Logo GadgetGear.nl
`Huawei Mobile Services
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Per 1 februari ruimte voor echt snel 5G in Nederland

Hoewel vele providers als 5G aanbieden, halen wij Nederlanders toch nog maar weinig echt bijzondere snelheid uit onze 5G verbindingen. Dat komt doordat het benodigde spectrum om de echt snelle verbindingen mogelijk te maken, jarenlang werd geblokkeerd door Inmarsat.

Inmarsat werkte vanuit Friesland met enorme schotels waarvoor de overheid de 3,5GHz frequentieband vrij moest houden waar ook 5G optimaal op functioneert. Vorig jaar trok de overheid de vergunning van Inmarsat in en dat laat weten voor 1 februari 2024 naar Griekenland te verhuizen.

Inmarsat is overigens niet de enige grote gebruiker van de 3.5GHz band. Ook Schiphol gebruikt deze voor communicatie. Voor Schiphol lijkt het echter mogelijk om daar ook andere frequenties voor te gebruiken, al tekende Schiphol daar eerder nog wel protest tegen aan. De verwachting is dat de overheid komend jaar het vrijgekomen spectrum zal veilen en dat de telefoonproviders niet heel lang daarna beginnen met het aanpassen van de netwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.