Logo GadgetGear.nl
Qualcomm Snapdragon X Elite
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

ARM grootste bedreiging Qualcomm Snapdragon X PC’s

Met de komst van de Snapdragon Elite chipsets voor laptops, weet Microsoft eindelijk ultradunne laptops neer te zetten die in prestaties de chips van Apple Silicon omverblazen. Toch hangt er een enorm probleem boven het succes.

ARM is de ontwerper van de rekenkernen die worden gebruikt in de chipsets van Qualcomm. Qualcomm moet hiervoor licentierechten aan ARM betalen om deze in haar chipsetontwerpen op te mogen nemen. Net als Apple doet met haar M-Series processors. Ook die draaien op de rekenkernen (CPU’s) van ARM.

De Snapdragon Elite chipsets werden in eerste instantie echter niet door Qualcomm ontworpen, maar door het bedrijf Nuvia. Dat bedrijf betaalde hiervoor licentierechten aan ARM. Echter heeft Qualcomm voor de lancering van haar X series desktop processors, Nuvia overgenomen. De overeenkomst met ARM werd echter niet verlengd door de overname en daar is ARM niet blij mee.

Nu is de kans niet heel groot dat ARM in ieder land een rechtszaak begint om een verkoopverbod af te dwingen. Alle Qualcomm chipsets maken gebruik van ARM technologie, dus er komen op jaarbasis al miljarden van Qualcomm richting ARM. Deze stap van ARM zal zeer waarschijnlijk zijn genomen om de onderhandelingen tussen de twee kracht bij te zetten. Een verkoopstop betekent voor beide organisaties een strop. Bovendien is de kans groot dat Microsoft en afnemers van de chipsets als Acer en HP ook druk op Qualcomm zullen zetten om te voorkomen dat ze hun investeringen zien verdampen. Qualcomm heeft dus veel te verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.