Hij weegt ruim 100 kilo, heeft een gewaagd kleurtje en moet bewijzen dat de rek er qua innovatie in kamado’s echt nog niet uit it. Dat is het eerste dat duidelijk wordt wanneer Bosgrill haar nieuwe 2025 kamado bij ons bij de voordeur zet. Bosgrill is een merk waar we al meerdere jaren reviews over hebben geschreven en een van de weinig merken die niet op veel voor weinig zit, maar juist heel erg kijkt naar waar onderdelen kunnen worden aangepast om het gebruikscomfort te vergroten.
Het is immers iets dat we wel vaker roepen. Echt slechte kamado’s worden niet meer gemaakt. Vroeger wilde het metaalwerk of de vering nog weleens veel te goedkoop zijn afgewerkt, waardoor de pot langer meeging dan de rest van het exterieur. Anno 2025 zien we dat de meeste kamado’s die we als test ontvangen, echt wel heel degelijk zijn. Een beetje gechargeerd, iedereen kan voor mijn gevoel in China een Black Bastard laten bouwen. Dus hoe val je op?
Unboxing
Een kamado levert altijd, ook hier, weer enorm veel plastic verpakkingsmateriaal op. Maar plastics en karton zijn heel goed te scheiden en dus goed in te leveren voor de recycling.
De barbecue wordt echt heel compleet geleverd. Je krijgt een 15mm dikke heat deflector die tweedelig is, een 7mm rvs rooster, een aspook, een chipfeeder, een half gietijzeren rooster en een half gietijzeren bakplaat, een kolenmand het vakverdeler en een regenhoes naast natuurlijk de zijtafels en het verrijdbare onderstel.
Opbouwen van de Kamado
De handleiding is bij het in elkaar zetten van het verrijdbare onderstel lang niet altijd even duidelijk. Hier kan het beter, maar verder is het geheel vlot in elkaar te zetten. We hebben wel het advies gegeven om, net als andere merken, van ieder schroefje en boutje een extra exemplaar te leveren. Gewoon om zeker te zien dat er niets ontbreekt.
Ondanks dat het geheel 101 kilo weegt, is de put voor mij prima te tillen. Ik geeft toe dat ik squad in de gym met 80 kilo in m’n nek, maar als je de binnenkant leeg laat, denk ik dat de meeste mannen het wel voor elkaar krijgen om het geheel in hun eentje op te bouwen.
Om te grillen heb je alleen nog houtskool nodig en natuurlijk vleestangen.
Design
In het kamadolandschap valt het ontwerp van deze 18 inch kamado enorm op. Niet alleen door de bijzondere kleurstelling. Ook omdat deze 18 inch kamado relatief hoog is voor het formaat. De hoge dome staat het toe een riser te gebruiken om nog meer grilloppervlak te gebruiken of juist om een bierkip te bereiden. Of twee tegelijk. Misschien drie, zoveel kippen leverde Beef & Steak net niet voor deze test
Maar ook de kolenmand is hierdoor lekker hoog, waardoor je relatief veel brandstof in de kamado kwijt kunt. En hij staat hoog genoeg dat je niet echt staat te bukken tijdens het grillen. Dat is weer heel lekker voor de rug.

Het handvat en de tafels zijn van massief kunststof gemaakt. Je kunt dus niet direct iets heel heets op de tafels plaatsen, maar je ziet ze ook niet rotten of beschimmelen. Iets dat we veelvuldig meemaken met andere kamadomerken. Met name bamboe is heel populair en ziet er echt heel strak uit. Maar doe mij toch maar dit zwarte HDPE kunststof.
Onder de tafeltjes zitten voor en achter haken. Die zijn handig om jouw gereedschap aan op te hangen. Om stootschade op de pot te voorkomen, zitten hier rubber stootdopjes op.
Al het metaalwerk is zwart, dat is mooi. Behalve het ringetje om de thermometer. Een detail, maar dat was de finishing touch geweest.
De margietschijf is van aluminium, dus zal niet roesten. Hij heeft mooie, grote, siliconen flappen om hem mee open en dicht te draaien zonder dat je bang hoeft te zijn je vingers te verbranden. Bovendien is de bovenkant een relatief grote, ronde plaat waarmee regen zo veel mogelijk uit de pot wordt gehouden. Hier kunnen veel andere merken wat mij betreft echt een voorbeeld aan nemen.
Een ander opvallend detail zijn de wielen. Die zijn veel groter uitgewerkt dan noodzakelijk voor dit formaat kamado. Het gevolg is dat je deze kamado ook prima door grind kunt trekken. De grote wielen hebben weinig tot geen moeite met oneffenheden in de achtertuin. Dat rijdt erg plezierig.
Qua kleur is aubergine paars wel heel gewaagd van Bosgrill. Ik vond wit en geel in de lijnen van het merk al heel mooi en strak, maar dit geeft wel een nieuwe dimensie. Voor wie wel kleur wilt, maar eigenlijk niet durft te knallen, is dit een perfecte optie.
Toch is er iets dat ik mis in deze unit. Één klein dingetje… een ashtray. Dat is altijd wel echt super comfortabel om de kamado mee schoon te maken. Nu moet ik het toch weer doen met de pook en een emmertje. Zeker een feature voor de volgende generatie als je het mij vraagt!
In het algemeen ben ik blij met de keuze van Bosgrill voor een Cordoriet pot en rvs beslag erop. Ook bij beschadiging zal je dus geen roestsporen gaan zien bij het metaalwerk.
Grillen op de Bosgrill Kamado Onyx 18 inch
Maar het gaat natuurlijk om hoe het is om te grillen op de Bosgrill Kamado Onyx 18 inch. De dome en de pot zijn gescheiden met een flexibele tube. Je hoeft dus geen vilt te vervangen om de paar jaar. Hij sluit altijd goed af. De vering is goed ingesteld op het gewicht van de kap. Dus die kan relatief licht worden geopend.
We gaan van boven naar beneden. De margrietschijf laat zich goed bedienen. Dat zal geen verrassing zijn. Hij sluit ook prima af. De kap is hoog genoeg voor gevogelte of om rekjes te stapelen en zo het meest efficiënt met de warmte van de kamado om te gaan. Met een diameter van zo’n 40 centimeter kun je zonder extra riser gemakkelijk voor 4~5 personen grillen als alles tegelijk klaar moet zijn, maar ik doe ook rustig een feestje voor een man of 10~15 op deze grill. Zolang er geen haast is, gaat het echt prima qua capaciteit.
De heat deflector die uit twee delen bestaat is echt een briljante vondst. Zo kun je gemakkelijk direct en indirect grillen. Laat je niet verleiden om er pizza’s op te bakken. Een pizzasteen is eigenlijk hetzelfde ding, maar je moet er twee hebben voor pizzasucces. De heat deflector voorkomt dat het vuur meteen onder je pizzasteen zit, waardoor de kamado dan als een echte steenoven werkt en niet als een bakplaat. Gewoon even een waarschuwing die ik altijd meegeef in deze tests.
De chipfeeder is gewoon handig. Hoewel je met de gesplitste roosters gemakkelijk even een rooster wegtrekt uit de kamado om rookhoutsnippers toe te voegen, werkt dit net even makkelijker. Bovendien kun je hem tijdens het opwarmen van de kamado, open zetten om nog meer zuurstof aan te kunnen zuigen. Een klein gat dat toch een flink verschil kan maken. Met vilt is het klepje overigens luchtdicht gemaakt.
Het luchtrooster onderin is tweedelig, zoals we overal zien. Een geperforeerde klep en een dichte klep schuiven over elkaar heen zodat je redelijk makkelijk en secuur de aanvoer van lucht kunt beheersen.
Qua op temperatuur komen werkt deze kamado echt niet heel anders dan vrijwel iedere andere kamado in de markt. Het verschil zit hem echt in het comfort van de margietschijf.
Schoonmaken
Net als andere kamado’s, stelt de schoonmaak niks voor. Stook hem lekker hoog op voor je begint (of als je net klaar bent), en borstel de roosters met een metaalborstel schoon. Beetje olie erop en gaan.

Conclusie Bosgrill Kamado Onyx 18 inch
Ik trapte er al mee af. Opvallen in kamadoland is echt heel lastig. Dat moet dus echt uit de details van zo’n machine komen. Daar heeft Bosgrill echt de punten weten te pakken. Want er zijn gewoon heel veel, erg slimme keuzes gemaakt in het samenstellen en ontwerpen van dit grill ei. Bovendien is er gebruik gemaakt van duurzaam materiaal zoals gepoedercoat rvs in plaats van goedkoper staal.