Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sony Reader Touch Edition

Hoewel eReaders al enkele jaren op de markt zijn, begint het apparaat sinds dit jaar ook in Nederland enorm aan populariteit te winnen. Vandaag bekijken we dan ook de “Reader Touch Edition” van Sony.

Touch Edition vs. Pocket Edition

Sony heeft momenteel twee versies van de Reader op de markt. De Touch Edition die we in deze review bekijken en de Pocket Edition (die ook over een touchscreen beschikt). De Touch Edition is het grote multimediale broertje van de twee. Hieronder hebben we een kleine vergelijkingstabel geplaatst.

Reader Vergelijking Touch Edition Pocket Edition
Scherm 6" Touchscreen 5" Touchscreen
Gewicht 215gr 155gr
Muziekspeler MP3, AAC
Geheugen 2GB 2GB
SD Slot X
Pro Duo Slot X
Beschikbare Kleuren Zwart, Zilver, Rood Zilver, Roze, Blauw
Richtprijs €230 €180

Uitrusting

De uitrusting van de Reader Touch Edition van Sony is wat aan de matige kant. Het apparaat komt met een USB kabel en een Stylus terwijl je op zijn minst een reservestylus zou mogen verwachten en wat te denken van een stekker om het apparaat aan het stopcontact op te laden? eReaders zijn immers speeltjes die veel op reis worden gebruikt. Ook een simpel stoffen hoesje ter bescherming van het apparaat had niet misstaan.

Het E-ink Pearl Scherm

Het scherm van de Reader Touch Edition presteert beter dan we in eerste instantie hadden verwacht. Hoewel het scherm niet spiegelt, glanst het wel een klein beetje. Misschien is dit de reden dat de teksten en afbeeldingen waanzinnig scherp lijken te zijn. Het scherm is ook in staat om 16 grijstinten weer te geven, wat goed genoeg is voor zwart-wit foto’s.

Het Touch onderdeel van het scherm is drukgevoelig. Dit is ook de reden dat Sony er een Stylus bij levert. In de praktijk lijkt de Stylus alleen handig bij het selecteren van woorden. De rest van de interface is geheel ontworpen om met de vingers te gebruiken en daar houden we van.

Multimedia

Tijdens het lezen van de boeken is het ook mogelijk om muziek af te spelen op de Reader Touch Edition. De speler beschikt over codecs voor MP3 en AAC hoewel AAC afspelen alleen mogelijk is voor bestanden zonder DRM. Het is overigens alleen mogelijk om muziek via een koptelefoon te beluisteren. De Reader beschikt niet over eigen speakers.

De Boeken

Sony maakt een groot verschil tussen gratis boeken en boeken met DRM. Gratis boeken mogen in het EPUB eBook, Adobe® PDF, Microsoft® Word, TXT, RTF en BBeB (*2) formaat zijn terwijl betaalde boeken van EPUB digitale boeken (Adept) of BBeB digitale boeken (Marlin) dienen te zijn.

Foto’s

Het is ook mogelijk om foto’s op de Reader te zetten. De 16 grijstinten zijn goed genoeg om de meeste foto’s redelijk mooi weer te geven. Foto’s kunnen in JPEG, GIF, PNG of BMP formaat zijn.

Woordenboeken

Naast de mogelijkheid om het apparaat van gewone boeken te voorzien, beschikt het ook over een groot aantal woordenboeken. Deze zijn met name interessant voor diegenen die buitenlandse boeken lezen. Wanneer je een woord niet kent, kan je deze markeren. Het apparaat zal dan uitleg geven over de betekenis van het woord. Hier heeft Sony behoorlijk goed over nagedacht.

Gebruik

Het plaatsen van eBooks en muziekbestanden gaat via de USB kabel. Bij het aansluiten van de Reader, maakt deze twee schijven op de computer aan. Één met de software van het apparaat (dat je in de praktijk niet of nauwelijks nodig hebt) en één schijf waarop alle data opgeslagen dient te worden.

Wanneer je de Reader volstopt met boeken, is de 2GB die Sony standaard in de Reader stopt ruim voldoende voor een leuke voorraad boeken. Ga je ook muziek luisteren, dan ontkom je er niet aan om het apparaat van een SD kaart of MemoryStick Pro Duo te voorzien.

Het gebruik van de Reader is zeer intuïtief. Bladeren kan met de knoppen, maar ook met vingergebaren. Dubbeltikken op een woord zal meteen de woordenboekfunctie openen. Alle iconen en knoppen zijn groot genoeg om met de vinger te bedienen. Het enige minpuntje is dat wanneer je snel tussen een aantal pagina’s wilt bladeren, de verversing van het scherm dit niet altijd bij kan houden.

Conclusie

Sony heeft met de Reader Touch Edition een simpele reader op de markt gezet die iedereen moet begrijpen. Het scherm doet zijn werk fantastisch en de mogelijkheid om MP3’s te luisteren is een mooi stukje luxe. Een ideaal reismaatje dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.