Logo GadgetGear.nl
Intel Blockchain Accellerator
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Intel gaat Apple Silicon-achtige chips fabriceren

In PC architectuur is het nog altijd zo dat opslag en werkgeheugen twee aparte onderdelen zijn op het moederbord. Hierdoor hebben gebruikers en fabrikanten de mogelijkheid om ze te repareren, maar vooral om prestaties en capaciteit zelf te kiezen. Een stukje invloed dat de Apple-gebruiker jaren geleden al inleverde. Maar wellicht gaat dit ook voor de PC gebruiker gelden.

De architectuur van de nieuwe Lunar Lake processors van Intel gaan namelijk ook geheugen op de chip zelf bevatten. Daarmee verlies je de keuze, maar maakt Intel wel een enorme sprong in de prestaties van de chipset. Het geheugen zit dan immers, net als bij Apple Silicon, zo dicht op de rekenkernen dat het extreem efficiënt met dat dat geheugen overweg kan. Apple verklaarde eerder al dat deze designkeuze er voor zou zorgen dat je met 8GB vergelijkbare ervaringen kunt hebben als op een Intel chipset met 16GB werkgeheugen.

De Intel Lunar Lake chipset is nog wel een chipset gemaakt voor het goedkopere segment aan laptops. In hoeverre we dit in high-end modellen is nog onbekend, maar het zou een zeer logische stap zijn voor het bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.