Logo GadgetGear.nl
Cobb Premier Air
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Cobb Premier Air neem je overal mee naartoe

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Cobb Premier Air met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Compact
  • Snel te gebruiken
  • Gemakkelijk schoon te maken

THE BAD

  • De airflow regelen is leuk, maar geeft niet superveel controle

Aan een klassieker kun je weinig sleutelen. Zo is ieder kopje Nespresso hetzelfde, maar ook iedere Cobb. Tenminste. Net als Nespresso, zet ook Cobb een eerste stap om haar systeem op te waarderen met de Premier Air. Een nieuwe constructie die een hogere basistemperatuur combineert met een aanpasbare airflow.

Unboxing

In de doos vinden we de complete Cobb BBQ inclusief een steektool waarmee je het mandje met de cobblestone en de kookplaten gemakkelijk van de BBQ kunt liften. Een dekselhouder zit er niet bij, maar beschouwen we wel als een essentiële accessoire om bij deze BBQ aan te schaffen. Alles zit netjes en compact in een doos. Cobb gebruikt nog wel redelijk veel plastics in de verpakking. Anno 2024 vragen we ons voorzichtig af of het merk niet over kan stappen op papieren zakken voor de onderdelen. Ten opzichte van andere BBQ unboxings doen ze het echter niet slecht.

Ontwerp

Ten opzichte van de vorige air, is er een nieuwe, gevlochten mesh rondom de vuurkom te vinden die meer lucht moet doorlaten. Meer lucht betekent ook dat de basistemperatuur van het vuurtje in de vuurkom een stuk hoger komt te liggen. Een gewaagde stap van Cobb, omdat het nog altijd met bakplaten met anti-aanbaklaag werkt. Die vinden hogere temperaturen doorgaans niet heel fijn, maar na een complete doos cobblestones in een week weg te hebben gewerkt, zien we nog geen problemen met de bakplaat. Cobb lijkt het dus goed ontworpen te hebben en daar worden we heel blij van.

Cobb Premier Air basis

De deksel is flink vernieuwd. Ander materiaal voor de knop en een schuifsysteem waarmee je de airflow onder de deksel kunt bepalen. Hierdoor krijgen fans van rook nieuwe mogelijkheden om creatief te worden op de Cobb. Bovendien doet dit ook nog wel wat voor de temperatuur. Ook met de deksel op de BBQ kun je nu de temperatuur verder op laten lopen.

Cobb Premier Air deksel

De ruimte tussen de vuurkom, de buitenste mesh en de kap is overigens ook ruimer geworden om te zorgen dat de veiligheid verbeterd. Alleen de deksel en de bakplaat worden het. Je kunt de BBQ dus altijd verplaatsen terwijl deze op temperatuur is. Dat was al bij alle Cobb’s zo, maar nu zou dat nog verder verbeterd moeten zijn. Wij merken het niet echt. Het was goed, het is nog steeds goed.

Bavette op de Cobb

Brandstoffen

Je kunt de Cobb opstoken met de eigen cobblestones. Die geven een mooie, egale warmte en zijn lekker duurzaam van kokos geperst. Ook ontsteken ze redelijk makkelijk. Wil je met briketten werken, dan kan dat ook. Een brikettenstarter kopen is niet noodzakelijk. Je kunt een wokkel of aanmaakblokjes onder het asrekje leggen. Aansteken is bijna net zo gemakkelijk als met een Cobblestone. We hebben ook kooltjes gebruikt. Die hebben de neiging wat snel op te branden, maar dat gaat ook prima. Wel hebben we het idee dat de temperatuur met kooltjes nog net wat hoger ligt.

Cobb Premier Air Cobblestone

Zelf hopen we al jaren dat het merk met Cobblestones komt die maar half zo dik zijn. Die stenen blijven rustig uren doorbanden. Leuk voor een uitgebreide BBQ-avond, maar voor gewoon een avondmaal is dat echt overkill.

Kabbeljauw op de Cobb

Schoonmaken

Schoonmaken van een Cobb blijft een geweldige ervaring. Op de buitenste ring na, dump je gewoon alles in de vaatwasser. Lovely!

Meenemen

Wil je de Cobb met je meenemen, dan heeft Cobb daar zelf perfecte tassen voor. De ruimte in de Cobb kun je gebruiken om wat cobblestones, een aansteker en wat andere basisaccessoires mee te nemen. Ideaal. In de auto neemt het geheel minimaal 33 x 33 x 28CM in.

Broodje van de Cobb

De gebruikservaring

Stiekem blijft Cobb echt een ideale BBQ voor beginners. Met name door de anti-aanbaklaag op de bakplaat. In ons geval legden we er onder anderen een zuurdesembroodje, kabeljauwfilet en bavette van Beef & Steak op. Die waren echt prima te garen op de BBQ. Het scheelt dat de machine qua temperatuur gewoon niet te hoog gaat, waardoor je niet snel in onoplettendheid iets ziet aanbranden. Droogbakken kan natuurlijk nog wel, maar dat is dan ook het enige risico.

Qua het manoeuvreren van de etenswaren op de grillplaat wens ik soms stiekem weleens dat Cobb met een iets groter model zou komen. Maar dat is vooral op momenten als het werken met bijvoorbeeld brood. Zaken als spareribs kun je gewoon wat kleiner maken voor je deze op de bakplaat legt.

Leuk is om met rook te werken op deze BBQ. Je kunt hiervoor wat rookhout op de Cobblestones, briketten of kooltjes leggen. Dat is niet heel fancy, maar werkt prima. Ook de getalenteerde BBQ fanaat kan dus prima experimenteren met de mogelijkheden van deze BBQ.

Conclusie Cobb Premier Air

De wijzigingen aan de Cobb Premier Air zijn niet heel heftig. Je krijgt vooral een handigere deksel waardoor je met rook en temperatuur kunt spelen. Het is allemaal niet heel essentieel, maar wel een stuk leuker ten opzichte van de klassieke Cobb. Kijken we naar de prijs, is de Cobb echt heel leuk om te hebben. Zeker voor outdoor fans die gewoon graag een BBQ met zich meenemen.

Cobb Premier Air kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.