Logo GadgetGear.nl
10e generatie Apple iPad
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Zo blokkeert Apple beter internet voor iOS gebruikers

Wanneer je nu Google Chrome, Microsoft Bing of Mozilla Firefox op jouw iOS toestel zet, ziet het eruit als de browser die je van jouw desktop gewend bent. Maar helaas is dat niet zo. Alternatieve browser bouwers zijn altijd verplicht geweest de Safari WebKit engine te gebruiken, waardoor geavanceerde mobiele applicaties ontwikkelen altijd een pijn is geweest. De Europese Digital Markets Act moest hier verandering in gaan brengen, maar Apple lijkt compliance om te zetten in een schijnvertoning.

Makers van webbrowsers zijn het nu toegestaan om hun eigen browser engines in de browser te plaatsen, waardoor jouw mobiele web ervaring op iOS net zo goed moet zijn als bij iedere Android gebruiker. Maar… Apple staat dit alleen toe in de EU. Hierdoor lopen de kosten voor browsermakers op, omdat ze voor andere markten gebruik moeten blijven maken van de Safari engine. En daar blijft het niet bij.

Populaire apps moeten Apple een toeslag van €0,50 per gebruiker, per jaar gaan betalen. Daar browsers in veel gevallen gratis software zijn, zit er vaak niet het juiste verdienmodel achter om die afdracht naar Apple te kunnen voldoen.

Met deze stappen, blokkeert Apple juist de innovatie door concurrentie die Europa met haar wet probeert te stimuleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.