Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Matias PBT bedrade muis, comfortabel, betaalbaar en duurzaam

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Matias PBT Mouse met 5 sterren.

THE GOOD

  • Ergonomisch ontwerp
  • Aanraking materiaal
  • Functionele knoppen
  • Controle knop
  • Accuraat
  • Geen bewegende delen
  • Ontworpen voor jaren gebruik

THE BAD

Er zijn muizen in alle maten en prijsklassen. Een beetje lekkere muis die het altijd doet, is goud waard. Matias is bekend van de alternatieven voor Apple toetsenborden. Wij kregen een muis opgestuurd om die eens te testen.

De Matias Wired PBT Mouse valt niet echt direct op. Het lijkt een fraaie zwarte doorsnee kantoor muis met een kort USB-C draadje. Hij is overigens ook in het wit verkrijgbaar. De muis ligt lekker comfortabel in de hand en wordt direct herkend op Mac, Windows en Chromebook. Geen gedoe met draadloos verbinden en drivers installeren. Zo’n muis is altijd handig om er sowieso bij te hebben. In gebruik past ie lekker in de meeste handen op de redactie. Niet te groot en niet te klein,. De hand rust er goed op en de linker en rechter muisknoppen zijn goed te bedienen. Het scrollwieltje draait lekker en heeft een klik. Het scrollwiel heeft ook een klik funtie. Een extra controle knop heeft op Windows de functie als ‘back’ maar zou op de Mac in de instellingen programmeerbaar zijn. Dat is ons niet gelukt.

Materiaal

De muis onderscheidt zich vooral door het materiaal gebruik. Het materiaal is PBT, een type plastic dat zich onderscheidt door zijn niet-plastic achtige gevoel. In tegenstelling tot de meer gebruikelijke ABS plastic, dat vaak goedkoper en zachter is, biedt PBT een droge, satijnachtige textuur die als comfortabel tegen de huid wordt ervaren. Dit onderscheid maakt het materiaal bijzonder geschikt voor de vervaardiging van muizen, met name omdat het niet plakkerig wordt of van kleur verandert na verloop van tijd, problemen die vaak geassocieerd worden met ABS-plastic. ABS heeft de neiging om onder invloed van gebruik of UV-licht van zonlicht glanzend te worden of te vergelen. Ook wordt vaak op muizen een soort rubbercoating gebruikt. Bij goedkope producten leidt dit altijd tot vervellen of nog erger tot een plakkerig oppervlak. PBT is gemaakt om juist zacht aan te voelen en jaren mee te gaan. Het wordt veel gebruikt in de auto industrie voor dashboard onderdelen.

Duurzaam

Dit model is beschikbaar in zowel USB- als USB-C-kabel en wordt aangeboden in zwart of wit, wat inspeelt op de huidige verschuiving naar USB-C in technologische apparaten, met name in Europa. Matias is trots op het gebruik van hoogwaardige OMRON-schakelaars, die bekend staan om hun lange levensduur. Materiaal en componenten zijn dus geselecteerd met het oog op jaren gebruiksplezier. Deze muis is niet gemaakt om na korte tijd weer vervangen te moeten worden door een nieuwe. Een beetje spannend voor de makers. Want als je iets maakt wat lang meegaat, dan heb je ook steeds nieuwe klanten nodig om voor te bestaan. Matias bestaat al jaren en timmert op deze manier aan de weg. Dit staat haaks op de wijze hoe ‘snelle’ merken steeds weer meer zooi maken en aanbieden voor hype prijzen. Nee wij zijn gaan houden van deze betaalbare top muis. Misschien dat een draadloze versie ook handig is. Wie weet wordt dat dan toch de tweede aanschaf van een Matias muis.

Conclusie

De Matias PBT muis is comfortabel, betaalbaar en door gebruik van materialen en componenten ontworpen om jaren mee te gaan. Voor nog geen vijftig Euro is dat een super propositie. En bedraad kan als een belemmering worden ervaren, maar het werkt altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.