Logo GadgetGear.nl
TikTok logo
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Zo kan een TikTok verbod in de VS ook impact hebben op jou

De hele wereld lijkt gek op TikTok, maar de Amerikaanse overheid heeft een groot probleem. Het is het enige wereldwijd opererende sociale netwerk met een enorm succes dat niet van een Amerikaan is. Na een aantal eerdere aanpassingen om Amerikaanse gebruikers te beschermen, lijkt er nu een totaalverbod te komen in de VS. En dat gaat gevolgen hebben voor hier.

Er zijn al landen waar TikTok al jaren verboden is. Bijvoorbeeld India. Daar kun je de app niet downloaden. Als je de app al hebt, krijg je geen video’s te zien. Zo hebben ook wij ervaren toen we eerder dit jaar nog in India waren. India is namelijk een land met internet censuur. De overheid bepaald wat slecht voor je is en blokkeert toegang. Er zijn een aantal grote landen die deze vorm van censuur toepassen. China is hier ook een heel bekende in. Europa en de VS leken nog altijd redelijk de keus bij de internetgebruiker zelf te leggen. Maar dat gaat nu dus mogelijk veranderen.

Als de VS inderdaad instemt met een TikTok verbod, kunnen Amerikanen niet alleen geen gebruik meer maken van het platform, ze kunnen ook geen content meer genereren en plaatsen op de dienst. Hierdoor zal TikTok ook voor ons in Nederland mogelijk een stuk minder interessant worden.

Eerder al werd het Chinese ByteDance, eigenaar van de app, verplicht om Amerikaanse data lokaal op te slaan. Dat is nu niet meer genoeg. Niet geheel toevallig hebben vrijwel alle grote Amerikaanse sociale media onderhand alternatieven gelanceerd. Denk bijvoorbeeld aan YouTube Shorts. Er is dus een direct alternatief voor contentmakers, waardoor de VS met een verbod mogelijk veel buitenlandse gebruikers ook weer terug weet te duwen naar de Amerikaanse platformen.

Uiteraard is er ook nog altijd de vrees voor beïnvloeding van gebruikers door de Chinese overheid alsmede spionage. In veel organisaties is het gebruik van de app dan ook al langer verboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.