Logo GadgetGear.nl
Minimal smartphone met e-ink display
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Minimal komt met BlackBerry -achtige Android

Jaren waren ze enorm populair, de Blackberry smartphones. Met hun fysieke qwerty toetsenbord kon menig zakelijk gebruiker en tiener in no-time een enorme lading berichten versturen. Een reboot van het merk enkele jaren geleden pakte niet heel succesvol uit. Toch probeert het jonge merk Minimal opnieuw een BlackBerry-achtige smartphone te introduceren.

Het merk pakt het ook echt heel anders aan dan anderen en komt met een toestel dat niet alleen een volledig toetsenbord heeft, maar ook werkt op basis van een e-ink display. Entertainment is dan ook zeker niet het hoofddoel van dit toestel. Het display is door gebruik van e-Ink veel rustiger om naar te kijken en je kunt er geen afleidende apps als TikTok op draaien, omdat je simpelweg geen video’s kunt kijken. Het toestel is er echt alleen maar om te communiceren. Langzame grafische applicaties als navigatie-apps werken wel prima op het display.

Het voordeel van deze opzet is dat het stroomverbruik van het toestel ook substantieel lager ligt dan bij reguliere toestellen. Zo is er een verwachte gebruiksduur van vier dagen op een toch al niet heel grote 4.000mAh batterij.

Vanaf volgende maand zou het toestel via crowdfunding te koop moeten zijn voor nog geen €400. Daarbij krijg je de belofte dat er vijf jaar lang security updates komen voor het toestel.

2 reacties

  1. Ik zou zelf zeggen dat het meer lijkt op een Nokia E-series. Specifiek de E61i. Blackberry had meer een bepaald toetsconcept.

    Weet eigenlijk niet of dit zoveel handiger is dan gewoon een touch screen toetsenbord. Zoveel screenestate win je niet hiermee. Wel kun je blind typen natuurlijk en het typen van speciale tekens is makkelijker.

    Concept met e-inkt is wel interessant. 400 euro is ook de wereld niet…. Denk eigenlijk dat ik hem wel wil proberen.

    1. Het is inderdaad een offer maken tussen toetsenbord en schermruimte. Maar eInk gebruik je al niet echt voor entertainment. Dus dat is niet echt erg. Bij de laatste generatie BlackBerry’s (geproduceerd door TCL) was dit meer een discussie. Persoonlijk vond ik de fysieke knoppen heel lang iets waar ik niet zonder dacht te kunnen. Maar ik ben iemand die blind kan tikken op de computer. Ik zou zelf anno 2023 toch gewoon kiezen voor een volledig display omdat ik mijn smartphone vooral voor entertainment gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.