Logo GadgetGear.nl
Mickey Mouse in Steamboat Willie
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Vanaf vandaag mag je Mickey Mouse overal voor gebruiken

Twee jaar geleden gebeurde het al met Winnie de Poeh. Vandaag gebeurt het met Mickey Mouse en over vijf jaar ook met Donald Duck. Disney verliest het intellectueel eigendom, waardoor iedereen met Mickey en Minnie Mouse aan de haal mag gaan, maar dat zal toch ook nog een beetje spannend zijn.

Hoe kan dit?

In de Amerikaanse wetgeving ligt vast dat intellectueel eigendom maximaal 95 jaar beschermd kan worden en dat gaat per kalenderjaar. De film Steamboat Willie verscheen in 1928, wat vorig jaar 95 jaar geleden was. Doordat de rechten per kalenderjaar verlopen, komen de rechten vandaag, 1 januari, vrij.

De gevolgen voor Winnie the Pooh

Winnie the Pooh, of in het Nederlands, Winnie de Poeh kwam in 1926 voor het eerst in de bioscopen uit. Die rechten verliepen twee jaar geleden al. Hierdoor kwam je ineens op meer plekken merchandise tegen, waar je normaal geen Disney samenwerkingen zou verwachten. Ook verscheen er vorig jaar een horrorfilm genaamd Winnie The Pooh: Blood and Honey.

Dit gaat het lastig maken om met Mickey te werken

Wat het verlopen van de huidige rechten op de bekende muis complex maakt, is dat het om de naam en de eerste beeltenis gaat. De zwart-wit versie van steamboat willie. Ga je afbeeldingen van de moderne Mickey gebruiken, ronder en met het rode broekje, dan heeft Disney nog wel de rechten en kun je verwachten dat zie die fel verdedigen. Dit is ook waarom de makers van Winnie The Pooh: Blood and Honey er voor kozen om een real life action film te maken die op veel fronten toch echt afwijkt van de originele karakters.

Ook moet je goed uitkijken hoe je Mickey gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld de suggestie wekt dat je een zakelijke relatie met Disney hebt, mag dat ook niet.

Ironisch

De ironie is natuurlijk dat Disney zelf ook niet vies is van het gebruiken van intellectuele eigendommen waarop de rechten verlopen zijn. De klassiekers Sneeuw Witje, Frozen, The Lion King, Tarzan etc hoefde Disney zelf ook geen rechten meer over te betalen.

Vooruitblik

De komende jaren verlopen heel veel rechten op bekende cartoon en filmkarakters uit de VS. Zo mag je de komende jaren aan de slag met Superman, Batman en vele andere klassiekers.

Steamboat Willie kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.