Logo GadgetGear.nl
Huawei P50 pocket
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

HarmonyOS Next neemt afscheid van haar Android roots

Ooit wilde Huawei haar HarmonyOS zo compatible mogelijk met Android houden. Dit maakte het gemakkelijk voor ontwikkelaars om hun apps beschikbaar te stellen op HarmonyOS zonder mega-investeringen. Het was vooral nodig om wat ‘Google’ API’s in te wisselen voor die van Huawei zelf. Nu de markt voor HarmonyOS enorm is, kan Huawei eindelijk haar eigen plan trekken.

En dat is afstappen van de moeite die het kost om HarmonyOS compatible te houden met Android-code. Dit betekent dat ontwikkelaars voor apps echt maatwerk moeten maken om HarmonyOS nog te kunnen ondersteunen.

Dit geeft Huawei de enorme vrijheid om echt haar eigen route uit te zetten op de ontwikkeling van het OS. Maar voor ontwikkelaars waarvoor de Aziatische markt belangrijk is, betekent dit naast iOS en Android, nog een derde ontwikkeltraject opzetten. Met andere woorden; meer kosten voor hetzelfde publiek. De kans dat Nederlandse partijen hun apps geschikt houden met HarmonyOS is relatief klein omdat het marktaandeel van HarmonyOS verwaarloosbaar is. Daarmee wordt de scheiding tussen Huawei smartphones en West-Europa mogelijk groter dan ooit.

Is het alleen maar slecht nieuws? Nee, dat zeker niet. Voor de gebruikers van HarmonyOS Next zal al snel duidelijk worden dat toestellen veel sneller en energiezuiniger worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.