20240401 192318
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Logitech Combo Touch for iPad – Afneembare toetsenbordcase met touchpad

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Logitech Combo Touch for iPad met 4 sterren.

THE GOOD

  • Prima type-ervaring
  • Fijne touchpad
  • Goede bescherming
  • Degelijk geheel in gesloten stand door magnetische sluiting

THE BAD

  • Afwerking op details
  • Touchpad klikt alleen aan de onderzijde

Voor veel mensen is de tablet hun centrale computing-device. Een van de accessoires die bij dergelijk gebruik in grote mate helpt is uiteraard een toetsenbord. De Combo Touch van Logitech biedt de mogelijkheid een degelijk toetsenbord geïntegreerd te hebben in een beschermcase. Wij waren benieuwd naar hoe productief je daadwerkelijk aan de gang kan gaan met een dergelijk toetsenbord.

ssad

Sleutelfeatures

  • Afneembaar toetsenbord
  • Verlichte toetsen, afhankelijk van de achtergrondverlichting, handmatig aanpasbaar met 16 niveaus
  • Opberg-lus voor Logitech Crayon of Apple Pencil
  • Trackpad met multi-touch-ondersteuning
  • Gewicht: 572 g

 

 

Uitpakken

Als we de Combo Touch uitpakken vinden we feitelijk de twee elementen waar het product uit bestaat; de beschermcase en het toetsenbord. Conform de verwachting dus.

20240330 083955

 

Ontwerp en gebruik

Zoals aangegeven hebben we het dus over twee elementen waar de Combo Touch uit bestaat, een beschermcase met een kickstand en het toetsenbord. Het eerste dat opvalt is dat de accessoire aardig wat gewicht en formaat aan je iPad toevoegt. We testten de versie voor de 10e generatie iPad en de case met toetsenbord meet zo’n 1,7 cm aan dikte met het toetsenbord en 1,3 cm zonder. Niet dat we dit als een nadeel zien, eerder gewoon uitkomst van het toevoegen van een stevige case en toetsenbord. Het gewicht dat je met de combo toevoegt is 572 g.

De beschermcase is feitelijk een hardcase met een extra plaat aan de achterzijde die met stof afgewerkt is. Aangezien we het hebben over een hardcase, betekent dit dat het plaatsen van de iPad flink wat kracht vergt. Verder voelt de afwerking van het materiaal dat niet gestoffeerd is, vrij ruw aan. Dit betekent dat je flink wat grip hebt terwijl je je iPad vasthoudt, maar wanneer je bijvoorbeeld het scherm wil schoonmaken voel je echt hoe de case in je doekje schuurt.

Het onderste deel fungeert als een kickstand in de stijl die we ooit geïntroduceerd zagen worden met de Microsoft Surface en valt tot 160 graden om te klappen. Deze uiterste stand zal bijvoorbeeld handig zijn voor het tekenen, terwijl de stand waarin de tablet meer rechtop staat meer voor het algemener gebruik is (typen, beeldbellen, videokijken, etc.).

Klap je de kickstand helemaal dicht, dan ligt deze ook echt helemaal plat tegen de achterzijde door de magnetische werking. Dit betekent dat je bij het eerste gebruik wel even zoekt hoe je de kickstand precies moet uitklappen, maar als je dat eenmaal door hebt (aan de onderzijde is het makkelijkst), levert dit weinig problemen op. Door de afronding van de hoeken van de case is de inkeping breed genoeg om je vingers er tussen te plaatsen en de kickstand uit te klappen.

De werking van de kickstand is overigens perfect. Het geeft bij het verstellen de juiste hoeveelheid weerstand en tijdens het gebruik zal deze niet zomaar inklappen of juist verder doorvouwen.

20240401 162204

Kijken we naar de andere zijde van de case, dan zien we uiteraard de plek waar je de iPad in schuift. We zien dat het een redelijk typische hardcase is, met de bekende luchtblokjes die voor extra stootabsorptie moeten zorgen. Al met al is het gewoon een stevige case die je iPad echt wel van de nodige bescherming voorziet. Het blijft echter natuurlijk uitkijken; je iPad wordt er niet ‘rugged’ van.

Qua plaatsing van roosters, ruimte voor de USB-C-en smart-connector-aansluiting en powerknop/vingerafdruklezer hebben we niets te klagen. Alles lijkt prima uitgelijnd te zijn. Wel is het zo dat de groter uitgevoerde USB-C-connectoren (met  de bredere jackets) niet zullen passen. In de meeste gevallen zal dit echter geen probleem vormen. De volumeknoppen moeten met de case wel duidelijk harder ingeduwd worden. Er blijft echter een degelijke feedback aanwezig, dus een enorm probleem vinden we dit niet.

Qua afwerking zijn er wat kritische punten te plaatsen. We zien een vouw in de stoffen afwerking bij het middelste deel van het scharnier terwijl op verschillende plekken op de case ook sporen van het productieproces terug te zien zijn. Ook bedekt aan de voorzijde de case de body van de iPad niet helemaal. Onze test-iPad is roze, waardoor het goed te zien is waar de body er nog een klein stukje uit piept.

20240401 164923

Een enorm probleem zijn deze punten qua afwerking niet, maar we hebben het hier niet over een case van een paar tientjes. Buiten deze zaken, levert de Combo een zeer degelijk aanvoelend geheel op, mede doordat ook het toetsenbord magnetisch sluit wanneer je je combo dichtklapt. Het voegt wat formaat en zeker gewicht toe, maar niets wiebelt onredelijk (helemaal niet als het geheel dichtgeklapt is) en je iPad is aanzienlijk beter beschermd.

We hebben overigens nog niet de lus genoemd waar de Apple Pencil of Logitech Crayon in passen. Simple implementatie, maar het werkt waarschijnlijk prima.

20240330 084341

We merken verder op dat de case je in staat stelt je iPad plat op een oppervlak te leggen wat altijd wel een wat zekerder gevoel heeft. En door de stoffen afwerking zal deze ook niet zomaar rond glijden of een wat kwetsbaarder oppervlak beschadigen. De case steekt aan de zijde van het scherm ver genoeg uit dat deze zonder problemen met het scherm naar beneden neer te leggen is. Ook de keyboardachterzijde is volledig vlak, dus daar gelden dezelfde voordelen voor.

20240330 084121

Het toetsenbord was het element waar we het meest benieuwd naar waren, omdat dit het onderdeel is waar je makkelijk het nodige fout kan doen, waardoor deze niet bruikbaar is voor langdurig gebruik. Er wordt gebruik gemaakt van de typische scissorswitches zoals je deze ook in veel laptops tegenkomt. Het geheel biedt een prima type-ervaring die consistent aanvoelt én klinkt. Qua formaat van de toetsen en de gebruikte afstanden (travel van de switch en de afstanden tussen de toetsen) hebben we ook niets te klagen. Het is natuurlijk een redelijk klein toetsenbord, maar we hadden eigenlijk geen wenperiode nodig om gewoon meteen vlot te kunnen typen op de Combo Touch.

Het stoffen materiaal van de buitenzijde wordt wat de afwerking van het toetsenbord betreft ook aan de bovenste zijde gebruikt, wat betekent dat dat is waar je handpalmen op rusten tijdens het werken met het toetsenbord. We hebben ongeveer een week met de Combo Touch gewerkt en we denken dat het een prima afwerking is. We hebben niet het idee dat het onredelijk snel vies zal worden of zal slijten en qua feel voelt het geheel comfortabel aan. We dachten dat de gelijmde buitenkanten van de afwerking voor mensen met wat grotere handen of een typehouding waarbij de palmen wat meer naar buiten gekeerd zijn, wat problemen zouden kunnen veroorzaken. Echter, nu deze zelf ervaren te hebben, verwachten we geen problemen. Al moet de praktijk het natuurlijk uitwijzen.

20240330 111954

De toetsen hebben een achtergrondverlichting welke met 16 niveaus werkt. De meest felle stand zal niemand tekort zal doen en de meest milde stand waarschijnlijk voor niemand te fel zal zijn. De verlichting past zich automatisch aan aan de omgeving en in de rij met functietoetsen vindt je twee knoppen waarmee je de backlight handmatig kan aanpassen. We hadden tijdens het gebruik geen last van de backlight die tussen de toetsen door komt. Als je er specifiek op let zie je het wel, maar niets waar we redelijkheidshalve kritisch op kunnen zijn.

20240330 084150

De uitvoering van de touchpad maakt indruk. De algemene feel, de manier waarop het trackt en de gestures werken is perfect. Alle iPadOS-gestures worden ondersteund en geen moment hadden we dat invoer met twee of drie vingers verkeerd geregistreerd werd. Wel is het zo dat alleen het onderste deel van de touchpad klikt. Voor uw reviewer was dat geen probleem omdat deze dat gewend is van Windows notebooks. Bovendien is het zo dat over de volledige breedte het gedrag vrij consistent is (niet in de hoogte uiteraard) en klikken alleen in de bovenste anderhalve centimeter niet naar redelijkheid mogelijk is (dus zonder al te veel kracht te zetten).  Maar we kunnen het ons voorstellen dat wanneer je gewend bent comfortabel te kunnen klikken aan de bovenzijde, dit een punt van ergernis kan zijn.

89

Het toetsenbord is vrij stevig gebouwd. Het ligt sowieso plat op een ondergrond, dus aan een bureau of iets dergelijks zul je hoe dan ook geen problemen hoeven te verwachten. Heb je echter genoeg ruimte op schoot (de kickstand plus toetsenbord vergen aardig wat ruimte in de lengte) dan zou het toetsenbord eveneens redelijk stabiel kunnen liggen door het platte profiel. Hetzelfde geldt voor een minder vlakke ondergrond zoals het bureau van uw reviewer waar altijd de nodige kabels liggen. De stof tussen de strip met de connector en het toetsenbord biedt genoeg ruimte voor wat flexibiliteit, waardoor het toetsenbord niet zomaar zal losschieten wanneer er wat gewiebeld wordt.

20240330 084317

De connectie werkt magnetisch en klikt snel op zijn plaats wanneer je deze in de buurt van de smart connector houdt. De connectie is instant; er hoeft niets gepaird of anderszins ingesteld te worden.

Logitech raadt bij het instellen wel hun Logitech Control-app aan, maar deze dient feitelijk alleen voor het installeren van firmware updates.

Het enige nadeel dat we kunnen bedenken aan de manier waarop het toetsenbord uitgevoerd is gaat over het feit dat als je het toetsenbord even niet wil gebruiken, je deze echt moet loskoppelen en ergens moet wegleggen. Je kan hem niet bijvoorbeeld naar achteren/onderen klappen of magnetisch aan de achterzijde vastmaken. Geen enorm probleem, maar het is wat vreemd om deze accessoire te hebben en er los bij te moeten pakken als je wat wil typen. Het was fijn geweest als ze op zijn minst het mogelijk hadden gemaakt om het toetsenbord andersom te bevestigen zodat je deze langs de achterzijde kan klappen.

20240330 111937

 

Conclusie

De Logitech Combo Touch bewees zich als een capabele toetsenbord-toevoeging gedurende de testperiode. Het toetsenbord typt lekker weg door een paar goede keuzes qua fysieke toepassing. Ook de manier waarop de touchpad uitgevoerd is zijn we erg positief over, hoewel we kunnen begrijpen dat 100% Apple-gebruikers zich zullen storen aan het feit dat deze alleen aan de onderzijde klikt.

Het case-gedeelte levert een stevige case op voor je iPad hoewel we vinden dat qua afwerking op details het een en ander beter had gekund. Mensen praten wel eens over het verschil tussen iets dat van de fabrikant zelf is versus een derde partij, maar zelfs dat vinden we geen argument, zeker niet in deze prijsklasse (bovendien hebben we flink wat aan te merken op Apple’s eigen oplossing zowel conceptueel als de afwerking). De kickstand werkt precies zoals je het wil en bewees zich als een degelijke toepassing van dit concept.

Het geheel heeft weliswaar met het toetsenbord en de kickstand een vrij lange footprint wat eigenlijk zegt dat het vooral bedoeld is voor op een vlakke ondergrond, maar het concept is dusdanig dat een iets minder vlakke ondergrond geen probleem hoeft te zijn.

De Combo Touch is niet goedkoop met een adviesprijs van 180 euro op het moment van schrijven. En zeker wanneer je deze voor een basis-versie van de iPad gebruikt is dat een aardige meerprijs. Dit gezegd hebbende is het qua prijs-prestatie (en eigenlijk in zijn algemeenheid wel) alsnog de beste optie die je kan kopen als je op zoek bent naar een dergelijke toevoeging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.