Logo GadgetGear.nl
Nio Shenji NX9031
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Autofabrikant Nio produceert Chinese 5nm chip

Al enkele jaren probeert de VS om essentiële technologie voor chipproductie weg te houden uit China. Hoewel vooral naar SMIC en Huawei werd gekeken als uitdagers voor de chipmarkt, is het autofabrikant Nio dat nu de eerste 5nm chip weet te presenteren.

Met naar Nio Shenji NX9031 ontwikkelde het bedrijf een chip die het op moet nemen tegen Nvidia. Net als Nio, ontwikkelt Nvidia chips voor autonoom rijdende auto’s. De kracht van de chipset van Nio zit ergens tussen de originele Nvidia Drive Orin chipset en de Nvidia Drive Atlan uit 2021 in. De kans is nu groot dat Nvidia haar afzetmarkt in China (deels) zal verliezen aan de interne productie van Nio aldus CnVPost.

2 reacties

  1. De vraag is tegen welke kosten Nio dit voor elkaar gekregen heeft. Zoals ik begreep omvat het maken van chips volgens dit procedé flink wat omwegen, waardoor de kosten hoger liggen in ieder opzicht en ook de foutmarge hoger ligt. Daarnaast een aanzienlijk langer productieproces (waar ook een hogere foutmarge en hoger kosten aan gerelateerd zijn, dus het werkt exponentieel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.