Logo GadgetGear.nl
Samsung Galaxy S23 Series
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Ai wordt groots op de Samsung Galaxy S24 Series

17 januari gaat Samsung Unpacked helemaal over de nieuwe Galaxy S24 Series. Grote innovatie op hardware is al jaren een steeds lastiger onderwerp aan het worden, dus zet Samsung in op software en gaat groots met AI features op haar nieuwste hardware… en daar is natuurlijk ook nieuwe hardware voor nodig.

De smartphonemarkt voor Android telefoons is inmiddels vooral het strijdveld tussen Korea van China geworden. Nu LG niet meer meedoet in de race, staat Samsung er redelijk alleen voor. Gelukkig liggen er enorme kansen in AI, zeker wanneer je zoveel mogelijk op het toestel zelf gaat proberen op te lossen. Zo hou je privacygevoelige data zoveel mogelijk binnen de hardware van de telefoon.

Waar Samsung vooral op gaat inspelen richting de consument is ‘Zoom with Galaxy AI’. Samsung weet al jaren computer generated images te gebruiken om fotografie te verbeteren. Zo gebruikt Samsung bijvoorbeeld al jaren renders van de maan om maanfoto’s vanaf haar toestellen te verbeteren. Onder de noemer Zoom with AI lijkt het erop dat Samsung van plan is om AI berekeningen in te zetten om daar verder te gaan waar de optische zoom stop. Samsung was de eerste die 200x zoomlenzen in de S23 series. Maar om ver te zoomen lever je veel in op lichtinval in de lens, wat een partij beeldruis oplevert, of een structureel lagere resolutie. Door AI te gebruiken, zou Samsung wellicht deze problemen kunnen oplossen door bij te rekenen wat het niet ziet of door AI te gebruiken om beeldruis weg te rekenen. Daarnaast verwachten we dat Samsung met fotobewerkingsmogelijkheden gaat komen die sterk lijken op de opties die Google in haar nieuwe Pixel smartphones presenteerde. Het is de manier waarop Google zichzelf probeert te onderscheiden in de markt, maar Google’s AI functies in de pixel smartphones zijn waarschijnlijk niet heel lastig na te maken door Samsung.

Heb je dan echt nieuwe hardware nodig en kan dit niet gewoon op de hardware van de S23 series? Dat weten we nog niet zeker. Daar moet Samsung uitspraken over doen. AI functies leunen doorgaans sterk op andere processors dan de CPU en het is de vraag of de chipsets van vorig jaar daar sterk genoeg voor zijn. Het kan dus goed zijn dat wat Samsung laat zien, echt niet mogelijk is op oudere generaties.

De 17de weten we zonder twijfel meer over wat Samsung gaat doen met de S24 series en daarmee hebben we dan meteen een vooruitblik op de nieuwe foldables die later in het jaar weer zullen komen. Op de foto zie je overigens nog de S23 van vorig jaar.

Samsung Galaxy S24 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

2 reacties

  1. Dit verhaal hadden ze ook kunnen houden over de S23-serie zoals al in de tekst staat. Ben benieuwd of het echt hard- of software-gerelateerd is. En of ze misschien server-side iets kunnen doen.

    Ook een interessante discussie of een AI-geoptimaliseerde foto wel een echte foto is, of meer een tekening die gegenereerd is op basis van input.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.