Logo GadgetGear.nl
Qualcomm Snapdragon X Elite
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Hoe zit het met de nummers van Qualcomm chipsets?

Qualcomm heeft inmiddels heel wat chipsets uitgebracht. Maar hoe werkt de nummering en wat moet je weten als je dit jaar een smartphone met Qualcomm chipset gaat kopen?

Qualcomm Snapdragon X

Maar voor we kijken naar de chipsets voor smartphones en tablets, is het goed om te weten dat er sinds dit jaar een chipset voor tablets en PC’s is. Dit is de Snapdragon X chipset. Deze is echt gemaakt voor gebruik in grotere apparaten, waar deze goed te koelen is. Het is wel zo dat de chipset gemaakt is op dezelfde ARM architectuur als mobiele chipsets. Dit is ook waarom softwarebouwers als Microsoft, daar echt specifieke software voor moeten maken. Deze chipsets kunnen het best worden vergeleken met de M series chipsets die Apple in haar iPad’s en MacBooks stopt.

Qualcomm Snapdragon voor smartphones

Voor smartphones en goedkopere tablets maakt Qualcomm nu gebruik van series en generaties binnen die series. De serie geeft eigenlijk de ‘waarde propositie’ van de chipset aan en de generatie hoe nieuw deze is. Hoe nieuwer, hoe sneller en moderner de architectuur. Grofweg kom je dan tot de volgende verdeling van chipsets op basis van het niveau van het product waar ze in komen te liggen.

  • Flagship: Snapdragon 8 Gen x
  • High-end: Snapdragon 8s Gen x, Snapdragon 7+ Gen x
  • Mid-range: Snapdragon 7 Gen x, Snapdragon 7s Gen x
  • Low-end: Snapdragon 6 Gen x, Snapdragon 6s Gen x

Verwarrend hierin is dat een aantal ‘cijfers’ overlopen qua niveau van kwaliteit. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de toevoeging ‘s’ ook nog staat voor een zwakkere uitvoering van het model zonder de ‘s’. Met een 8s chipset kan een fabrikant dus de illusie wekken dat het om dé topchipset gaat, terwijl het in realiteit gaat om een chipset die een stuk goedkoper en minder krachtig is.

OnePlus 12 Qualcomm Chipset

Houden fabrikanten zich hier altijd aan?

Dat zeker niet. Fabrikanten werken meestal met een prijspunt voor een toestel en zoeken een balans in de onderdelen die ze kunnen inkopen om dat prijspunt te behalen. Nothing is bijvoorbeeld prima in staat om een goedkopere smartphone, een dikkere chipset te geven door te besparen op het display. Maar er zijn ook fabrikanten die het display weer belangrijker vinden dan de chipset. Of de camera. Ga je dus een mid-end smartphone met een low-end chipset kopen, mat je verwachten dat er andere onderdelen zijn die de prijs van het toestel vertegenwoordigen. En als dat in lijn is met jouw eigen voorkeuren, dan heb je een prima match.

Zit er enorm veel verschil in chipsets?

Ja, dat zeker. Met name AI functies die lokaal op het toestel moeten draaien, presteren significant slechter op een goedkopere chipset en zullen veelal niet beschikbaar zijn. Ook kan het vastleggen van een foto of het wisselen van apps langer duren op een tragere chipset. Maar, voor basisfuncties, komen we tijdens het reviewen eigenlijk geen slechte chipsets meer tegen. De beleving van een dure of goedkope smartphone zit hem veel meer in de kwaliteit van het display of de camera. Bovendien kan het zo zijn dat een chipset bijvoorbeeld geen snelle laders of audiostreamingprotocollen ondersteunt. Ook bepaalt de chipset veelal de kwaliteit van de 5G verbinding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.