Logo GadgetGear.nl
Arjan Olsder met de Sonos Ace
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: De Sonos Ace headset aced het net niet

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Sonos Ace met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg mooi ontwerp
  • Zit super prettig
  • Integreert met jouw Sonos systeem

THE BAD

  • Geluidskwaliteit mag echt nog wat hoger
  • Gesprekskwaliteit levert veel klachten op

Ze hebben lekker lang gedaan over de ontwikkeling van de nieuwe Sonos Ace. De eerste headset van Sonos met een nogal unieke propositie. Hij kan namelijk deel uitmaken van jouw Sonos multiroom systeem en toch ook gewoon als bluetooth headset gebruikt worden.

Unboxing

Sonso beloofde niet alleen een USB-C kabel mee te leveren, maar ook een 3,5mm analoge audioadapter met als usecase gebruik in het vliegtuig. Die zit er inderdaad netjes bij, maar we missen de dubbele analoge 3,5mm adapter die je in het gros van de vliegtuigen nog altijd nodig hebt. Wat ons betreft een gemis op deze prijsklasse. Daarnaast is het niet mogelijk om met de analoge kabel te luisteren en ondertussen op te laden omdat de analoge kabel ook gebruik maakt van de USB-C aansluiting op de headset. Nu is het wel zo dat er geen vluchten zijn die langer duren dan de batterijduur van de headset, dus een probleem zal dat niet zijn.

Sonos Ace

Design

Inspiratie voor de Sonos Ace is het succes van het minimalistische designwerk van Apple met de Airpods Studio. Hoe minimalistischer het ontwerp van een headset, hoe meer onderdelen je echt zelf zal moeten ontwerpen. Daar stond Sonos voor een mooie uitdaging. In totaal moest de speakerbouwer van de 477 onderdelen die de Sonos Ace maken, er 169 zelf ontwerpen. Het was dan ook echt een uitdaging om alle elektronica goed weg te werken.

Sonos Ace

De hoofdband is van zacht vegan leder, net als de oorschelpen. De druk op het hoofd is was mij betreft precies goed. Ik heb een groot hoofd en al snel last van headsets die net wat te hard klemmen. De headset is er in zowel een zwarte als een witte uitvoering.

De audio-ervaring

Alles draait natuurlijk echt om de audio-ervaring. Sonos is niet zomaar een speakerbouwer. Het merk kan zelf speakerdrivers ontwerpen. Dat heeft Sonos ook gedaan voor het ontwerp van de Sonos Ace. Mede om zeker te zijn dat je er een goede Dolby Atmos ervaring uit haalt.

Sonos Ace

Dolby Atmos is gericht op cinema kwaliteit audio. Zowel bij het luisteren via een Sonos Arc soundbar als direct via Bluetooth, is het kijken van films en series echt een genot. De knallen zijn lekker punchy en de stemmen zijn lekker zuiver.

Bij het luisteren van gitaarmuziek lijkt de headset prima te presteren al mis ik soms net wat helderheid. Bij dancemuziek komen de bassen weer net niet helemaal uit de verf zoals ik gewend ben van andere headsets. Daarbij trek ik met name de vergelijking met de Sennheiser HD660S2. Daar hoor ik in dezelfde gitaarmuziek echt veel meer detail, maar komen de bassen van moderne dancemuziek ook lekker strak uit de drivers.

Mijn gevoel zegt dat hier echt nog wat meer ontwikkeling nodig is om de headset tot haar volle potentieel te laten presteren. Sonos kan de software op afstand updaten, dus we verwachten dat hier echt nog wel de puntjes op de i gezet gaan worden.

Ter verduidelijking, ik zeg dus niet dat het geluid slecht is. Alleen in deze prijsklasse verwacht ik net wat meer dan gewoon ‘goed geluid’.

Sonos Ace

De ruisonderdrukking

ANC is natuurlijk ook aanwezig op de headset. Sonos zegt hard gewerkt te hebben aan het minimaliseren van windruis en dat is de juiste uitleg. Zeker op de fiets blijft windruis aanwezig, maar niet heel storend. Voor een over-ear headset scoort de Sonos Ace echt punten op de ANC.

Voor onverwachte geluiden is de ANC wat minder scherp. In het vliegtuig en in de bus zijn stootgeluiden en stemmen beter hoorbaar dan bijvoorbeeld bij een JBL Tour One M2. Hier is nog ruimte voor verbetering en mijn gevoel zegt dat Sonos hier met software updates echt nog veel kan verbeteren.

De gesprekservaring

Sonos blies in de presentatie hoog van de toren als het gaat om de kwaliteit van gesprekken die je met de headset op voert. Voor mijn werk ben ik de hele dag met verschillende partijen aan de telefoon. Na de eerste dag nam ik al een tweede headset mee naar werk om de gesprekken mee te kunnen voeren. De eerste zes personen die ik belde met de Sonos Ace gekoppeld aan mijn OnePlus Open kreeg ik klachten dat ik niet goed te horen was. Dat loste ik op door harder te praten, wat op de werkvloer niet echt werd gewaardeerd. Koppelen met mijn MacBook Air M3 om wat Voip gesprekken te voeren leverde geen beter plaatje op. Andersom kon ik mijn gesprekspartner prima verstaan.

Batterijduur

Qua batterijduur doet de Sonos Ace het echt geweldig. En dat is lekker als je veel uurtjes maakt met deze headset op je hoofd. Ik gebruikte hem gemiddeld 3 uur per werkdag en moet daarbij wekelijks een keertje opladen.

Conclusie Sonos Ace

De usecase waarom je de Sonos Ace koopt is nu vooral dat je deze kunt koppelen met de Sonos Arc om privé te kunnen genieten van een toffe film of serie. Dat levert ook echt een geweldige ervaring op. Daarbuiten is de Sonos Ace vooral een heel mooie bluetooth headset die geweldig klinkt. Maar met een prijskaartje van €449 verwacht ik ook subliem geluid en een ijzersterke ANC. Op die punten scoort de Sonos Ace gewoon niet op het niveau dat we verwachten. Het geluid is heel goed, maar niet uitmuntend. Voor wie hem niet met de Sonos Arc zal koppelen, zijn in deze prijsklasse beter klinkende headsets te vinden. We hopen dat Sonos de software nog gaat tweaken voor een strakker resultaat, maar op hoop geven we geen punten.

Sonos Ace kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.