Logo GadgetGear.nl
Xiaomi Smart Band 8 Verpakking
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Xiaomi Smart Band 8

De Xiaomi Sport Band is al jaren legendarisch. Het was een van de eerste fitnesstrackers die geen drol kostte, en Xiaomi bleef bezig om het bandje over de jaren verder te laten evolueren tot wat het nu is. Een stuk duurder, maar zeker ook een stuk mooier.

Unboxing

De verpakking van de Xiaomi Smart Band 8 is zeer netjes. Plastic en papier is redelijk te scheiden, al is daar zeker nog ruimte voor verbetering. In het doosje zit minimale documentatie en een speciale, magnetische laadkabel.

Xiaomi Smart Band 8 Uitgepakt

Ontwerp

Wij ontvingen de zwarte uitvoering van de Xiaomi Smart Band 8, maar er is ook een goudkleurige uitvoering. De zwarte uitvoering komt met een siliconen bandje en ziet er op en top netjes afgewerkt uit. Xiaomi heeft ook een zeer uitgebreide lijn aan bandjes.

Xiaomi Smart Band 8 Onderdelen

Daarnaast biedt Xiaomi nog twee bijzondere manieren om de Xiaomi Smart Band 8 te gebruiken. Je kunt namelijk een ketting kopen, of een accessoire waarmee je de core van het product op jouw schoen kunt bevestigen. Die laatste is enorm interessant voor hardlopers omdat je zo nog gedetailleerdere data krijgt over jouw hardloopprestaties. De review unit kwam echter alleen met een armbandje, dus we kunnen je niks over deze innovaties vertellen. Zonde, want we waren hier echt heel nieuwsgierig naar.

Met 48 x 22,5 mm is de core van de Xiaomi Smart Band 8 mooi van formaat voor zowel de brede als de smalle pols. Met 11mm dikte valt ook dat nog best mee. Wat dikker dan de gemiddelde smartwatch, maar ook heel veel goedkoper. Dus dat is eigenlijk prima.

Het display zit achter een net stukje gecurved glas. Let wel, het is geen curved display, want het glas buigt af buiten het scherm. De rand heeft een metallic coating gekregen, maar verder is de behuizing van behoorlijk stootvast plastic. De reden dat Xiaomi voor een metallic coating over de plastic rand kiest, is om te zorgen dat radiosignalen prima de body kunnen verlaten, om zo een goede verbinding met jouw smartphone te kunnen behouden.

Alles bij elkaar weegt de Xiaomi Smart Band 8 core zo’n 14 gram en de standaard bandjes voegen hier nog 12 gram aan toe. De behuizing is 5 ATM waterdicht, dus zwemmen is geen enkel probleem. De behuizing bevat geen knoppen meer. Alles gaat via het touchscreen.

Display

Xiaomi kiest al generaties voor een AMOLED display, wat een optimale kijkervaring oplevert. De felle kleuren spatten er echt vanaf, ook in de volle zon door de maximale 600 nits aan licht dat erin zit. Het scherm meet bij deze generatie 1,6 inch en heeft een snelheid van 60Hz. Dat laatste is erg gaaf voor een wearable in deze prijscategorie. Met een resolutie van 192×490 pixels (rechthoekig) zijn de graphics mooi scherp.

Xiaomi Smart Band 8 Display

Het display van de Xiaomi Smart Band 8 wordt beschermd door glas. Hier zit wel een flink stuk besparing bij Xiaomi, want er is voor de derde generatie Corning Gorilla Glass gekozen. Dat is van zichzelf gewoon niet heel kras- en stootvast. Met wat opzettelijk stoten in de sportschool tegen stalen objecten zien we eigenlijk nog geen echte beschadigingen op het scherm. We hebben het idee dat de rechthoekige vorm en afgeronde hoeken het scherm ook wel wat steviger maken.

Zoals eerder aangegeven, is het display een stuk kleiner dan het glas waar het opgeplakt is. Het zit verticaal ook niet in het midden en dat is jammer wanneer je een watchface hebt die niet onder en boven eindigt in diep zwart. Op de gouden variant valt het waarschijnlijk wel minder op. Ik merk dat ik hier mijn keuzes voor de watchface ook echt op afstem. Zoals gezegd, het blijft een enorm goedkope wearable, dus we kunnen ons voorstellen dat dit een van de offers is die Xiaomi gewoon moest maken om het prijskaartje te halen.

Chipset

De Xiaomi Smart Band 8 draait op een Ambiq Apollo 4 Blue Lite chipset. Geen heel bekende, maar dat maakt niet uit. Xiaomi gebruikt immers haar eigen software en dat geeft de vrijheid om hier een keuze te maken die goed past bij de ambities met de sports tracker en de snelheid waarop deze moet functioneren. Qua snelheid kunnen we ook echt niet klagen. We kunnen vlot door alle instellingen en functies heen swipen.

Xiaomi Smart Band 8 Sensoren

De chipset beschikt over Bluetooth 5.1 ondersteuning voor jouw smartphone. NFC ontbreekt, waardoor de installatie via een QR-code verloopt. Dat is een prima besparing, al kom ik zo terug op die QR-code. GPS is niet aanwezig op de chipset. Daarvoor moet je tijdens jouw sportactiviteiten jouw smartphone in de buurt houden. Leuk is wel dat je jouw gelopen routes daarop ook meteen weer terug kunt zien. Het is ook niet de bedoeling dat je muziek op jouw smartband zet of jouw headset ermee gaat verbinden. Muziek bedienen kan wel vanaf het display.

Installatie

Het installeren van de Xiaomi Smart Band 8 ging niet zomaar. Hoewel het display fantastisch is, konden zowel mijn OnePlus 11 als mijn Vivo X8 en Xiaomi 13 konden de QR-code niet scannen om de app te installeren. Maar dat was gemakkelijk op te lossen door zelf de Mi Fitness app te downloaden. Je moet behoorlijk wat toestemmingen geven. Zeker wanneer je wilt dat notificaties en gesprekken goed worden doorgestuurd naar de Xiaomi Smart Band 8. Waar je handmatig de instellingen in moet, geeft de app hier uitgebreid informatie over. Ook wanneer je een ander merk smartphone gebruikt. Dit gaat dus erg goed.

Mi Fitness app

De Mi Fitness App is het centrale punt waarin je jouw Xiaomi Smart Band 8 beheert en ook software updates kunt uitvoeren. Die updates zijn er ook, dus daar hoef je geen zorgen over te hebben. Door jouw fysieke eigenschappen en leeftijd op te geven in de app, kan deze nauwkeurig berekeningen doen aangaande jouw calorieverbranding etc. Verder kun je jouw watchfaces (al meer dan 200), tegels etc allemaal aanpassen en dat is wel lekker, gezien je standaard al snel wat teveel opties tegenkomt in het menu van de Xiaomi Smart Band 8.

Mi Fitness blijkt ook een teamplayer te zijn. Zo kun je data uit Zepp Life importeren, maar ook koppelen met Strava. Ideaal ook voor hardlopers en fietsers.

Sporten met de Xiaomi Smart Band 8

Door omstandigheden heb ik nauwelijks kunnen sporten met de Xiaomi Smart Band 8, maar dat ik de keuze heb uit 160 sporten, die ik via het kleine schermpje moet selecteren, is geweldig. Op het zoeken na. Vooral ook omdat de namen van oefeningen soms niet helemaal overeenkomstig zijn met de benamingen in de sportschool. Dat is natuurlijk ook een beetje het risico met het naar het Nederlands vertalen van de software op deze wearable. Het is ook mogelijk om doelen te stellen, iets dat ik bijvoorbeeld op mijn Huawei Watch mis. Leuk is dat als ik aan het fietsen ben, de Xiaomi Smart Band 8 dit automatisch herkent en begint te tracken als ik er zelf niet aan denk. Ik heb dan al wel een stukje gemist, maar dat is nog altijd beter dan dat ik niks track.

De Xiaomi Smart Band 8 beschikt over een hartslagsensor en een bloedzuurstofsensor (SpO2). Hiermee kan de wearable nog beter in de gaten houden hoe jouw lichaam op jouw sportieve activiteiten reageert en daarop kan hij ook alarmen afgeven wanneer het niet goed met je gaat. Opvallend is wel dat bij het meten van slaap, de sensoren niet in staat zijn om echt door te hebben wanneer ik gewoon nog een uurtje wakker op bed lig TV te kijken. Die tijd wordt nogal eens meegerekend als slaaptijd. Dus die slaaptracking ben ik niet heel happy over.

Batterijduur

Met 190mAh krijgt de Xiaomi Smart Band 8 een net wat grotere batterij dan haar voorganger mee. De batterij zou 16 dagen mee moeten gaan, maar dat is voor mijn gevoel alleen haalbaar wanneer je zo’n lange periode geen sportfuncties gebruikt en het allways on screen uit houdt. De momenten dat ik aan het sporten was, ging de batterij een kleine week mee. Dat is eigenlijk prima.

Xiaomi Smart Band 8 Opsladen

Toch zit ook hier een nadeeltje. Draadloos laden is geen optie en, ondanks de dikte van 11mm, heeft Xiaomi ook niet geprobeerd om er een USB-C aansluiting in te zetten. In plaats daarvan krijg je weer een uniek magnetisch USB-kabeltje. Meerdere keren tijdens de testperiode presteerde ik het om het bandje kwijt te raken. Anno 2023 kan dat handiger. Mijn tip, bestel meteen een extra kabeltje mee.

Conclusie Xiaomi Smart Band 8

Helaas heb ik in de testperiode zowel een fysieke tegenslag gehad als twee wat langer perioden met corona, waardoor de energie flink afwezig was. Hierdoor heb ik zeer weinig echt kunnen sporten met de Xiaomi Smart Band 8. Het is vooral dat het PR bureau van Xiaomi steeds hardnekkiger aandringt op dat ze hem terug moeten hebben omdat ze een tekort aan samples hebben, dat ik deze review voor mijn gevoel redelijk vroegtijdig schrijf. Het is dan ook de enige review die ik dit jaar plaats zonder score te geven, omdat ik van mening ben dat ik de belangrijkste functie, sporten, niet uitvoerig genoeg heb kunnen testen. Bovendien zijn de kettingfunctie en de mogelijkheid om hem aan je schoen te binden erg belangrijke USP’s, die ik ook niet heb kunnen testen omdat die accessoires ontbraken. Als slim polsklokkie is het al wel een prima aankoop. Zeker gezien hij enorm goedkoop is. Maar wie serieus sport, moet toch even een andere review lezen voor de aankoop te overwegen.

Xiaomi Smart Band 8 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.