Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Dreame D10 Plus, robotstofzuiger die ook een beetje dweilt

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Dreame D10 Plus met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Compleet
 • Slim
 • Reinigt goed
 • Breed inzetbaar
 • Dweilfunctie
 • Zelf legend reservoir
 • App mogelijkheden
 • Connectiviteit
 • Afwerking
 • Verpakking

THE BAD

 • Dweilen is beperkt
 • Obstakel gevoeliger met dweil

Robotstofzuigers zijn er al een tijdje. De eerste versies liepen nogal vaak vast. Dat moet nu echt opgelost zijn. Vol goede moed zijn we begonnen met het testen van de Dreame D10 Plus. ‘Plus’ staat voor de extra functie: dweilen.

De Dreame D10 Plus is een ronde robotstofzuiger die zichzelf kan legen in een basisstation. Volgens de specificaties moet hij ook kunnen dweilen. We dachten dat het basisstation wel een waterreservoir zou hebben, maar niets daarvan, daarover later meer.

Uitpakken

De Dreame D10 Plus zit in een grote doos en is milieuvriendelijk verpakt. Dit is een Chinees product, maar de verpakking verraadt daar niets van. Geen brokken polystyreen of overal plastic beschermfolie. Nee, de doos is geheel van karton, en alles zit in origami-achtig gevouwen kartonnen en papieren delen. De dikke handleiding in diverse talen hebben we overgeslagen, en dankzij de quickstartgids en de app is de installatie echt kinderspel. Met de QR-code kun je snel de juiste Dreame- of Xiaomi Home-app downloaden. In de doos zit een borstel die je nog even zelf moet plaatsen. Het basisstation heeft al een stofzakje geïnstalleerd. Het losse stofzakje is dus extra.

Het basisstation is een staand vuilreservoir en een platform waar de stofzuiger zich ook kan opladen. De stofzuiger is rond met een verhoging waar de lidar zit, waarmee de stofzuiger de omgeving scant en weet waar hij is. Aan de onderkant zit een klein reservoir voor het vuil. Wanneer de stofzuiger in het basisstation staat, kan het basisstation de inhoud van de robot legen in de stofzuigerzak.

In gebruik nemen

Voor gebruik moet de Dreame D10 Plus eerst volledig worden opgeladen. Met de app kun je de stofzuiger verbinden. We dachten slim te zijn en voegden de robot toe aan het gastnetwerk om de datacommunicatie te scheiden van ons netwerk, waar alle andere apparaten op zijn aangesloten. Met een stem helpt de robot je bij de installatie. Later merkten we bij gebruik dat, zelfs als de robotstofzuiger op het gastnetwerk zit en wij met de telefoon op het gewone netwerk, alles toch met elkaar communiceert. De software is ronduit voorbeeldig, maar misschien ook een beetje beangstigend. Hoe moeilijk sommige slimme apparaten zijn om in je netwerk te verbinden en vervolgens op afstand te bedienen. De Dreame D10 Plus is kinderspel. Heel slimme Chinezen hebben deze software gemaakt. Overigens, nergens in de app zijn lelijke vertaalfouten te vinden, zoals we bij andere merken vaak wel zien.

De robot moet eerst de ruimte verkennen en gaat rondrijden en overal tegenaan botsen. Dat gaat overigens heel zachtjes, en je hoeft niet bang te zijn voor beschadigingen. Bij ons zat de robot in het begin wel een paar keer vast. Even dachten we ‘daar gaan we weer’, maar laten we gebruik blijkt dat allemaal mee te vallen. Juist in het begin leert de robot waar hij wel en waar hij niet kan komen. Je ziet ook de lidar een kaart opbouwen waarbij je jouw ruimte ziet. In ons geval ziet hij zelfs de tuin en toont een aantal muren van de buren. Bijna griezelig hoe zo’n kleine lidarscanner zoveel in kaart kan brengen. Is alles in kaart gebracht, dan kan het zuigen beginnen.

Zuigen

De robot begint netjes aan de eerste stofzuigbeurt, en we zien eigenlijk dat het beter is om sommige zones af te schermen. Het is immers niet nodig om onder alle banken centimeter voor centimeter te stofzuigen, met het risico dat hij komt vast te zitten in de vele kabels die daar liggen. Zo hebben we diverse zones afgeschermd, en kan de robot probleemloos zijn gang gaan als we niet thuis zijn. Wanneer we thuis zijn, laten we hem de hele ruimte stofzuigen, zelfs onder alle banken, stoelen en kasten. Af en toe komt hij dan vast te zitten en moeten we helpen, maar dat gebeurt niet bij elke stofzuigbeurt. Eigenlijk valt het wel mee. Als je met een ouderwetse stofzuiger werkt, komt je snoer ook af en toe vast te zitten als je overal langs gaat. Nee, het is echt veel beter geworden in vergelijking met de robotstofzuigers van jaren geleden. Als je dan merkt dat alles echt kruimelvrij is en zelfs op het tapijt netjes te zien is dat er gezogen is, dan stemt het gebruik tot grote tevredenheid.

Dweilen

Voor het dweilen moet de vloer eerst drie tot vier keer gereinigd zijn. Een cassette met een reservoir is wat het dweilen moet realiseren. Met heel weinig water volstaat de D10 Plus om een vochtig spoor achter te laten. Eigenlijk is het een extra handeling waarmee stof nog beter wordt verwijderd. Denk niet dat de dweil functie er is om grote vlekken weg te poetsen, maar functioneel is de dweil zeker. Een nadeel is dat de hellingshoek beperkt wordt voor de robotstofzuiger met de dweilcassette, waardoor deze wat vaker bij stoelen of het tapijt blijft steken. Om deze reden hebben we de cassette weer verwijderd en gebruiken we die zo om de twee weken.

Verdiepingen

Leuk wordt het wanneer je de stofzuiger ook op andere verdiepingen of locaties laat stofzuigen. Daar moet je ook de ruimte verkennen, en daarna gaat de stofzuiger zijn gang. Bij ons is het trapgat een open ruimte. Hier moet je dan op de kaart een virtuele muur plaatsen om te voorkomen dat de robot van de trap valt. In het begin hebben we erbij gezeten, leuk om te zien, en uiteindelijk hebben we met vertrouwen de robot zijn gang laten gaan. Ongelooflijk wat er onder de bedden vandaan komt. Het huis wordt echt schoner met deze robotstofzuiger, en het gebruik is echt gebruiksvriendelijk. Je moet de robot wel af en toe helpen door de kaart te selecteren waar hij moet gaan werken en door na te denken wanneer je hem alles laat stofzuigen en dweilen en wanneer je de ruimte wat beperkt zodat hij zeker nooit vast komt te zitten. Wel zo handig als je niet thuis bent.

Conclusie

De Dreame D10 Plus is wat je van een robotstofzuiger mag verwachten. Hij zuigt prima en komt vrijwel overal. De app is gebruiksvriendelijk, en de dweilfunctie is een aardige extra functie die vooral nuttig is voor wie allergisch is voor het kleinste stof. De prijs is pittig, maar je krijgt er wel een droomproduct voor. Met een iets betere dweilfunctie zou de Dreame D10 Plus een 10 krijgen. Nu een dikke oprechte negen als score.

Dreame D10 Plus - Robotstofzuiger - Met Dweilfunctie - Bestuurbaar Via App - Met Oplaadstation kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.