Logo GadgetGear.nl
TikTok logo
Picture of Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

TikTok oudervoorlichting: veiligheidstips voor ouders!

TikTok is een veelgebruikte app die creativiteit en interactie kan bevorderen, maar ouders en kinderen moeten zich bewust zijn van mogelijke risico’s. Mensen kunnen op TikTok viraal beroemd worden, met kleine TikTok beroemdheden die meer dan 100.000 volgers hebben en de grootste sterren zelfs 10 miljoen of meer die TikTok volgers kopen. Heb je kinderen? De kans is groot dat TikTok een rol speelt in het leven van je gezin. Het kan zijn dat je kinderen er al veel tijd aan besteden, of je maar blijven vragen of ze het mogen downloaden. TikTok stelt je kinderen in staat om video’s te maken, vaak door te playbacken of te dansen op populaire nummers, en deze te delen met vrienden of een breder publiek van TikTok-gebruikers. Bovendien kun je andere mensen volgen zonder zelf video’s te plaatsen. Maar waar kun jij als ouder op letten om je kinderen in bescherming te nemen?

Er zijn voordelen, maar gebruik het veilig

TikTok is een creatieve uitlaatklep voor kinderen, waar ze plezier hebben in het maken van video’s en zichzelf kunnen uiten. Ouders merken op dat TikTok hun kinderen de mogelijkheid biedt om grappige en creatieve content te maken, wat waardevol kan zijn. Dankzij de bewerkingsmogelijkheden van TikTok kunnen kinderen eenvoudig professioneel ogende video’s produceren. Ondanks deze voordelen is het van groot belang dat ouders blijven opletten op wat hun kinderen doen en delen op de app om ervoor te zorgen dat ze veilig blijven.

MopTok op TikTok

Let op ongepaste inhoud

TikTok is een platform waar mensen ongeacht de leeftijd video’s maken en delen, vaak met dansjes of playbacken op populaire nummers. Hierdoor kunnen kinderen in aanraking komen met ongepaste inhoud, zoals mensen die zich schaars kleden, schelden en verleidende dansen. Er zijn zelfs meldingen van naaktheid en gevaarlijk gedrag geweest. Hoewel TikTok filters en ouderlijk toezicht biedt, zijn deze niet perfect en kunnen sommige inhoud missen. Ouders kunnen echter limieten voor schermtijd instellen en ongepaste inhoud filteren met de Digital Wellbeing-functie. Voor kinderen jonger dan 13 jaar is er een beperkte versie van TikTok beschikbaar, waar ze video’s kunnen maken maar niet kunnen delen en alleen toegang hebben tot kindvriendelijke inhoud. Het is van groot belang dat ouders de online activiteiten van hun kinderen nauwlettend volgen om hun veiligheid te waarborgen.

Beperk mensen die toegang hebben tot de inhoud van je kinderen

Het is ontzettend belangrijk om de toegang tot de video’s van je kind op TikTok te beperken. Wanneer je een TikTok-account aanmaakt, staat dat standaard op “openbaar”. Dit betekent dat iedereen de video’s kan zien en erop kan reageren, wat potentieel gevaarlijk kan zijn. Dit kan snel uit de hand lopen. Soms krijgen kinderen, vooral jonge meisjes, veel volgers van voornamelijk mannen die ongepaste opmerkingen maken. Om de veiligheid van je kind te waarborgen, is het van groot belang om het TikTok-account van je kind op “privé” te zetten. Hierdoor kunnen alleen mensen die jij goedkeurt de video’s van je kind zien, erop reageren en ze leuk vinden. Als je toch een openbaar account wilt, kun je specifieke instellingen aanpassen om de interacties en zichtbaarheid te beheren en zo de veiligheid van je kind te waarborgen. Ouders moeten begrijpen hoe ze de privacy-instellingen van TikTok kunnen gebruiken om hun kinderen te beschermen tegen ongewenste interacties en inhoud.

Bespreek de online veiligheid met je kind

Je moet ook openhartig met je kind praten over online veiligheid, vooral als ze TikTok gebruiken. TikTok-instellingen kunnen snel worden gewijzigd, dus je kind kan per ongeluk de privacy-instellingen aanpassen. Er bestaat geen foolproof beveiligingsmaatregel omdat kinderen van nature grenzen willen verkennen. Het is belangrijk om je kind bewust te maken van de gevolgen van hun online gedrag en hen te leren hoe ze TikTok veilig kunnen gebruiken. Ze moeten begrijpen dat wat ze online plaatsen permanent is en dat ze voorzichtig moeten zijn met wie ze accepteren als vrienden. Zelfs als je je kind geen eigen sociale media-accounts toestaat, is het belangrijk om hen te leren over online veiligheid, omdat ze waarschijnlijk toegang hebben tot de apparaten van vrienden waarop sociale media-apps zijn geïnstalleerd. Probeer de communicatie open te houden en regelmatig te praten over online veiligheid om ervoor te zorgen dat je kinderen de risico’s begrijpen en weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen.

Pas op voor pesten

In de TikTok-app heb je controle over hoe je kind met anderen omgaat, maar er zijn enkele dingen rondom pesten om op te letten. Mensen kunnen video’s spottend nabootsen in duetten of reacties, en soms verschijnen onaardige opmerkingen in de comments. Gelukkig zijn veel reacties positief en ondersteunend. Toch is het belangrijk om te weten dat sommige kinderen, die misschien graag veel likes en volgers willen verzamelen, soms risicovolle of ongepaste dingen kunnen proberen om populair te worden. Daarom is open communicatie en bewustzijn cruciaal om ervoor te zorgen dat kinderen TikTok op een veilige en verantwoorde manier gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.