Logo GadgetGear.nl
Philips Sleep Headphones
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Philips Sleep Headphones zijn echt goed in bed

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Philips Sleep Headphones met 4 sterren.

THE GOOD

  • Draagt echt extreem prettig
  • Mooi laag volume
  • Je kunt hem voor alle audio op jouw smartphone gebruiken

THE BAD

  • Kokoon app is nauwelijks beter dan Bose Sleep
  • Geluidskwaliteit mag nog omhoog

Ik test veel hoofdtelefoons en ze mogen allemaal mee naar bed. Ook daar wil ik gewoon weten hoe ze presteren. Zijn er irritante knipperende lampjes, kan ik op mijn zij liggen met de headset in. We proberen het immers allemaal met onze headsets, maar het kan zo oncomfortabel zijn. Philips belooft met haar Sleep Headphones een sterke oplossing neer te zetten en ik geef toe, dit is wel een beetje mijn favoriet geworden… maar misschien niet helemaal zoals Philips en Kokoon dit hoopten.

Philips x Kokoon

Het klinkt misschien raar, maar de Philips Sleep Headphones zijn niet van Philips zelf. Het is vooral een rebrand van het originele product van een bedrijf genaamd Kokoon. Een bedrijf dat hiermee een briljant idee heeft verwezenlijkt, maar niet de wereldwijde slagkracht heeft die Philips als merk kan bieden. Hoewel op de headset keurig het Philips logo staat, is de bijbehorende app nog steeds van Kokoon en zit in het abonnement op deze app een belangrijk deel van de inkomsten voor Kokoon. Onder anderen in het Verenigd Koninkrijk kun je deze headset dan ook kopen als de originele Kokoon Nightbuds en op Kickstarter is de headset te vinden onder de naam Philips Sleep Headphones with Kokoon.

Unboxing

De headset komt in een bruine, kartonnen doos die prima door de brievenbus past. Thumbs up voor het duurzame gevoel dat dit meteen al geeft. De grote doos maakt ook echt ruimte om het product mooi te presenteren. Net als de verschillende maten oordopjes die je erbij krijgt. Ook documentatie is aanwezig en die heb je stiekem ook wel even nodig als je met Kokoon aan de slag gaat. Tenslotte krijg je nog een mooie, slanke reisetui die de headset extra bescherming biedt.

Philips Sleep Headphones uitgepakt

Design

We hebben in het verleden headsets ervaren die echt heel goed mee kunnen in bed. Merken als Byerndynamic en Bose met haar Sleepbuds II zijn daar echt goed mee aan de slag gegaan. Philips heeft daar eigenlijk nooit de focus op gelegd en dat is raar. Zeker wanneer je stilstaat bij het feit dat Philips een enorme voetafdruk in medical heeft. Een headset als deze lijkt me heerlijk in het ziekenhuis. Waarom?

Philips Sleep Headphones

Omdat het draagconform enorm hoog ligt. Lig je op jouw rug, slaap je op jouw zij? Geen enkel probleem. De headset blijft doorgaans prima om het hoofd zitten en het kastje op jouw achterhoofd voel je eigenlijk nauwelijks.

Fijn voor jouw partner is ook dat de headset geen verlichting gebruikt anders dan een LED die even knippert wanneer hij opstart of afsluit. Dit is echter niet heel duidelijk. Het was toffer geweest als in het design dan voor een schuifje oid was gekozen om de status (aan/uit) aan te geven.

Arjan slaapt met de Philips Sleep Headphones

Philips Sleep Headphones vs. Bose Sleepbuds II

Het ontwerp van de Bose Sleepbuds II is werkelijk fantastisch. Van het openen van het doosje tot hoe de oordopjes er magnetisch in vallen en de animatie van de LED’s. Wie ze ziet, raakt instant verliefd. En ja, je kunt prima op je zij liggen met deze oordopjes van Bose. Maar gedurende de nacht vallen ze toch vaak uit mijn oor en dan is het in de ochtend toch echt zoeken waar ze zijn. Bovendien irriteren ze soms ook in de nacht omdat ze echt in mijn oor zitten. Dit zorgt uiteraard voor een betere demping van geluiden rondom het bed.

Bij deze Philips Sleep Headphones gaan de oordopjes niet helemaal mijn gehoorgang in. Hebben ze ook niet nodig omdat ze steun vinden om mijn oor heen. Dat scheelt qua irritatie. Ook is de headset veel te groot om kwijt te raken. Kijk ik naar de app, dan heeft Kokoon als app veel meer white noise tracks en zijn de samples langer en beter gemixt dan die van Bose. Daar staat tegenover dat de Kokoon app je wel geld kost terwijl je bij Bose in een keer klaar bent. Oja, Android-gebruikers moeten de Bose app sideloaden vanuit de eigen site omdat die app niet meer op Google Play staat.

Maar… in tegenstelling tot de Bose Sleepbuds II is dit een volwaardige headset. Je zit dus niet aan Kokoon vast, maar kunt ook een white noise track van YouTube opzetten. Of een podcast op Spotify. Of wat ik doe, gebruik maken van Calm. Je krijgt een wereld aan keuzes die Bose je niet geeft.

Geluidskwaliteit

Wanneer je dit soort oordopjes ontwikkelt, heb je weinig ruimte om aan geluidskwaliteit te werken. Zeker wanneer de oordopjes ook niet helemaal afsluiten in de gehoorgang. Dat hoeft ook niet erg te zijn. Wil je dus echt graag mooie muziek luisteren of de headset gebruiken om een game te spelen of film te kijken, moet je accepteren dat het geluid gewoon niet de diepte en dynamiek kent die je van andere headsets gewend bent. Misschien moet je dan gewoon twee headsets op je nachtkastje leggen. Dat kan ook natuurlijk.

Conclusie

Misschien is de vergelijking tot de Bose Sleepbuds II wel de beste vergelijking om een gevoel te krijgen van hoeveel praktischer de Philips Sleep Headphones zijn. Mag het qua geluidskwaliteit beter? Zeker. Kan dat? Geen idee. Moet dat? Waarschijnlijk niet. Kan de bediening duidelijker? Zeker. Moet dat? Vind ik wel. Is de samenwerking met de Kokoon app belangrijk? Hij is in ieder geval beter dan de Bose Sleep app, maar of dat voor jou extra waarde brengt… is natuurlijk heel persoonlijk. Ik merk dat ik de headset in ieder geval vrijwel iedere nacht gebruik en ook echt met heel veel plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.