Logo GadgetGear.nl
iPad Pro
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Sideloaden apps vanaf iOS 17.4 mogelijk binnen de EU

Europese iOS gebruikers zijn vanaf iOS 17.4 in staat om apps te sideloaden op hun Apple hardware. Daarmee zet Apple het besturingssysteem open voor alternatieve app stores en apps die niet door het reguliere beoordelingsproces van Apple zouden komen op basis van interne censuur. Denk bijvoorbeeld aan apps met inhouden voor volwassenen.

Apple is dit in de EU verplicht op basis van de Digital Markets wetgeving die op 7 maart 2024 ingaat in de EU. Apple laat via een persbericht wel duidelijk weten dat de wijziging niet helemaal naar haar zin is. Apple verliest niet alleen controle over de omzet van apps, maar Apple verwacht ook dat er apps zullen komen die de privacy en veiligheid van de gebruiker op het spel zetten. Apple zal zelf ter preventie van misbruik met een soort malware scanner in iOS komen die mogelijk schadelijke apps zal blokkeren bij het opstarten.

Om Europese ontwikkelaars aan te sporen toch geldstromen via Apple te laten lopen, gaat de afdracht naar Apple omlaag naar 10-17%, waar dit nu nog 15-30% is. Daar staat wel tegenover dat als je meer dan 1 miljoen downloads genereert, je een heffing van €0,50 per download gaat betalen. Een populaire app is op basis van 1 miljoen downloads dan €500.000 aan extra kosten kwijt. Dit zou minder dan 1% van alle apps betreffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.