Logo GadgetGear.nl
Skil 3921 CA Haakse Slijper
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Skil 3921 CA Haakse Slijper

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Skil 3921 CA met 5 sterren.

THE GOOD

  • Heel krachtig
  • Veilige beschermkap
  • Extra handvat

THE BAD

Kun je met een batterij door staal vreten? Wel met de Skil 3921 CA Haakse Slijper. Deze haakse slijper maakt gebruik van het 20V PWRCORE systeem van Skil en gebruikt die batterij om moeiteloos door materiaal heen te slijpen.

Unboxing

In de doos vinden we de haakse slijper, een dikke slijpschijf die je kunt gebruiken om metaal af te slijpen, niet door te slijpen (daar heb je een dunne voor nodig) en een tool om de slijpschijf los te halen. Alles om meteen van start te gaan, behalve natuurlijk de batterij en de lader. Die heb je als het goed is al en dat scheelt veel in de aankoopprijs.

Skil 3921 CA Haakse Slijper
Skil 3921 CA Haakse Slijper met alle accessoires waarmee we hebben getest

Ontwerp

De Skil 3921 CA Haakse Slijper is een forse haakse slijper, waardoor hij ook met handschoenen aan goed hanteerbaar is. Voor de ergonomie krijg je er een extra handvat bij, die je aan beide kanten van de machine kunt monteren. Daarmee is de machine ook prima hanteerbaar voor linkshandigen, zolang die maar rekening houden met de richting van de draaischijf… okay, gebruik hem maar gewoon als een rechtshandige om ongelukken te voorkomen 😉

Skil 3921 CA Haakse Slijper in gebruik

De machine vraagt enorm veel vermogen van de batterij. Daarom zie je net boven de batterij een relatief grote lucht intake. Deze wordt gebruikt om de accucellen in de PWRCORE 20 batterij actief te koelen tijdens gebruik. 4mAh en 5mAh batterijen zijn ook echt geen overbodige luxe met het vermogen dat deze powertool vraagt.

Keep Cool systeem
Het Keep Cool systeem van de Skil 3921 CA Haakse Slijper

De beschermkap van de slijpschijf is, net als het handvat, van positie te wisselen. Hier heeft Skil een handig kliksysteem voor gemaakt, waardoor je deze snel van positie wisselt. Hierdoor kun je er voor zorgen dat je goed en veilig kunt werken met deze powertool.

Skil 3921 CA Haakse Slijper Beschermkapvergrendeling

Accessoires

De 3921 CA Haakse Slijper is gemaakt voor standaard accessoires voor haakse slijpers. In de bouwmarkt kun je iedere 125mm slijpschijf erop kwijt. Ben je de borgring kwijt, dan kun je iedere nieuwe borgring voor een M14 spildraad gebruiken.

Kleine tip, ga geen voorraad slijpschijven aanleggen. Op de binnenste ring van de schijven staat een productiedatum. Ook hier bij de lokale bouwmarkt halen ze regelmatig hele voorraden uit de schappen omdat ze eenvoudigweg te oud zijn. Bewaar ze ook niet in een vochtig schuurtje. Vocht zorgt ervoor dat ze gemakkelijk uit elkaar kunnen spatten. Vertrouw je een slijpschijf niet, gooi hem gewoon weg en haal een nieuwe.

Skil 3921 CA Haakse Slijper

Nu ik er zo over nadenk is het qua voorraad die Skil houdt, natuurlijk wel een risico om er al meteen een slijpschijf bij te leveren. De vervaldatum op de schijf lees je op basis van de twee codes die erop staan. Het getal met de V geeft aan dat het om een vervaldatum gaat. Het getal geeft de maand van verval aan. Daarnaast staat het jaar van verval op de schijf. Staat er een datum zonder V? Dan is het een productiedatum en moet je aannemen dat je de schijf niet langer dan drie jaar kunt gebruiken.

Waarschuwing

Wij hebben het niet getest in de hoop dat jij het ook niet test. Er zijn accessoires waarmee je een haakse slijper omtovert tot polijstmachine voor de auto. Maar met een no-load snelheid van 8.500 toeren, wordt jouw autolakje zo hard gepolijst, dat deze van het blik smelt. En ja, we hopen dat Skil met een echte polijstmachine komt in deze gereedschapsserie.

Conclusie Skil 3921 CA Haakse Slijper

Met de Skil 3921 CA Haakse Slijper zien we hoe ontzettend veel kracht uit het PWRCORE 20 batterijsysteem van Skil getrokken kan worden. Tijdens onze test van 5 maanden hebben we heel veel materiaal verwerkt. Van simpele spijlen tot het opensnijden van hangsloten. De machine is niet een keer vastgeslagen en dat is een extreem veilige gedachte. Immers is dit een powertool in een klasse die bij verkeerd gebruik echt levensgevaarlijk kan zijn. Ja, ook hier op de redactie werken we met bescherming, ondanks onze ervaring met powertools.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.