Logo GadgetGear.nl
HiSilicon Kirin 990 Chipset
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Huawei gaat 3nm chipsets produceren

Hoewel de VS haar best doet om geavanceerde chiptechnologie uit China weg te houden, weten de knappe koppen bij Huawei inmiddels te melden dat ze wel degelijk voortgang boeken. Ooit was Huawei’s HiSilicon divisie in staat om concurrerende chipsets te produceren, waarmee het de markt wist te veroveren.

Hoewel Huawei nooit de capaciteit had om haar chipontwerpen zelf te produceren, kon ze die klus prima bij andere fabrikanten neerleggen. Na intrede van de Amerikaanse sancties, werden die mogelijkheden extreem beperkt. Het bedrijf heeft echter niet stilgezeten.

Gisteren kwam naar buiten dat Huawei inmiddels bezig is met het produceren van chipsets op 3nm schaal. Hoe kleiner de schaal, hoe sneller en energiezuiniger een chipset is. Samsung liet afgelopen week weten met 2nm productie te starten.

Huawei werkt voor de nieuwe 3nm chips samen met SMIC, een grote chipfabrikant in China. Hoewel die fabrikant door de VS geen geavanceerde chipapparatuur kan aanschaffen in Nederland en Japan, lukt het de fabrikant wel met minder geavanceerde apparatuur, geavanceerdere chips te produceren. Het grootste nadeel daarbij is dat massaproductie relatief meer tijd kost, waardoor de kosten per chip relatief hoog liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.