen. Het is dus geen HD, en heeft waarschijnlijk niets te maken met de camera hardware, maar eerder met de snelheid onder de motorkap die gewoon geen 720p kan verwerken. Hier zijn een paar foto’s die genomen zijn met de Torch:

Batterijduur

De Torch heeft een redelijk goede batterij, het duurde toch echt wel minstens een dag om hem in het rood te krijgen. De meeste smartphone gebruikers weten tegenwoordig al niet meer beter dat je elke dag toch wel aan het opladen bent, maar ik heb de proef op de som genomen. Vanaf het moment dat er een rode batterij werd getoond, duurde het toch nog minstens 7 uur bij normaal gebruik voordat de batterij de geest gaf. Erg netjes wat mij betreft! Volgens RIM gelden de volgende waarden:

 • GSM Actief : 5.5 uur , GSM Standby: 17 dagen
 • Video : 6 uur
 • Audio : 29.8 uur

Conclusie
Al met al weet blackberry een echte allrounder neer te zetten. Hij is nergens heel erg slecht in, maar helaas ook niet uitzonderlijk goed. Dit sluit aan bij de verschillende doelgroepen die ze willen benaderen, zowel de zakelijke gebruikers als de consumenten. De reden waarom we deze review op dit moment doen, met een redelijk gedateerde telefoon, is omdat er op dit moment veel nieuwe reclame in Nederland wordt gemaakt voor de Torch. Ook zijn er sinds kort verschillende kleuren beschikbaar. Als je op dit moment overweegt om een blackberry Torch te kopen en je leest deze review, bedenk dan het volgende: De Torch is een prima telefoon waar je waarschijnlijk heel blij mee gaat zijn als je geen heavy smartphone gebruiker bent die games wilt spelen. Interesseert een iPhone je niet, en wil je een toetsenbord op je telefoon, check, weer een punt voor de Torch. Mocht je vriend of vriendin hebben die ook een blackberry heeft, en je moet elkaar vaak berichtjes sturen, ping! Weer een punt voor de Torch. Als laatste de mededeling dat er al geruchten op gang zijn gekomen over een opvolger van de Torch, maar als je nu zonder telefoon zit, is deze meteen leverbaar uit de winkel.

Rutger de Ruiter beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Qwerty toetstenbord is een aanvulling
 • Trackpad is minimaal zo handig als het touchscreen
 • Goede batterijduur te behalen
 • Het besturingssysteem zit goed in elkaar
 • Je kan op de middelbare school je vrienden onder ogen komen

THE BAD

 • Ontwerp onderaan de Torch niet ideaal voor toetsenbord
 • Touchscreen werkt! maar is soms overbodig door trackpad
 • Video opname is echt zwaar onder de maat
 • Internet browser wel versneld maar nog steeds geen goeie browserervaring

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.