Apple Vision pro
Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Apple in beroep tegen classificatie als poortwachter

Het rommelt in technologieland nu Europa de broekriem aanhaalt bij de ‘Big Tech’. Zo bombardeerde Europa bedrijven als TikTok, Meta, Microsoft en Apple als poortwachter. Met andere woorden, een bedrijf met platforms waar het een monopolie op heeft en daarmee (in-)directe invloed op de portemonnee van de gebruiker. Even leek het erop dat Apple zijn rol zou accepteren, net als de anderen. Maar net als TikTok en Meta gaat het in beroep tegen haar status, waar Microsoft zich erbij neerlegt en maatregelen lijkt te gaan nemen.

Apple is tot poortwachter gebombardeerd voor haar platforms iMessage en de App Store. In beide gevallen zou er spraken zijn van oneerlijke concurrentie. Apple bepaald welke apps wel of niet op de App Store komen en Apple maakt in iMessage onderscheid tussen Apple en non-Apple gebruikers met de kleur van haar berichtenstatus. Daarmee onderstreept het ook dat informatie uitwisselen met een non-Apple apparaat minder vertrouwd is. Ook omdat concurrenten niet de mogelijkheid krijgen om op een veiliger manier te communiceren met iMessage. Apple kondigde vorige week al aan de RCS standaard te gaan implementeren in iMessage, om dit op te lossen. Daarmee zou Apple mogelijk niet langer op dat platform poortwachter zijn omdat het verschil tussen Apple en non-Apple gebruikers minimaliseert. Waarom de App Store niet onder de nieuwe wetgeving zou moeten vallen is nog niet heel duidelijk bij Bloomberg. Het idee van de wet poortwachter en onderliggende DMA die van toepassing zou zijn op de App Store is om zelfregulering binnen grote bedrijven de stimuleren. Daar staat tegenover dat de App Store daarmee ook onveiliger zou kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.