Een tijd geleden reviewden we de Quantis QE600, een Android TV-stick die de GoogleTV-ervaring aan je TV kan toevoegen. De Quantis QE700 is een soortgelijk apparaat maar dan in een box-vorm, wat betekent dat je extra aansluitingen tot je beschikking hebt.
Aangezien de QE700 een hoop specificaties deelt met de QE600, inclusief de hoeveelheid opslag, weten we dat we te maken hebben met een capabel apparaat. Specifieke voordelen als de USB-aansluiting en natuurlijk de ethernet-aansluitng maakt dat de QE700 geschikt is voor zwaarder gebruik. Zoals we echter opmerkten met de QE600, kun je daar ook iets van een hub op aansluiten waarop je eigenlijk een soortgelijke setup hebt als de QE700. Veelzijdiger zelfs. Echter is dat natuurlijk weer een heel stuk rommeliger met meerdere apparaten aan elkaar gekoppeld. En waarom allerlei extra hardware als het grotendeels gewoon in één kastje kan? Dat is wat de QE700 is.
Sleutelpunten
- Resolutie: 4K
- Updatebeleid: Minimaal 4 jaar Android-updates, 3 OS-updates
- Gecertificeerd door Google en Netflix
- Ondersteuning voor HDR-10, 10+, HLG
- AansluitingenL HDMI 2.1, 3,5 mm AV-out, USB 2.0 type-A, LAN RJ45 100 Mbit
- OS: Google TV 12
- SoC: Amlogic S905Y4; Quad-Core ARM Cortex-A35, Mali G31 MP2 GPU
- Werkgeheugen: 2 GB RAM
- Opslag: 32 GB
- Formaat: 108 x 108 x 23 mm
- Gewicht box: ~183 gram
- Formaat afstandsbediening ~183 x 39 x 15 mm
- Gewicht afstandsbediening: 72 g
Uitpakken
De QE700 wordt lekker compleet geleverd. We vinden de box, de afstandsbieding en adapter zoals je zou verwachten. We krijgen echter ook een HDMI-kabel en batterijen voor de afstandsbediening.
De verpakking is volledig van karton en papier minus de verzegeling. Als we écht kritisch gaan kijken zouden we het kunnen hebben over de grafische vormgeving die technisch gezien milieuvriendelijker kan, maar Quanitis doet al een hoop goed.
Ontwerp
Quantis ging voor de QE700 voor een sober design. Helemaal prima wat ons betreft. Op onze testlocatie stond het apparaat in een kabinet en hebben we er nooit meer naar gekeken. De afstandsbediening werkt via bluetooth dus signaal was geen probleem. Aan de achterzijde zien we de ethernetaansluiting, HDMI-poort 3,5 mm AV-poort en de adapteraansluiting.
Dat Quantis voor een AV-poort gegaan is, is op zich interessant. We zullen ook eerlijk zeggen dat we het niet getest hebben. Echter, voor toepassingen als bijvoorbeeld oudere projectoren of schakelapparatuur is het best handig dat er nog apparaten met een dergelijke aansluiting beschikbaar zijn. Denk aan een promotiestand op een evenement waar je bepaalde content wil showcasen.
De USB-poort maakt het mogelijk om een accessoire zoals invoerapparatuur aan te sluiten of externe opslag zodat je niet afhankelijk bent van de netwerkaansluiting om naar content te kijken. Dit maakt het best een interessante discussie, welke van de twee opties nu werkelijk beter geschikt is om mee te nemen op reis; de kleinere QE600-stick die je vervolgens kan uitbreiden, of de grotere QE700-box die meer flexibiliteit biedt als één apparaat. Gelukkig heeft Quantis beiden opties voor je in aanbod.
De onderzijde van het apparaat toont de vier poortjes waarmee de box stabiel op ieder vlakke ondergrond moet staan. Met een formaat van 83 x 39 x 15 mm is de QE700 echter enorm compact, en met wat creatieve toepassingen is deze achter ieder scherm makkelijk weg te werken.
De (bluetooth) afstandsbediening kun je qua bouwkwaliteit voor de prijs niet te veel van verwachten, maar we vonden hem ondanks de plastic bouw prima aanvoelen en fijn in de hand liggen. De feedback van de knoppen is eveneens erg prettig. Eigenlijk doet de afstandsbediening weinig onder voor de plastic afstandsbedieningen die je tegenwoordig bij televisies krijgt tot een vrij hoge prijsklasse.
Helaas is ook de trend van gesponsorde knoppen meegenomen. Naast YouTube (ok, misschien niet echt een sponsor voor een GoogleTV-apparaat) zien we knoppen voor Amazon Prime, Netflix en Disney Plus. De aanwezigheid van deze toetsen heeft uw reviewer altijd tegengestaan. Kennelijk helpt het om apparaten betaalbaarder te houden (al durven we dit best te betwijfelen in het geval van higher-end televisies), maar we hadden best een optie willen zien waarop dit soort knoppen niet zitten of anonieme knoppen die aan andere zaken toe te wijzen zijn (dit is overigens ook mogelijk met deze gesponsorde knoppen via apps, maar dat gaat voorbij de scope van deze review). Helaas is de markt van bluetooth-afstandsbedieningen er een die niet al te groot is, en dus is het aantal beschikbare opties beperkt. Hoe dan ook, op de meegeleverde afstandsbediening hebben we ook numerieke toetsen, wat maakt dat de afstandsbediening geschikt is voor IPTV-diensten zoals ZiggoGO en KPN iTV.
.
Gebruik
“Ja, maar waarom zou ik deze box gebruiken als ik al een box van bijvoorbeeld KPN of Ziggo kan krijgen, waarop ik ook alle videostreamingdiensten kan instellen?” Goede vraag. Dit hangt van je voorkeuren af. Ten eerste is een oplossing van een provider verbonden aan je provider. Wissel je, dan moet je dus het hele apparaat loskoppelen en terugsturen. Gebruik je een GoogleTV-box, dan is het een kwestie van de betreffende app verwijderen en die van je nieuwe provider installeren. Daarbij, in het geval van Ziggo is het op het moment van schrijven zo dat als je alleen een internet-aansluiting afneemt, het basis-TV-pakket nog steeds gratis is. Dus dan kun je daar gebruik van maken zonder dat je een decoder hebt.
Daarnaast is een GoogleTV-box breder dan alleen de standaard audio- en videocontent kijken. Denk bijvoorbeeld aan game-streaming, terwijl je ook je Google Home kan aansturen. Voor uw reviewer is dat zelfs de voornaamste functie van de assistentknop op de afstandsbediening. Rond gamestreaming moet wel gezegd worden dat Moonlight wat we eerder met succes testten op de QE600, momenteel wat lastiger werkend te krijgen is doordat Nvidia overgestapt is van GeForce Experience naar een nieuwe app. We hebben gekeken naar Steam Link, en hoewel het werkt, was er aardig wat vertraging (ongeveer een seconde). Iets dat we overigens wel vaker hebben met Steam Link op de testlocatie.

Dus of het perse aan de QE700 ligt is de vraag. We weten dat op basis van deze hardware het in ieder geval mogelijk moet zijn iets goed aan het werk te krijgen op basis van onze eerdere ervaringen met de QE600 en Moonlight-combinatie.
.
Hardware en ondersteuning
De 100 Mbit ethernetaansluiting op de QE700 haalde uiteraard geen gigabit-snelheden waar we op de QE600 in combinatie met de gebruikte hub de beschikking over hadden. We hebben SteamLink echter perfect zien werken op 100 Mbit-oplossingen (sterker nog, het Valve SteamLink-apparaat zelf heeft ook slechts een 100 Mbit-ethernet-poort). De gebenchte snelheden op de QE700:
Wifi is altijd een beetje iffy als het gaat om streamen van zware content. Maar we zien dat de 100 Mbit-snelheid over ethernet prima gehaald wordt, waarmee alle content voldoende brandbreedte tot zijn beschikking heeft om afgespeeld te worden over een bedrade aansluiting, terwijl over wifi niet al te zware content ook prima moet werken (bereik over wifi is natuurlijk altijd situatie-afhankelijk).
De Quantis QE700 wordt net als de QE600 aangedreven door de Amlogic S905Y4. Dit bewijst zich in de praktijk als een capabele SoC die een snelle en responsieve gebruikerservaring biedt. Het biedt bovendien de mogelijkheid voor het apparaat om een breed scala aan content verwerken, variërend van streaming tot veeleisende remux-bestanden met hoge bitrates. Dankzij de aanwezigheid van Widevine L1-beveiliging en HDCP 2.3 is het apparaat geschikt om content van streamingdiensten in de hoogst mogelijke kwaliteit af te spelen. De QE700 is overigens net als de QE600 volledige Google en Netflix gecertificeerd. Ondersteuning met softwareupdates gebeurt voor minimaal 4 jaar en waaronder minimaal 3 OS-updates.
Het ontbreken van DTS-ondersteuning is net als bij de kleine broer een nadeel. Dit geldt zowel voor het downmixen als voor het doorgeven van DTS-audiostreams. Voor het downmixen naar stereo is er een workaround: via diverse softwarematige mediaspelers is het mogelijk om DTS-audio intern om te zetten naar een stereo-uitgave.
Dit is uiteraard geen echt subsituut voor werkelijke DTS-weergave. Gebruikers die uitsluitend streamingdiensten gebruiken, zullen deze beperking waarschijnlijk niet als storend ervaren, aangezien het aanbod van DTS-content daar zeer beperkt is. Maar als je films of series hebt die zijn omgezet van fysieke media, kun je wel degelijk tegen dit probleem aanlopen en zul je genoegen moeten nemen met een alternatief geluidsformaat. Zeker wanneer je het hebt over bepaalde iconische films die uw reviewer wel eens opnieuw kijkt zoals de Back to the Futures en Lord of the Rings’ van deze wereld, is dat toch wel een reden om de QE700 niet als go-to oplossing te gebruiken. Heb je echter niet eens de apparatuur om DTS af te spelen (veel nieuwere soundbars hebben er niet ondersteuning voor), dan mis je het sowieso niet.
Een ander gemis is de ondersteuning voor Dolby Vision. De QE600 heeft dit wel, maar met de QE700 moet je het doen met HDR en HDR10+. Het verschil in de praktijk is zeer klein tussen de HDR-formaten, vooral de kwaliteit van het paneel waarop je kijkt maakt het verschil. Dit is dus geen gemis dat we als een enorm nadeel zien.
Qua stroomverbruik meten we geen bijzondere zaken. De QE700 verbruikt ongeveer 2 W in standby, en bij het afspelen van content varieert het verbruik ongeveer tussen de 2.5 en 3W.
GoogleTV
Installeren van de QE700 is een fluitje van een cent. Niets aan het installatieproces is iets waar je als niet-tech-begaafde gebruiker moeite mee zal hebben, zeker niet wanneer je wel eens een telefoon voor het eerst in gebruik hebt genomen. De QE700 levert een standaard GoogleTV-ervaring met navenante interface. Dat kun je positief of negatief vinden. Wij zijn persoonlijk geen fan van de zeer commercieel ingegeven interface met promotie van content van aanbieders waar je niet eens een abonnement op hebt en zelfs de app niet voor geïnstalleerd hebt.
Grappig genoeg was de beste interface een van de eerste versies van AndroidTV (waar GoogleTV eerst een variant en vervolgens de de facto opvolger van was) waarin je gewoon iconen/kaarten had met je apps plus wat iconen die kaarten die content uit de geïnstalleerde apps voorstelden.
Vind je de standaard Google TV-interface niets, dan zou je aan een custom launcher kunnen. Daar zijn de opties helaas wel beperkt voor, maar het kan. We kozen zelf voor Perplexity wat een beetje lijkt op de oude Android-TV-interface.
Bloatware is minimaal gehouden. Uiteraard heb je de YouTube/YouTube Music-clients maar dat zijn google-diensten waarbij die eerste door de meesten toch wel gebruikt zal worden. Verder kunnen we ook Netflix niet verwijderen. Anders dan vroeger in Android TV, kunnen we apps die we niet gebruiken ook niet uit beeld plaatsen in een soort van app-tray. Het beste wat we kunnen doen is de apps volledig naar rechts verplaatsen (of dus een alternatieve launcher installeren).
Alle chromecast-gerelateerde functies worden ook door de QE700 ondersteund.
Conclusie
De Quantis QE700 Google TV-box is een aanrader voor iedereen die de functionaliteit van een bestaande televisie wil voorzien van een volwaardige GoogleTV-ervaring. De box biedt een soepele gebruikservaring en het uitgebreide applicatieaanbod van Google TV, inclusief Chromecast-functionaliteit en Google Home-bediening. Door het compacte design is het apparaat overal te plaatsen, inclusief achter een televisie met wat creativiteit. Het opslaggeheugen van 32 GB volstaat ruimschoots voor de installatie van diverse diensten en door de aanwezigheid van een ethernetaansluiting en USB-poort hoef je niet afhankelijk te zijn van wifi.
De meegeleverde afstandsbediening valt weinig over te klagen. De knoppen hebben een lekkere feedback en met een numeriek toetsenpaneel is deze geschikt voor IPTV-diensten. Door de werking via bluetooth zal bereik geen issue zijn.
Het ontbreken van DTS-ondersteuning is een jammerlijk gegeven. Hoewel dit geen beperking zal vormen voor gebruikers die uitsluitend kijken via streamingdiensten, kunnen mensen die nog wel content met DTS-geluid kijken hier een obstakel in zien. Wat genuanceerder zijn we over het gemis van Dolby Vision. Misschien dat je gevoelsmatig het een nadeel vindt wanneer je het maximale niet uit je televisie haalt, maar in de praktijk is het verschil te klein ten opzichte van ander HDR-formaten om hier een groot punt van te maken.