Logo GadgetGear.nl
20240302 120118
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Dell Pro WL5024 – Productivity headset met hybride ANC

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Dell WL5024 met 4 sterren.

THE GOOD

 • Doordachte bediening
 • Algemene geluidskwaliteit
 • Goede ingaande en uitgaande audio
 • Configureerbaar via Windows
 • Batterijduur
 • Afwerking

THE BAD

 • Niet comfortabel voor langer gebruik
 • Niet bedraad te gebruiken

De Dell WL5024 is een on-ear headset gericht op de zakelijke markt, gecertificeerd voor Zoom en Teams met een uitklapbare microfoon, een transparantiemodus en actieve ruisonderdrukkking (active noise cancelling) voor zowel inkomende als uitgaande (via de microfoon) audio.

Hoewel de meeste mensen wel een aardige koptelefoon-optie hebben liggen, is de beschikbaarheid van een degelijke microfoon wat lastiger. Geïntegreerde microfoons in webcams zijn in de regel vrij matig, terwijl niet iedereen plek op het bureau wil of kan inruimen voor een losse microfoon. En in veel headsets presteert de microfoon vrij matig, zeker wanneer je deze in combinatie met je PC gebruikt. Extra interessant is dat Dell een AI-construct toepaste om de microfoonkwaliteit te verbeteren. Nu is ‘AI’ op het moment wel een beetje hét modewoord in consumententech, dus we vragen ons af in hoeverre het werkelijk voor een verbeterde gebruikservaring zal zorgen.

 

Sleutelfeatures

 • Hybride actieve ruisonderdrukking (voor luisteren en spreken)
 • Tot 78 of 50 uur luistertijd (resp. ANC uit en aan),
 • Tot 34 of 20 uur praattijd (resp. ANC en indicatorlicht uit en aan)
 • Volledig opladen in 2,5 uur, 15 minuten snelladen levert ongeveer 10 uur luistertijd op
 • Gecertificeerd voor Microsoft Teams en Zoom, tevens Open Office, compatible met UC platforms
 • Configureerbaar op Windows/OS X met Dell Peripheral Manager
 • Draagdetectie
 • Automatische slaapmodus na 4 uur inactiviteit

 

Uitpakken

We vinden naast de koptelefoon ook een UBC-C-naar-USB-C-kabel voor het opladen, een HR024 USB-C dongle, een USB-C-naar-USB-A-dongle en een draagzakje.

De kabel is sleeved en voorzien van een kabelbinder. Het draagzakje is van een zachte stof en heeft intern een los zakje welke met klittenband af te sluiten is. Extra elementen aan de afwerking die we wel kunnen waarderen.

 

Ontwerp

De headset is hoofdzakelijk opgetrokken uit plastic elementen. Aan de feel is echter te merken dat aandacht besteed is aan de samenstelling. Het plastic van de earcups heeft een zachte afwerking. We weten niet echt hoe we het moeten omschrijven. Het is niet de gebruikelijke soft-rubber-achtige feel, maar meer een leer-achtige feel, bij gebrek aan een betere omschrijving. De overige helft van de buitenzijde van de earcups is met stof afgewerkt. De oorkussens zijn van memoryfoam met een faux-leren afwerking. Ze zijn geplaatst in een in de lengte meebewegend construct zodat je in deze richting een betere fit hebt.

In combinatie met de draairichting van iets meer dan 90 graden van de earcups ten opzichte van de hoofdband, zouden de oorkussens altijd recht op je oren moeten liggen. De praktijk is helaas anders. De oorkussens zijn niet al te dik, wat betekent dat we binnen niet al te lange tijd (rond een uur) het onderliggende construct er doorheen voelen komen met wat pijnlijke oren aan de achterzijde tot gevolg. Dit werd na verloop van de testdagen wel iets minder, maar comfortabel is anders. We zien ons hier geen langere meetings van langer dan twee uur mee houden, laat staan dat we er een hele dag mee op kunnen lopen. Dat de oorkussens niet gewoon aan alle kanten kunnen meebewegen in plaats van alleen over de lengte or er niet gekozen is voor dikkere kussens, breekt de headset op in het opzicht van comfort.

Positief punt is dat de oorkussens vervangbaar zijn. Ook ondersteunt de WL4024 draagdetectie.

20240229 124950

De hoofdband is een wat dunner exemplaar van het type dat we wel vaker op koptelefoons tegenkomen tegenwoordig. Uw reviewer is geen fan van dit type omdat als de koptelefoon niet op basis van de oorkussens genoeg grip heeft, een koptelefoon makkelijk van je hoofd glijdt. Zo ook de Dell WL5024. Aangezien het een on-ear koptelefoon is, zorgen de oorkussens natuurlijk sowieso voor minder grip. En als ook het contactoppervlak van de hoofdband minder is, is het logische gevolg dat er minder grip is.

20240229 130426

Geen enorm probleem overigens wanneer je de headset gewoon achter je bureau gebruikt. Maar moet je incidenteel wel eens bukken om iets op te pakken, of graag tijdens het thuiswerken door je huis loopt met de headset op en wat andere dingen wil doen dan bureauwerk, dan is het wel effe opletten. Ook de hoofdband is verder voorzien van memoryfoam terwijl de boven en onderzijde met fauxleer afgewerkt zijn. Verstellen gebeurt traploos.

20240229 125636

Qua bedieningsknoppen is de Dell goed voorzien. We zien links een Teams-knop en muteknop en een knop voor het schakelen tussen ANC, normale modus en transparantiemodus. Rechts zien we knoppen voor in-/uitschakelen + paring, volume en gesprekken/multimedia. De knoppen voelen allen redelijk hetzelfde aan ondanks pogingen ze te onderscheiden door verschillende uitstulpingen. Niets waar je na verloop van tijd niet aan went, maar in het begin, of als je de headset weinig gebruikt, is het wat vervelend. De feedback is prima. Ook is prettig dat Dell de WL5024 voorzien heeft van stembegeleiding. In plaats van allerlei verschillende tonen en piepjes vertelt de headset gewoon welke functie ingeschakeld is. Zeker als reviewer van verschillende merken die dingen vaak net wat anders doen, érg prettig. Maar we denken dat de algemene gebruiker dit ook wel liever heeft.

Een van de focuspunten is de uitklapbare microfoon welke bij het opklappen en neerklappen de mute uit- en inschakelt. Dit werkt naar behoren, terwijl de implementatie van het hele construct gewoon degelijk aan voelt.

De earcups beschikken verder over een indicatorled die kan aangeven dat je in een call zit, waarop deze rood kleurt, en de laadstatus (brandt wit tijdens het opladen). De USB-C poort op de headset is overigens niet verzonken, dus iedere USB-type-C kabel zou moeten passen, ongeacht de uitvoering van de jacket (afwerking van de plug, die in sommige gevallen wat groter is). De contactpunten die we zien tussen de USB-poort en oorkussens zijn waarschijnlijk bedoeld voor de los verkrijgbare dock.

De batterijduur is flink. We hebben een hele week met de headset gewerkt en hadden na 5 dagen 60 procent over. We denken hiermee dat ook zware gebruikers prima een week met de headset kunnen doen. Snelladen wordt ook ondersteund. een kwartier snelladen levert 10 uur aan luistertijd op, terwijl volledig opladen van 0 naar 100% 2,5 uur in beslag neemt.

 

Connectie

De WL5024 is aan maximaal 8 apparaten te koppelen en verbindt zich via bluetooth 5.3 (met ondersteuning van LE Audio). Multipointconnectie wordt eveneens ondersteund en werkt naar onze ervaring precies zoals je wil. De WL5024 is niet bekabeld te gebruiken. Wanneer de batterij leeg is zul je dus echt even moeten opladen.

photo 2024 03 01 22 05 35

Qua bereik moet het geen probleem zijn weg te lopen van je bron met verschillende ruimtes ertussen. Ook lag is geen issue. Zelfs tijdens het spelen van vechtgames hadden we geen last van lag, dus het kijken van videocontent vormt hoe dan ook geen issue.

Een beetje irritant is de betrouwbaarheid qua connectie met de mobiele app. Ook al ben je gewoon gepaired met je telefoon en komt alle audio prima door, wanneer je de app opstart, duurt het vaak toch even voordat deze de headset gedetecteerd heeft. Dat kan gerust 30 seconden tot een minuut duren als je via multipoint met twee apparaten verbonden bent. Ben je alleen aan je telefoon verbonden, dan duurt het wat korter, maar heb je het nog steeds over een seconde of 10. Effe snel je instellingen bijwerken op je telefoon is hiermee er niet bij. Misschien dat dit op te lossen is met een update? De Windows suite heeft dit probleem overigens niet.

 

Geluid

Qua audio is de weergave van multimedia-audio natuurlijk van secundaire belang. Het gaat om de weergave van voice-kwaliteit op welke manier dan ook. Een collega die je via beeldbellen spreekt, maar ook de vagere presentatie die je soms online moet volgen van een partij die de audio niet helemaal goed voor elkaar heeft en misschien qua taalvaardigheid niet helemaal op niveau is. Het gaat in de praktijk dan vooral om detail in de midtonen en hogere tonen en dat vervelende tonen (meestal onder invloed van laag-weergave) niet de overhand hebben. De WL5024 standaard redelijk neutraal getuned, en daarmee niet specifiek afgesteld voor het aanhoren van stemgeluiden. Via de software is dit wel te configureren en we hebben op basis daarvan niets te klagen over de voiceweergave.

De standaard afstelling van het geluid zal voor de meesten prima zijn voor algemeen gebruik. Wanneer we de headset inzetten voor muziek, doet deze het overigens ook heel aardig. Meer dan dat eigenlijk. Over het hele bereik zijn we tevreden over de weergave en eigenlijk maakt de zakelijk georiënteerde WL5024 best indruk. Door het neutrale signatuur zal al je favoriete muziek prima klinken. Maar de bas maakt zeker indruk voor een koptelefoon met dit concept, de mids hebben we weinig over te klagen en alle hoge tonen komen eveneens over zoals ze bedoeld zijn. Soundstage valt wat tegen, je hebt nooit het idee dat je echt omringt wordt door het geluid, en ook qua imaging (idee dat je weet waar instrumenten vandaan moeten komen) presteert de WL5024 niet. Voor een koptelefoon met dit concept, dat muziek niet eens als focuspunt heeft, niets waar we al te kritisch over willen zijn.

De ANC werkt redelijk, maar is niets om over naar huis te schrijven. De mogelijkheden zijn natuurlijk sowieso beperkt met een on-ear headset versus een overhear headset. Geluiden blijven eigenlijk altijd hoorbaar, maar iets minder. In een omgeving met vervelend storende geluiden biedt de ANC in de WL5024 enige verlichting, maar je blijft het geluid horen, slechts in iets minder vervelende mate. De ANC is hiermee een handige toevoeging, maar laat het geen focuspunt zijn voor waarom je een WL5024 aanschaft.

Microfoon

We testen de microfoon op Windows via de dongle en bluetooth en op een Androidtelefoon (Samsung Galaxy S23, uiteraard via bluetooth)

Enkele dingen worden meteen duidelijk. Ten eerste dat de WL5024 een prima microfoon heeft die zo goed als geen moeite heeft met de lastigere klanken. Verder dat met ANC ingeschakeld de microfoonoutput een stuk luider is dan wanneer je deze uitschakelt. Tenslotte lijkt de gebruikte kantoorgeluidendemo toch wat te lastig te zijn voor het ANC-construct dat Dell toepast. Dit gezegd hebbende, hebben we deze eerder wat zachter gezet, waardoor het meer in generieke ruis verandert en dan werkt het ANC-construct wel degelijk. De combinatie van verschillende geluiden op een luider volume vonden we echter een interessantere test, dus vandaar dat we daarvoor gingen. De microfoon-ANC presteert ongeveer hetzelfde via de dongle en bluetooth dus we proberen het nogmaals via Windows met de dongle en laten de bluetooth test zitten en proberen een monotoner boor-geluid:

We merken dat het ANC-effect dan een stuk beter werkt. Net als bij inkomende audio (waar je naar luistert) is monotoner geluid makkelijker weg te filteren, hoewel het hier lijkt alsof stemgeluid meer benadrukt wordt in plaats van dat geluid echt weggefilterd wordt. We proberen het nogmaals, met een puur monotoon geluid:

Zoals voorspeld gaat het nu beter. Het ventilatorgeluid is zeer monotoon en wordt netjes weggefilterd. Wel is het zo dat, omdat het filter constant het tegengeluid moet verwerken, het stemgeluid wat minder natuurlijk klinkt en de lastige klanken wat minder makkelijk weergegeven worden, hoewel alsnog heel degelijk.

 

Software

Voor Windows maken we gebruik van de ‘Dell Peripheral Manager’-software. Een prima suite waarin je eigenlijk alle functies kan bedienen van de headset. Van geluidsprofielen tot aan het in-/uitschakelen van de ANC, mate van sidetone, weardetection, etc.

naamloos

De suite ziet er verder prima uit en ook qua gebruiksvriendelijkheid hebben we niets te klagen.

Voor de mobiele app wordt deze trend doorgezet. Esthetisch prima en gebruiksvriendelijk. Zoals eerder benoemd, zijn de connectieproblemen vervelend, maar als het eenmaal werkt, zijn alle opties makkelijk te vinden, terwijl een soort van widgets op het hoofdscherm toegang geven tot de vier hoofd-audiopresets, de connectiestatus tonen en de batterijstatus. Het enige dat een beetje apart is, is hoe de knop voor de verder instellingen (‘settings’ op de screenshot) uitgevoerd is. Je zou verwachten dat je daarvoor het hamburgermenu (de drie streepjes links bovenaan) moet gebruiken, maar Dell dacht iets anders. ‘Settings’ lijkt een schuifmenu te zijn waarvoor je naar boven moet swipen. Het is echter een knop, waarop het menu zich naar boven beweegt. Beetje apart, maar goed, verder slechts een detail.

20240302 120425

 

Conclusie

Dell gebruikte tot vrij recent headsets die geproduceerd waren door Poly die ze vervolgens onder eigen naam uitgaven. Nu ze zelf hun headsets maken, blijken ze daar prima toe in staat, in ieder geval met de WL5024. Zowel de inkomende als uitgaande audio is prima voor elkaar, en de tuning is prettig voor zowel beeldbelsessies. De software voor zowel Windows als Android zijn we positief over; het ziet er prima uit en is gebruiksvriendelijk terwijl de featureset ook in orde is, met o.a. een equalizer. Op Android duurt het vaak echter wel lang voordat de headset gezien wordt door de app ondanks dat er wel al een connectie is.

Ook voor multimedia werkt de WL5024 prima. We hebben zowel via bluetooth als de dongle geen last van vertragingen, en het geluid is vol zonder dat er te veel dynamiek in het geluid getuned is. Het enige kritische punt dat we moeten benoemen is dat de headset qua comfort tekort schiet en dan kijken we voorbij het gebrek aan een zeker fit. Voor het prijspunt waar de WL5024 op zit is dat geen gering punt en zien we de headset eigenlijk als een oplossing die je voor een beeldbelsessie gebruikt en daarna weer afzet. Gelukkig is derest wel goed voor elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.