Logo GadgetGear.nl
Amazon Logo
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Amazon lanceert eerste ‘Kuiper’ satellieten als tegenhanger voor StarLink

Elon Musks StarLink lijkt eindelijk concurrentie te krijgen vanuit Amazon. Die internetreus heeft afgelopen week de eerste twee satellieten voor Project Kuiper gelanceerd. Op termijn moeten er ook voor dit netwerk duizenden satellieten in een baan om de aarde worden gebracht.

In totaal verwacht Amazon zo’n 3.300 satellieten nodig te hebben om tot een goed, werelddekkend netwerk te komen. Deze eerste twee zijn er vooral om te testen hoe het systeem moet gaan werken en zullen daarmee mogelijk impact hebben op de uiteindelijke hardware die in de definitieve satellieten komt te zitten.

StarLink heeft momenteel zo’n 5.000 satellieten om de aarde hangen en is van plan om dit aantal omhoog te brengen naar 42.000 stuks. StarLink moet dit deels omdat het vrij hoog boven de aarde hangt. Amazon heeft een gunstigere, lagere baan om de aarde, waardoor minder satellieten in principe geen probleem mag zijn. In China zijn plannen voor een netwerk van 13.000 satellieten. Canada is bezig een netwerk van 300 de lucht in te brengen en in Europa mikt Eutelsat Oneweb op een nog onbekend netwerk terwijl het Duitse Rivada zo snel mogelijk 600 satellieten om de aarde wilt plaatsen. Bij vrijwel iedere speler is het idee om vooral een wereldwijd dekkend internet netwerk aan te bieden. Op die manier zouden de Vodafone’s en KPN’s van deze wereld overbodig kunnen worden. Ook Apple speelt al jaren met het idee om zelf een wereldwijd opererende telefoonprovider te worden en ondersteunt al satellietcommunicatie op een aantal toestellen. Daarvoor moet je nu nog wel een relatief duur abonnement afnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.