Logo GadgetGear.nl
2006680420
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Corsair RS140 Max

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Corsair RS140 MAX met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Prestaties blijven overeind
 • Airflowprestaties sterk
 • Magnetische lagers
 • Bouw
 • Vijf jaar garantie

THE BAD

 • Prijzig
 • Prestaties in termen van statische druk niet perse indrukwekkend
 • Geen daisychain-optie

Corsair heeft hun RS Max-ventilatoren gelanceerd welke zijn gericht op high performance-systemen. Je moet dan denken aan wat premium features zoals het gebruik van robuustere materialen en magnetische domlagers. De RS140 Max heeft dikte van 30 mm en is voorzien van gebogen bladen. De belofte is uiteraard dat de luchtstroom en koelingsefficiëntie geoptimaliseerd wordt. De unieke dikte van 30 mm, wat 5 mm meer is dan de meeste standaard ventilatoren, zou de gegenereerde statische druk aanzienlijk verhogen, wat ze uitermate geschikt zou moeten maken voor het op niveau houden van de airflow door obstakels als radiatoren en stoffilters.

 

2006680418

 

Sleutelpunten

 • 30 mm dikte: zorgt voor een grotere ventilatorblad en daarmee verbeterde koelprestaties.
 • PWM-geregelde specs:
   • Rotatiesnelheid: 400 RPM to 1600 RPM
   • Airflow: Tot 104 CFM
   • Statische druk: 2,4 mm – H2O
 • Premium vloeibaar-kristalpolymeerconstructie: materiaalkeus voor meer robuustheid welke trillingen van de bladen vermindert en de prestaties verhoogt.
 • Magnetisch domlager: minimaliseert geluid en vermindert wrijving voor een langere levensduur.
 • Ondersteuning voor Zero RPM-modus: fangeluid bij lage belastingen volledig elimineren.
auto flex flex-1 gap-3 text-base juice:gap-4 juice:md:gap-5 juice:lg:gap-6 md:max-w-3xl lg:max-w-[40rem] xl:max-w-[48rem]">
20240706 142132

Statische druk?

Bij aankondiging van deze review kregen we de vraag uit de community of het principe achter statische druk uitgelegd kon worden. Bij deze. We hebben het over iets dat vooral relevant is situaties waar de luchtstroom door obstakels zoals radiatoren, heatsinks of filters moet worden geduwd. Statische druk gaat over de kracht waarmee een ventilator lucht kan verplaatsen versus een bepaalde mate van aanwezige weerstand (radiator, stoffilter, etc.). Het wordt gemeten in mm-H2O (millimeter waterkolom), wat een maat is voor de druk die nodig is om een kolom water van een bepaalde hoogte te verplaatsen. Kan dat niet gewoon in de algemene SI-eenheid voor druk, Pascal? Ja, dat kan, maar dat doen we niet omdat mm-H2O geschikter is om drukverschillen weer te geven in de kleine mate waarin deze spelen in een computerkast.

Wat is het verschil met een bepaalde hoeveelheid airflow te genereren? Als we beiden zouden definiëren dan zou uw reviewer uitkomen op iets als dat de statische druk de kracht is die de ventilator kan uitoefenen om lucht door restrictieve ruimtes te duwen. Hoe hoger de statische druk, hoe beter de ventilator lucht kan verplaatsen door obstakels zoals dichte koelvinnen of stoffilters. Airflow (waarvoor we de eenheid CFM (cubic feet per minute) of m³/h (kubieke meter per uur) gebruiken) geeft aan hoeveel lucht een ventilator in een open ruimte kan verplaatsen.

Monteer je dus een fan om lucht de case in of uit te krijgen, dan gebruik je fans die presteren op het gebied van airflow. Heb je een fan tegen een radiator of heatsink geplaatst, dan wil je daarvoor meer kijken naar de statische druk.

20240706 142349

 

Test

Als GadgetGear houden we het toegankelijk en we hebben nu eenmaal niet de testinfrastructuur van de serieuzere techsites. De statische druk en airflow specifiek nameten hebben we de tools niet voor. We houden het dus simpelweg bij het testen van het beoogde resultaat; de temperatuur onder stress-omstandigheden van onze CPU. We kijken eerst naar de situatie met onze huidige fans en vervangen twee van de fans vervolgens door de RS140 Max-exemplaren en kijken dan wederom wat het verschil is. We beginnen met het meten van het geluid dat afgegeven wordt onder 50, 75 en 100%.

Geluid

Omdat we een systeem gebruiken waar zes casefans in geplaatst zijn (buiten de fans van de videokaart en de voeding) heeft het weinig zin om de invloed van de fans op het geluid te testen. We testen de fans derhalve op zichzelf:

50% 75% 100%
Toerental (RPM) 845 1171 1563
Gelduissterkte (dBA) 38,9 45,2 52,8

Vergelijken we de fans met soortgelijke fans, dan zouden we zeggen dat qua geluidsafgifte de RS140 MAX gemiddeld presteert. Het heeft weinig zin om echt te kijken naar de rankings tussen verschillende fans, omdat in het bredere licht van de overige aanwezige fans en de invloed van de gebruikte case de verschillen in de praktijk niet veel zullen uitmaken.

Temperatuur, airflow

We hebben eigenlijk geen significate temperatuurverschillen gemeten tussen de 140RS MAX versus de standaard fans die op onze Celsius S36 zaten die een opgegeven spec hebben van een iets lagere statische druk (2,30 mm H2O) en aanzienlijk minder in termen van airflow (87,6 CFM).

Gem. temperatuur in °C Idle load AIDA CPU stress load gameplay sessie
RS140 Max 41 51 47
Standaard 42 52 48

 

De gebruikte fans hebben vloeistoflagers en kosten per twee fans aanzienlijk minder dan de RS140 Max en zitten al een jaar of 4 in de betreffende case. Dit zegt ons dat de statische druk van de RS140 Max niet dermate hoog ligt dat deze een meetbare verbetering kan laten zien ten opzichte van de reeds aanwezig fans. Gezien de leeftijd en zeker het prijsverschil zou je dit wel verwachten. Niet perse een dermate groot verschil dat we bijvoorbeeld onze CPU verder zouden kunnen duwen, maar op zijn minst een verschil dat significant meetbaar zou zijn.

 

Conclusie

Zaken als magnetische domlagers (stil en hoge levensduur) en een robuuste bouwkwaliteit die trillingen verminderen zijn hoe dan ook legitieme implementaties die op zichzelf al een meerwaarde vormen. De vraag is of je dergelijke premium eigenschappen belangrijk vindt of dat je puur kijkt naar de prestaties en bijvoorbeeld goedkopere, iets luidere en slijtagegevoeligere implementaties als vloeistoflagers ook prima vindt. In het geval van het laatste, dan zijn er zeker opties te koop die aanzienlijk goedkoper zijn en alsnog soortgelijke prestaties neerzetten ten opzichte van de RS140 Max. Verder is het jammer dat Corsair in dit premiumproduct geen daisychain-optie heeft toegevoegd. Zeker aangezien dit soort fans vaak in combinatie met een radiator gebruikt wordt, maken individuele snelheden niets uit, en is het handig om niet afhankelijk te zijn van de beschikbaarheid van een fan-aansluiting op de juiste plek.

Op het moment van schrijven kost een duopack van de Corsair RS140 Max rond 75 euro. Dit klinkt als veel voor casefans, maar wanneer we de vergelijkbare fans bekijken, dan zitten die op ongeveer hetzelfde niveau. De prestaties zijn verder navenant aan die van de directe concurrenten wanneer we wat vergelijkingen inkijken, terwijl Corsair ook nog 5 jaar garantie biedt als een mooie extra.

Toch is het simpelweg een gegeven dat casefanse met goedkopere implementaties in termen van o.a. materiaal en lagertechniek, het niet perse onder doen ten opzichte van iets als de RS140 Max; niet in termen van koelprestaties, maar in de praktijk ook niet in termen van geluid, terwijl slijtage echt vraagstuk is dat gaat over jaren wanneer je voor een beetje een kwalitatieve optie gaat.

Alles bij elkaar moeten we dus kritisch zijn over het aanbod dat de RS140 Max vormt en zouden we deze niet zondermeer aanraden boven alternatieve oplossingen, ondanks dat deze zich wel bewijst als een prima oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.