Windows Phone 7, Een Dag Later

Wat een dag was het gisteren. De introductie van Windows Phone 7 in Nederland, nouja, de aankondiging want het gaat nog 9 dagen duren voordat de eerste Windows Phone 7 toestellen hier ook echt in de winkel zullen liggen.

Toch zijn we behoorlijk onder de indruk van wat we gisteren hebben gezien en gehoord. Sterker nog, we hebben een Samsung Omnia 7 meegekregen om eens rustig door Windows Phone 7 heen te bladeren. Die review krijgen jullie dus nog, maar nu eerst even een goede samenvatting van de presentatie van gisteren en alle informatie die we later nog te horen kregen.

Toestellen

Er zijn in totaal 9 verschillende Windows Phone 7 toestellen die in verschillende regio’s beschikbaar zullen zijn. Nederland is een soft launch land gezien Windows Phone, Market en Zune nog geen ondersteuning voor de Nederlandse taal bieden. Op 21 Oktober krijgen wij de LG Optimus 7, Samsung Omnia 7 en de HTC Trophy. De toestellen zullen via KPN, T-Mobile en Vodafone verkocht worden. Exacte details van deze toestellen krijgen jullie later vandaag. In Amerika zal Windows Phone 7 in November op de markt komen en daar zullen alle 9 toestellen van HTC, Samsung, LG en Dell beschikbaar zijn.

Hardware

Alle toestellen moeten aan minimale systeemeisen van Microsoft voldoen. Het voordeel hiervan is dat games e.d. het altijd goed doen, ongeacht welk toestel je gebruikt. Fabrikanten mogen overigens wel ‘betere’ hardware gebruiken.

Kijkend naar de hardware, valt het op dat geen enkel toestel over de mogelijkheid beschikt om extern geheugen te gebruiken. Dit is een specificatie van Microsoft om op die manier te voorkomen dat apps buiten Windows Marketplace om gedownload worden. Een vergelijkbare stap die Apple heeft genomen met haar iPhone’s en iPod’s. Minimaal moet een toestel dan ook 4GB aan geheugen bevatten maar de Omnia 7 en Trophy beschikken standaard al over 8GB terwijl de Optimus 7 over een royalere 16GB geheugen zal beschikken. Een andere manier waarop fabrikanten zich kunnen onderscheiden zijn de apps die ze vooraf installeren.

Ook de schermresolutie is op alle huidige toestellen hetzelfde (800×480 pixels) terwijl de schermformaten en schermtechnieken onderling verschillen. Hoe kleiner het scherm, hoe dichter de ervaring bij de iPhone 4’s Retina display zal zitten. Later gaan we ook (goedkopere) Windows Phone 7 toestellen zien met een lagere schermresolutie. Voorlopig zal Microsoft het echter bij twee formaten houden.

Alle toestellen beschikken onder het scherm over drie toetsen. De linker is de pijl terug zoals we die van de Android toestellen kennen. In het midden vinden we de ‘start’ knop, meestal rond zoals op de iPhone. Rechts, wederom zoals op de meeste Android toestellen, vinden we een zoek knop. Aan de zijkant vinden we een knop om foto’s te nemen en een knoppenset om het volume aan te passen.

Tot slot is er een waslijst aan sensoren en antennes die in het toestel moeten zitten. Zo beschikken ze allemaal over Compass, Bluetooth, GPS en WiFi. Ook ondersteunen de toestellen minimaal HSDPA.

Diensten

Windows Phone 7 is het eerste OS van Microsoft dat met de gebruiker in gedachte is opgezet. Integratie van sociale netwerken zijn in die visie van vitaal belang en dat merk je meteen. Zo is facebook volledig in het OS geïntegreerd en is het mogelijk om de contacten van facebook samen te voegen met die in Exchange, gMail, Yahoo en natuurlijk Windows Live. Voordat je iemand belt kan je dus zien wat die persoon voor het laatst online gedaan heeft via de people hub.

Microsoft heeft haar nieuwe zoekmachine Bing uiteraard compleet geïntegreerd met het OS. Via de zoek knop is het mogelijk om locaal te zoeken (op basis van GPS), op internet en zelfs via audio search waarbij je gesproken zoekopdrachten doorgeeft.

Ook de ‘cloud’ is belangrijk voor Windows Phone 7. Met andere woorden, het toestel zal enorm veel content van het internet plukken. Zo is het onder andere mogelijk om foto’s te zien die jij of jouw facebook contacten online hebben opgeslagen.

Doordat de toestellen en diensten nog niet in het Nederlands verkrijgbaar zijn, zal het nog niet mogelijk zijn voor Hollanders om de Windows Marketplace, Xbox Live (geen abonnement nodig) en Zune diensten te gebruiken. Hiervoor is wel een workaround die we later deze maand in een FAQ zullen beschrijven.

Firmware

Een voordeel van de minimale hardware eisen is dat Microsoft ten alle tijden zelf een update van de firmware kan doorvoeren. In tegenstelling tot Android heeft iedereen dus altijd dezelfde gebruikerservaring en mogelijkheden.

Hoewel het multitasken op Windows Phone 7 erg beperkt is ten opzichten van Android of iOS, werkt Microsoft hier wel aan. Ook Copy/Paste is een functie die nu nog mist maar via een tussentijdse update begin 2011 beschikbaar zal komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.