Logo GadgetGear.nl
prusa mk4 (12)
Picture of Jeroen van Wijngaarden
Jeroen van Wijngaarden

Review: Original Prusa MK4

Jeroen van Wijngaarden beoordeelde namens GadgetGear de Prusa 3D MK4 met 5 sterren.

THE GOOD

  • Betrouwbaarheid / Kwaliteit
  • Gebruiksvriendelijk
  • Perfecte eerste laag
  • Stil&Snel
  • Hoge kwaliteit prints

THE BAD

  • Prijs

De Prusa MK4 3D-printer: een uitgebreide review

Nadat ik al een tijd als hobby met 3D-printers bezig ben, was ik erg benieuwd naar de Prusa MK4. In deze review deel ik mijn ervaringen met dit apparaat en waarom ik denk dat het één van de beste 3D-printers op de markt is.

Introductie

Original Prusa 3D is een bedrijf opgericht door Josef Prusa in 2012, gevestigd in Tsjechië. Het staat bekend om zijn betrouwbare, gebruiksvriendelijke en open-source 3D-printers, die wereldwijd populair zijn bij zowel hobbyisten als professionals. Prusa Research heeft talloze innovaties geïntroduceerd in de 3D-printindustrie en biedt een breed scala aan 3D-printoplossingen en materialen. Hun sterke gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars draagt bij aan continue verbetering en ondersteuning van hun producten. De Prusa-printers worden geprezen om hun kwaliteit, duurzaamheid en veelzijdigheid. De Prusa MK4 is ontworpen om zowel beginners als gevorderde gebruikers aan te spreken. Het apparaat combineert gebruiksgemak met geavanceerde technologieën en biedt tal van verbeteringen ten opzichte van eerdere modellen.

Unboxen van de Prusa MK4

Het uitpakken van de Original Prusa MK4 is een goed georganiseerde ervaring. De onderdelen zijn zorgvuldig verpakt en beschermd tegen transportschade. Bij het openen van de doos zie je:

1.Hoofdframe en Basis: Robuust en grotendeels voorgemonteerd.

2. Zakje snoep, Prusa 3D mok en een T-shirt.
3. Elektronica en Bedrading: Netjes gebundeld voor eenvoudige montage.
4. Bouwplaat en Verwarmd Bed: Voorzien van PEI-coating.
5. Filament: Een spoel PLA-filament voor direct gebruik.
6. Gereedschap en Accessoires: Inclusief schroevendraaiers en pincet.
7. Handleidingen en Documentatie: Duidelijke instructies en veiligheidsrichtlijnen.
8. Software en USB-stick: Bevat benodigde software en voorbeeldbestanden.

Na het unboxen volgt een eenvoudige montage met behulp van de duidelijke handleiding, waardoor de printer snel gebruiksklaar is. De georganiseerde verpakking en gedetailleerde documentatie onderstrepen de kwaliteitsstandaard van Prusa 3D

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak van de Prusa MK4 is indrukwekkend. De printer wordt geleverd met vooraf gemonteerde onderdelen, wat de installatietijd aanzienlijk verkort. De duidelijke, stapsgewijze handleiding maakte het gemakkelijk om de printer snel operationeel te krijgen, zelfs zonder dat ik uitgebreide technische kennis heb. Het heeft mij maar ongeveer 30 minuten gekost om alles operationeel te krijgen. Het enige wat iets meer tijd in beslag nam was het koppelen via de wifi, echter door de duidelijke beschrijvingen op de website van Prusa 3D en de bijgeleverde usb-stick kosten het alleen wat tijd en geen moeite.

PrusaSlicer

PrusaSlicer is de slicersoftware ontwikkeld door Prusa Research. PrusaSlicer ondersteunt een breed scala aan 3D-printers en filamenten, en biedt geavanceerde functies zoals variabele laaghoogte, ondersteuning voor meerdere materialen en uitgebreide printinstellingen.
De software is open-source, wat betekent dat gebruikers kunnen bijdragen aan de ontwikkeling ervan en profiteren van een actieve gemeenschap die voortdurend verbeteringen en nieuwe functies voorstelt.
PrusaSlicer is ontworpen om zowel beginners als ervaren gebruikers te ondersteunen, met een intuïtieve interface en uitgebreide documentatie die de gebruikerservaring verbetert.
Het gebruik van de PrusaSlicer spreekt voor zich, hiervoor gebruikte ik veelal Cura3D. Ik moet even wennen aan de PrusaSlicer maar na een paar keer gebruiken werkte het prima. Wat fijn is aan de PrusaSlicer is dat je tijdens het gebruik van de Slicer er af en toe pop-ups in het scherm komen met handige tips en info. Dit heeft mij tot nu toe veel geholpen en de prints tot een groter succes gebracht.

Nieuwe Extruder “Nextruder”

De nieuwe extruder van de MK4 maakt echt een verschil. Dankzij de verbeterde filamentgeleiding en nauwkeurige temperatuurregeling zijn de prints van hoge kwaliteit, zelfs bij complexe en gedetailleerde modellen/prints.
De filament sensor was voor mij nieuw, op mijn eerdere printer was deze niet aanwezig en was het toch altijd redelijk spannend als je ’s nachts de printer liet draaien. Zodra de printer merkt dat er geen filament meer naar de extruder gaat pauzeert te printer en geeft een melding. Dit kan dan worden opgelost waarnaar de printer zonder problemen verder gaat vanaf het moment van pauzeren.

prusa mk4 (15)


Automatische Kalibratie/Bedleveling

Het automatische kalibratiesysteem is een van mijn favoriete functies van de MK4. Het systeem werkt door een geavanceerd sensornetwerk Het automatische kalibratiesysteem / bed leveling systeem maakt gebruik van meerdere sensoren om de bed leveling automatisch aan te passen. Dit zorgt voor een perfecte eerste laag, wat cruciaal is voor het succes van de gehele print

Verbeterde Firmware en Open-source
De verbeterde firmware biedt meer mogelijkheden voor aanpassingen en een gebruiksvriendelijkere interface. Ik vond het eenvoudig om door de menu’s te navigeren en de instellingen aan te passen aan mijn specifieke behoeften. Nieuwe firmware en updates zijn gemakkelijke via de bijgeleverde usb-stick of via wifi/prusa Connect te uploaden naar de printer.
De MK4 is volledig open-source, wat betekent dat gebruikers de vrijheid hebben om modificaties en aanpassingen te maken. Dit verhoogt de veelzijdigheid en aanpasbaarheid van de printer.

Prijs en Waarde

Met een prijs van €1199 biedt de Prusa MK4 veel waar voor zijn geld. De combinatie van gebruiksgemak, betrouwbaarheid en innovatieve functies maakt het een uitstekende keuze voor zowel beginners als gevorderde gebruikers. Gezien de kwaliteit en de mogelijkheden van de printer, vind ik de prijs gerechtvaardigd. Zoals ik al eerder beschreef heb ik meerdere printer geprobeerd en gebruikt. Dit is voor mij wel de duurste die ik tot nu toe heb geprobeerd, maar zoals je kunt lezen vind ik de prijs het zeker waard. Je koopt niet alleen een betrouwbare machine maar de service, community en de kwaliteit zijn het waard.

Hobbyisten en Pro’s/ontwerpers

Niet alleen voor hobbyisten maar ook de echte pro’s en ontwerpers biedt de Prusa MK4 een uitstekende balans tussen prestaties en gebruiksgemak. De printer kan een breed scala aan materialen aan, waaronder PLA, ABS, PETG en flexibele filamenten. Ik heb diverse prints kunnen realiseren, van eenvoudige prints tot complexere prints en zelfs onderdelen voor mijn keuken. De online gemeenschap en beschikbare tutorials zijn een geweldige bron van ondersteuning en inspiratie. De Prusa MK4 word ook door ontwerpers en bedrijven gebruikt om op grote schaal constante kwaliteit te leveren, en de nauwkeurigheid en consistentie van de prints voldoen aan de vereiste specificaties en toleranties. De mogelijkheid om de printer aan te passen en te upgraden betekent dat hij kan meegroeien met de behoeften van je jou wensen en of jou bedrijf.

Eerste Gebruik en Perfecte Eerste Laag

Het opzetten van de Prusa MK4 was eenvoudig dankzij de vooraf geassembleerde onderdelen. Na het voltooien van de basisinstallatie en kalibratie was ik klaar om te beginnen met printen. De automatische kalibratiefunctie / bedleveling zorgde voor een perfecte eerste laag, wat essentieel is voor succesvolle prints. De eerste prints waren direct dan ook succesvol.
ik kon het ook niet laten om na een aantal prints een first layer test te doen, zie hier onder het resultaat. De slogan “Altijd de perfecte eerste laag” klopt bij mij in iedergeval helemaal!

prusa mk4 (35)

 

Dagelijks onderhoud

De Prusa MK4 is eenvoudig te onderhouden. Regelmatig onderhoud, zoals het schoonmaken van het printbed en het controleren van de extruder, helpt om de printer in topconditie te houden. De handleiding en online bronnen bieden gedetailleerde instructies voor routinematig onderhoud en probleemoplossing. Zelf gebruik ik de printer nu een aantal weken best intensief maar heb totaal nog geen onderhoud nodig gehad.

Conclusie

De Prusa MK4 is zonder twijfel een van de beste 3D-printers die ik heb getest. Het is een veelzijdige, betrouwbare en gebruiksvriendelijke machine die geschikt is voor zowel beginners als gevorderde gebruikers. De mogelijkheden tot uitbreiden,aanpassen etc zijn oneindig.
De combinatie van innovatieve functies, zoals de nieuwe extruder en automatische kalibratie, met de bewezen betrouwbaarheid en ondersteuning van Prusa Research, maakt de MK4 een uitstekende keuze voor iedereen die serieus bezig is met 3D-printen of wilt gaan starten met 3D-printen.
De prijs van €1199 is aan de hoge kant maar zoals ik hier boven al schreef, gezien de kwaliteit en de vele mogelijkheden die de printer biedt is de machine het geld zeker waard. Of je nu een hobbyist bent die op zoek is naar een nieuwe uitdaging, of een professional die op zoek is naar een betrouwbare en veelzijdige 3D-printer, de Prusa MK4 is een investering die zichzelf zeker zal terugbetalen.

Koop de Original Prusa MK hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.