Logo GadgetGear.nl
Segway Navimow demo in Dusseldorf
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Navimow i Series robotgrasmaaiers innoveren stevig door

We waren afgelopen week in Dusseldorf, waar Navimow haar nieuwe i Series robotgrasmaaiers presenteerde. Deze nieuwe grasmaaiers zijn een product van Segway Robotics. Een afdeling binnen het bedrijf dat in 2014 is opgericht en al in 2016 haar eerste Segway robot ontwikkelde. Toen op basis van de self-balancing technologie van het bedrijf dat als een soort hulpje achter je aan kon rijden.

Terugblik op de Segway H Series

De Navimow H Series was de eerste robotgrasmaaier dat geen gebruik meer maakte van een geleide draad rondom het grasveld. Hier moest je nog met jouw smartphone de randen van de tuin uitzetten, waarna de machine zelfstandig te werk ging. Keurig met rechte banen naast elkaar voor een gelijkwaardig patroon.

Segway H Series

Met onder anderen deze technologie aan boord, heeft Segway al 30.000 actieve Navimow gebruikers geworven in 30 landen. In totaal werd in 2020 al 3.6 miljoen uur gemaaid door deze robots. De meeste gebruikers zetten de machines in voor tuinen van rond de 380 vierkante meter. Met deze nieuwe generatie hoopt Segway in de komende vijf jaar door te groeien naar 1 miljoen actieve gebruikers.

De Segway Navimow i Series met Exact Fusion Locating System (EFLS)

Segway benadrukt dat gebruikersfeedback nog altijd een belangrijk argument is voor productontwikkeling. De belangrijkste argumenten om de i Series te bouwen zijn ook de meest logische, die het in de H Series ook al probeerde aan te spreken. Het lastige installeren van draden in het gazon. Het eigenlijk niet slim zijn en daarmee random maaipatronen in het gras en dat de machines gewoon te duur zijn. Met het EFLS 2.0 platform levert Segway een nieuwe generatie navigatie in jouw tuin, op basis van gps-satellieten, een eigen RTK antenne ter ondersteuning en de VisionFence camera.

Om ongelukjes te voorkomen, heeft Segway haar VisionFence technologie bedacht. Beeldherkenning met een 140-graden camera zorgt ervoor dat de robot beter in staat is om te navigeren op basis van wat het ziet. Niet alleen voor de herkenning van bomen en speelgoed op het gras en zelfs draadhekken en molshopen. De camera wordt ook gebruikt om te voorkomen dat verlies van signaal ervoor zorgt dat de robot verdwaalt. Door navigatie en beeldherkenning aan elkaar te koppelen, moet de machine veel zelfstandiger en veiliger maken. De navigatieprecisie zou hierdoor op 5-10CM komen te liggen.

segway navimow visionfence camera

Dit combineert Segway met AI Assistant mapping, waardoor de robotgrasmaaier van deze generatie zelfstandig een kaart van jouw grasmat kan maken en die kan maaien. In de gemiddelde tuin moet je nu met 15 minuten klaar zijn met de installatie.

segway navimow i105 op het gras

Het nieuwe beeldherkenningssysteem kan inmiddels 28 soorten objecten herkennen zoals trampolines, barbecues en struiken. Je kunt kiezen of de machine langs de randen of op de randen van het gras maait. Net afhankelijk van of de borders van jouw grasmat gelijkliggen met bijvoorbeeld jouw tegels. Met de 24,5CM achterwielen met noppen houdt de robot goed grip op het gras met een maximale hellingshoek van 30 graden. Tijdens het maaien lever hij 58 dB(A) aan geluidsdruk op. Vergelijkbaar met een elektrische tandenborstel.

De app geeft je realtime informatie over de voortgang van de robot en laat je ook meerdere maaizones identificeren. De supportfunctie in de app laat gebruikers 18/7 chatsupport gebruiken. Er zijn anti-diefstalfuncties aanwezig met behulp van de access plus module. De grasmaaiers zijn IP66 waterdicht, dus regen en hagel doen de robot niks. Wil je een verweerde look voorkomen, dan is het mogelijk de garage te bestellen.

segway navimow i105 in de dock

Er zijn twee modellen. De i05 en de i08. De i05 is geschikt voor tuinen tot 500 meter. De i08 tot 800 meter.

Accessoires

Segway komt met een garage zodat de grasmaaier wat meer bescherming tegen de elementen heeft. Een Access+ 4G module levert ondersteuning wanneer de maaier buiten bereik van WiFi is en bevat de anti-diefstalfuncties voor €99 aanschaf. Na het eerste jaar moet je wel een nog onbekend abonnement op de 4G service aanschaffen. Er zijn onderdelen, extra antennes en antennepalen voor tuinen waar dat nodig is ter ondersteuning van de navigatie.

Segway Navimow accessoires

Beschikbaarheid

De Segway i05 krijgt een prijskaartje van €999 mee. De Segway i08 gaat €1.299 kosten. Segway verwacht hiermee de hoogste prijs/kwaliteit te leveren. In Nederland kun je de machines onder anderen bij Hornbach verwachten of op de eigen online shop en Amazon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.