Logo GadgetGear.nl
20240623 090223
Picture of Jeroen van Wijngaarden
Jeroen van Wijngaarden

Review: WiZ slimme verlichting

Jeroen van Wijngaarden beoordeelde namens GadgetGear de WiZ Verlichting met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Betaalbaar
  • Gemakkelijk te koppelen
  • Geen HUB nodig

THE BAD

  • App oogt rommelig
  • Niet mogelijk om te gebruiken/integreren met andere merken

WiZ slimme verlichting Review: Een uitgebreide review van deze Slimme Verlichting

Inleiding

Slimme verlichting, er is al enorm veel op de markt, zoals Philips Hue, LSC ( action ) en IKEA Tradfri. WiZ, een nieuwe serie slimme lampen en accessoires van Signify ( Moederbedrijf Philips Hue biedt een betaalbaar alternatief zonder dat een HUB nodig is. Ik heb eental prodcuten van WiZ mogen ontvangen en heb deze getest.
WiZ biedt een breed assortiment lampen, waaronder E27, GU10, E14 en Filament-lampen, beschikbaar in zowel gekleurd als witte (warm tot koel) varianten.
Eveneens zijn er accessoires zoals een afstandsbediening, bewegingssensor en slimme stekkers.

Installatie en Gebruiksgemak

De installatie van WiZ-lampen en accessoires is vrij eenvoudig. Er is geen hub nodig, wat het nog gemakkelijker maakt. Je downloadt de WiZ-app, draait de lamp in een fitting, zet de lamp aan en de app herkent direct de lamp. Lampen en accessoires kunnen gekoppeld worden via de Wifi of via Bluetooth.
Het systeem werkt echter alleen met 2,4GHz wifi-netwerken.
Een account aanmaken is niet noodzakelijk voor het gebruik, maar kan handig zijn voor het opslaan van instellingen als je de app op meerdere apparaten wilt gebruiken.
Na wat puzzelen en doorklikken in de WiZ-app had ik de perfecte instellingen gevonden voor mijn verlichting. Je kan de instellingen van de lampen zo geavanceerd maken als je wilt, je kunt de bewegingssensor gebruiken, scenes of schema’s toevoegen en ga zo maar door.

Kwaliteit van WiZ lampen

De lichtkwaliteit van de WiZ-lampen is goed. De gekleurde lampen kunnen 16 miljoen kleuren tonen. De normale gekleurde lamp heeft een lichtopbrengst van maximaal 806 lumen, vergelijkbaar met de Philips Hue White & Color Ambiance. De grotere lampen bieden tot wel 1512 lumen. Bij de witte/warme lampen kun je uit wel 64000 tinten kiezen.
In de praktijk zijn de WiZ-lampen qua lichtkwaliteit vergelijkbaar met de andere “grotere” merken.

Compatibiliteit en Beperkingen

Een nadeel van de WiZ-lampen is hun gebrek aan compatibiliteit met andere systemen. Het is niet mogelijk om een WiZ-lamp te integreren met andere merken zoals Philips Hue of IKEA Tradfri. WiZ is dus een op zichzelf staand systeem, wat betekent dat je volledig moet overstappen naar Wiz-lampen.

WiZ App en Slimme Functies

De WiZ-app biedt diverse basisfunctionaliteiten zoals het aanmaken van kamers, groeperen van lampen, instellen van scènes en schema’s. De app voelt echter wat rommelig aan, en sommige functies zijn niet intuïtief. Het ontbreken van HomeKit-ondersteuning is een belangrijk nadeel. Siri Shortcuts bieden beperkte functionaliteiten, zoals het koppelen van scènes aan spraakopdrachten. Individuele lampen kunnen echter niet met Siri worden bediend. Hierdoor is de Siri-ondersteuning niet zo uitgebreid als bij andere systemen.

Accessoires

Ik heb de WiZ Motion Sensor en de WiZMote afstandsbediening ook mogen testen.
Beide accessoires voelen licht en eigenlijk wel een beetje goedkoop aan, dit omdat ze van plastic zijn gemaakt.
De afstandsbediening is beperkt tot het bedienen van lampen in één kamer. Het wisselen van kamers moet via de app, wat wel weer een beetje omslachtig is, maar als je het heb ingesteld werkt het ook wel weer prima.
De bewegingssensor werkt goed en schakelt lampen snel in bij detectie van beweging, ook kan er van alles worden ingesteld bij de sensor, de sensor koppel je aan een lamp/kamer en bij detectie van beweging kan de lamp worden ingeschakeld, maar bij het niet detecteren schakelt de lamp ook weer uit.
Het instellen/ koppelen van de accessoires gaat verder net als de lampen vrij eenvoudig. De app herkent de accessoires snel, en ze kunnen eenvoudig aan een kamer worden toegewezen. Beide accessoires vereisen batterijen (AAA en AA), die niet zijn meegeleverd. De bewegingssensor kan eenvoudig opgehangen worden, en de afstandsbediening is compact en gemakkelijk in gebruik.

Gebruik van de WiZ-App

De WiZ-app biedt heel veel functionaliteiten. Het ontwerp is wat mij betreft een beetje rommelig en het vinden van specifieke instellingen kost soms meer tijd dan gewenst.
De app biedt daar in tegen wel handige functies zoals het groeperen van lampen en het instellen van scènes. Ook is er een vakantiemodus die je aanwezigheid simuleert.
Het instellen van ritmes, waarbij de lampen op basis van het tijdstip van de dag van kleur veranderen, is een wel een interessante functie. De lampen passen zich aan om je te helpen wakker te worden, productief te zijn of te ontspannen.

Voordelen en Nadelen van WiZ-lampen

WiZ-lampen bieden goede licht- en kleurkwaliteit en zijn gemakkelijk te installeren zonder een hub. Ze zijn betaalbaar en werken met diverse spraakassistenten, zoals Google Assistent en Alexa. Echter, de app is wat onoverzichtelijk hierdoor kan de bediening kan omslachtig zijn, en het ontbreken van HomeKit-ondersteuning is een groot nadeel.
De accessoires voelen goedkoop aan en bieden beperkte functionaliteit.

Conclusie

Ben je op zoek naar een betaalbare optie voor slimme verlichting in je woning , waarvoor geen HUB nodig is, en je geen gebruik maakt van HomeKit. Dan zijn de Wiz-Lampen een prima optie. Het instaleren kan echt iedereen en je hebt alleen Wifi nodig, echter de rommelige app, beperkte Siri-ondersteuning en de lagere kwaliteit van accessoires maken het systeem minder aantrekkelijk voor wie een meer geavanceerd en naadloos geïntegreerd slim verlichtingssysteem zoekt.
Kortom WiZ is een geschikte keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar betaalbare slimme verlichting zonder de noodzaak van uitgebreide integratie met andere slimme thuisproducten.

Eén reactie

  1. De afbeeldingen werken niet. Ik was wel geïnteresseerd in dit product, beetje jammer dat de verder fijne review lezers niet in staat stelt de foto’s goed te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.