Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Gigaset SL400A

Onlangs deden we een uitstapje naar misschien wel de basis van de mobiele telefoon; de portofoon (Motorola TLKR-T3 en T5). Ditmaal kijken we (wederom in twee reviews) naar de wereld van de DECT telefoon. Hoewel DECT voor veel mensen niet meer is dan een telefoon ‘om mee te bellen’ zien we ook in de wereld van de DECT telefoon een enorm verschil in functies en gebruik. Vandaag bekijken we dan ook de Gigaset SL400A.

Het Basisstation

In tegenstelling tot de wat simpelere range van Gigaset (en vele andere merken), is het basisstation een los onderdeel van de set. Het is een klein zwart kastje dat je met behulp van een voet op bijvoorbeeld een bureau kan zetten. Het is ook mogelijk om hem met twee schroefjes in de meterkast te hangen. Met slechts één knop erop, kunnen we verder weinig over het basisstation zeggen. Het basisstation regelt naast de verbinding met de DECT sets ook het intern bellen en het antwoordapparaat. Er kunnen maximaal 6 DECT telefoons op aangemeld worden.

De SL400A van Buiten

De SL400A komt uit het Luxe segment van Gigaset en dat zie je meteen. Van buiten is het een uiterst elegante telefoon die toch iets weg heeft van de GSM’s die Siemens vroeger fabriceerde. Het toestel komt met optionele riemclip. Zoals bij vele DECT sets van Gigaset klik je deze aan de zijkant van het toestel vast waardoor de riemclip ook aan e voorkant van het toestel zichtbaar is geworden. Dat en het gebruik van ruw plastic doen helaas afbraak aan het ontwerp (zoals zichtbaar op de introductie foto). De riemclip zit echter wel dusdanig stevig dat het verwijderen niet echt makkelijk gaat (wat een goed teken is).

Aan de onderkant van het toestel zit een USB Mini-B aansluiting voor dataoverdracht (als aanvulling op BlueTooth). Het toestel beschikt over een 128x160px scherm (schatting) zoals gebruikt in veel budget GSM’s. Dit is erg jammer omdat de grote pixels het prachtige ontwerp van het toestel zelf teniet doen. Het scherm is binnen erg duidelijk maar valt erg lastig af te lezen wanneer we het toestel buiten gebruiken.

De SL400A van Binnen

Wanneer we de SL400A gebruiken krijgen we meteen het menu te zien zoals we dat vroeger op de Siemens featurephones aantroffen. Vanuit het menu kunnen we direct naar de netdiensten, Bluetooth, extra functies, oproepenlijst, SMS, voicemail, organizer, telefoonboek en instellingen navigeren. Nu zullen we voor deze review alleen de highlights behandelen.

Bluetooth

Via het bluetooth menu is het mogelijk om de telefoon met zowel de PC als een GSM of een headset te verbinden. Belangrijk hierbij is dat de SL400 niet met multipoint headsets overweg kan (getest met de Voyager Pro van Plantronics). Je kan een headset dus niet delen met bijvoorbeeld een GSM. Het nut van het verbinden met een GSM (de HTC Hero in ons geval) is mij ook ontgaan.

Oproepen

Het toestel houdt nauwkeurig alle ontvangen en verzonden oproepen bij. Bij gemiste gesprekken zal een ledje aan de voorkant knipperen om je op het gemiste gesprek (of een voicemail) te attenderen. De oproepen lijsten zijn ook beschikbaar via de linker softbutton wanneer het toestel in de standby stand staat.

SMS

Zoals bij iedere moderne DECT telefoon, beschikt het toestel over de mogelijkheid om SMS berichten te verzenden. Helaas is het echter niet mogelijk om deze bij UPC te ontvangen gezien we ze keurig opgelezen krijgen door een vrouwenstem. Of SMS op een vast nummer nuttig is laat ik even in het midden.

Voicemail / Antwoordapparaat

De SL400 kan met twee typen voicemail werken. Het eerste is dat van de telefoon aanbieder. KPN staat standaard voorgeprogrammeerd. Een betere optie is het antwoordapparaat. Het wordt volledig vanaf de handset geconfigureerd. Hierbij kan je aangeven of het antwoordapparaat automatisch opneemt en na hoeveel tijd dit is alsmede de boodschap die een beller te horen krijgt en de maximale inspreektijd. Het antwoordapparaat kan ongeveer 45 minuten opnemen.

Organizer

De Organizer functie laat afspraken zien zoals deze in het agenda van Outlook zijn opgenomen. Hier lopen we bij het testen tegen een probleem aan omdat we niet over Outlook beschikken. Het is dan ook jammer dat Gigaset geen verbinding legt met cloud services zoals Google Calendar (hoewel ik tegen een dagelijkse sync op zou zien).

Instellingen

De belangrijkste instelling voor de telefoon is zonder twijfel nog steeds de ringtone. Hier loopt de telefoon (gelukkig) nog een stukje achter omdat het o.a. over polytone ringtones beschikt. Het voordeel daarvan is dat ze veel harder klinken dan midi of MP3 tones op hetzelfde volume. Verder kan o.a. de tijd op het toestel ingesteld worden en deze instellingen worden gesynchroniseerd met andere handsets in het DECT netwerk.

Bereik

Volgends de verpakking is het basisstation goed voor 50 tot 300 meter bereik. Om het bereik te testen zijn we uitgegaan van een opstelling waarbij we het basisstation in de meterkast hebben hangen. De woning is in 2005 gebouwd en beschikt over een royale hoeveelheid gaasbeton waardoor de muren het signaal behoorlijk kunnen verslechteren. Op het onderstaande kaartje van Google Maps staat de lijn waarin we gelopen hebben met daarop aangegeven hoe goed het signaal was. Tot meer dan 100 meter bij ons huis vandaan was het signaal erg goed. Op ongeveer 120 meter werd het al een stuk slechter.

QuickSync

Zoals je eerder hebt gelezen is het mogelijk om de SL400 met een PC of Mac te verbinden via USB en/of Bluetooth. Dit gaat via het programma QuickSync. Deze moet je van de Gigaset site downloaden omdat deze niet standaard in de verpakking van de telefoon zit.

Hoewel QuickSync over een breed pallet aan opties beschikt, is de gebruiksvriendelijkheid ver te zoeken. Bij het opstarten krijg ik al een waarschuwing dat ik niet over Outlook beschik. Het taalgebruik en de interface lijken uit de Windows NT tijd te komen. Om een bluetooth verbinding met de telefoon te leggen moet ik dan ook eerst mijn PC aan de telefoon koppelen voor ik het programma aan de telefoon koppel. Dit werd nergens duidelijk beschreven.

Wanneer ik een eerste sync start (per ongeluk) blijkt dat QuickSync toch het Windows Adresboek weet te vinden met als resultaat dat al mijn contacten van de HTC Hero over worden gezet. De Gigaset heeft ruimte voor 500 adressen wat in mijn geval ruim voldoende is. Het apparaat heeft ook 3076kb beschikbaar voor foto’s en geluid. Hoewel dit niet bijzonder veel is, is 2191kb al vanuit de fabriek gevuld.

Een leuke bijkomende optie (voor met name Outlook gebruikers) is de telefonie optie van QuickSync. Hiermee is het mogelijk om telefoon nummers rechtstreeks vanuit Outlook te bellen. Gezien we niet over Outlook beschikken hebben we dit helaas niet kunnen testen.

Deze Gadgeteer zegt: “Met de Gigaset SL400 maakt Gigaset DECT sexy en comfortabel.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.