Logo GadgetGear.nl
Harman Kardon Go+Play 3
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Samsung koopt Roon, gaan Harman en JBL groot worden op multiroom?

Samsung ontwikkelde al eens zelf een eigen multiroom audio platform. Toch kon Samsung het nooit echt winnen van de populariteit van Sonos. Inmiddels is Samsung eigenaar van Harman en al haar sublabels als Harman/Kardon, JBL etc en heeft het de slagkracht om opnieuw een klap uit te delen aan Sonos.

Roon is niet zomaar een leverancier van technologie voor audiostreaming. Roon richt zich al tijden expliciet op de audiofiel, waar Sonos slechts recentelijk is begonnen om speakers van een hogere audiokwaliteit te voorzien. Een deel van de oorzaak voor die trage ondersteuning zat hem in alle verouderde Sonos speakers die nog niet over 5GHz konden streamen en ook niet de kracht hadden om hi-res audio te decoderen. Hierdoor bouwde Sonos een achterstand op.

Roon kan wel met alle hi-res codecs overweg, maar werkt nog wel met een centrale server of applicatie op een computer. Daar betalen audiofielen maandelijks €15 voor, wat een uniek businessmodel voor Samsung kan betekenen.

Voor nu zal Roon zelfstandig blijven opereren zoals Harman dat ook lang heeft gedaan. Inmiddels zijn daar de invloeden van Samsung wel duidelijk, maar nog steeds kan Harman redelijk zelf beslissingen maken. Wel zal het zo zijn dat Roon technologie snel naar Samsung en Harman hardware zal vloeien, zoals Samsung bijvoorbeeld het Harman merk AKG gebruikt om de verkopen van Galaxy smartphones te verbeteren.

Eén reactie

  1. Ben benieuwd hoe ze dit gaan integreren. Is de technologie op een beetje betaalbare manier uit te zetten bij andere merken. Roon zit zeker niet op hetzelfde niveau als Sonos, en je betaalt er dan ook dik meer voor. Dus ik denk niet dat ze het als alternatief zien.

    Ik ben benieuwd hoe Samsung producten gaat uitbrengen, of dat ze gewoon van de technologie willen leren en het naar een lower level categorie willen brengen en dan breed uitzetten.

    Harman’s eigen multiroom techniek is best aardig. Alleen de speakers zelf zijn niet zo bijzonder. Daar heeft Samsung kennelijk weinig prioriteit mee, ondanks dat ze onder Harman, en eigenlijk ook onder Samsung zelf genoeg kennis hebben om dit soort producten te maken. Maar goed, mensen moeten het natuurlijk ook kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.