Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sony Bloggie 3D

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Makkelijk 3D filmen
  • Goedkoop 3D filmen
  • Meerdere kijkhoeken op het scherm
  • Geen losse kabeltjes
  • Kan op statief

THE BAD

  • Foto's zijn relatief slecht

Of het nu je Nintendo is, of je TV. Alles draait om 3D. Zelf 3D foto’s en filmpjes maken bleef tot nu toe een uitdaging. Inderdaad, tot nu toe want Sony kondigde niet al te lang geleden haar Bloggie 3D aan. Natuurlijk konden wij het niet laten om met de Bloggie 3D op stap te gaan.

Uitrusting

Naast de Bloggie, vinden we een handleiding, USB verlengkabeltje en polsbandje in de verpakking. Kabeltjes zijn opzich niet nodig, want de Bloggie bevat zelf al een USB plug. Daarnaast bevat de Bloggie speciale software waarmee je de filmpjes kan managen en bewerken. Ook deze software staat op de Bloggie.

Uiterlijk

De Bloggie 3D is strak vormgegeven zodat je hem gemakkelijk even in de zak steekt. Aan de voorkant treffen we twee lenzen met een LED lampje aan. Aan de achterkant het scherm met een forse opnameknop en toetsen om door het menu te navigeren. Aan de onderkant vinden we nog een gat om hem op een statief te zetten. Handig!

Gebruiksgemak

De Bloggie kan foto’s en video’s maken. In 2D of 3D. Het menu speelt daar logisch op in waardoor de Bloggie door iedereen begrepen kan worden. De Bloggie software is optioneel, want je kan de bestanden zo ook op je computer bekijken. Handig!

Foto’s

Allereerst bespreken we waar de Bloggie niet voor gemaakt is, fotografie. 2D foto’s slaat de Bloggie op in JPG en 3D foto’s in MPO. MPO is op de meeste 3D apparaten (inclusief de Nintendo 3DS) te bekijken. De kwaliteit laat ondanks de 5,1 megapixel sensor te wensen over, maar dat is ook niet zo heel gek en al helemaal niet waarom je een Bloggie moet kopen.

Video

3D video’s neemt de Bloggie naast elkaar op en dat is gemakkelijk. Alle 3D videobewerkingssoftware kan hiermee overweg en ook voor YouTube kent deze aanpak geen geheimen.

De camera neemt Full-HD (1920×1080) op met 30 frames per seconde. Omdat je snelheid het beste op een circuit kan testen, bonden wij hem in een echte racewagen en filmden een ronde op circuit park Zandvoort. Je kan in de onderstaande YouTube film zelf bepalen hoe je de 3D beelden bekijkt.

Een kwartiertje video kost je ongeveer 1GB. Het apparaat bevat 8GB geheugen, genoeg voor 2 uur video. De accu gaat iets meer dan een uur mee wanneer je in 3D aan het filmen bent. Opladen doe je aan de USB.

3D Scherm

Het 3D scherm van de Bloggie is enigszins vergelijkbaar met dat van de Nintendo 3DS. Hij lijkt van lagere kwaliteit, maar heeft meer beeldhoeken waardoor drie personen tegelijk op het schermpje kunnen kijken.

Conclusie

Fotografisch is de Bloggie één brok ellende, maar dat maakt hij goed als het om filmen gaat. 30 frames is voldoende om een strak beeld neer te zetten en met een consumentenprijs van rond de €270, maakt hij 3D filmen voor iedereen toegankelijk. Een wannahave!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.