Logo GadgetGear.nl
Robotstofzuiger vs. traditionele stofzuiger
Picture of Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

Robotstofzuiger vs. traditionele stofzuiger

Stofzuigen, we doen het allemaal. Het is dé manier om de vloeren van je huis schoon te houden. Gezien de technologie zich blijft ontwikkelen heb je sinds een aantal jaren ook de robotstofzuiger. Steeds meer huishoudens vervangen de elektrische stofzuiger voor een robotstofzuiger. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een traditionele stofzuiger en een robotstofzuiger? En wat zijn de voor- en nadelen? Hieronder lees je er alles over.

De voordelen van een traditionele stofzuiger

Nog steeds is de traditionele stofzuiger het meest populair, dit apparaat heeft ook zeker een heleboel voordelen:

 • Een traditionele stofzuiger heeft vaak een zak of een stofbak om het stof in op te vangen. Deze zijn vaak ruim en hierdoor hoef je ze niet vaak te legen en kun je een behoorlijk aantal keren stofzuigen.
 • De traditionele stofzuiger heeft vaak een flinke zuigkracht, ideaal om tapijt en vloerkleden mee schoon te maken. Ze zijn perfect om hardnekkig vuil en stof mee te verwijderen. Vaak heb je ook de optie om te kiezen uit verschillende standen qua zuigkracht.
 • Een traditionele stofzuiger heeft vaak verschillende accessoires zoals hulpstukken en borstels. Hierdoor kun je met een traditionele stofzuiger ook makkelijk trappen, meubels en kastjes uitzuigen.

De belangrijkste nadelen van een traditionele stofzuigers zijn voornamelijk dat je zelf aan de slag moet gaan, dit kan best inspannend zijn en voor ouderen of mensen met lichamelijke klachten kan dit té belastend zijn. Ook kost het aardig wat tijd om je hele huis te stofzuigen.

De voordelen van een robotstofzuiger

Ook steeds meer mensen kiezen voor het gemak van een robotstofzuiger, de belangrijkste voordelen zijn als volgt:

 • Het grootste voordeel van een robotstofzuiger is ongetwijfeld het gemak. Je hoeft niet meer jezelf in te spannen want de robotstofzuiger doet het werk voor je.
 • Een robotstofzuiger maakt weinig geluid, je kunt deze stofzuiger bijvoorbeeld gerust in de nacht aanzetten.
 • Een robotstofzuiger neemt weinig ruimte in beslag, ten opzichte van een traditionele stofzuiger.
 • Een robotstofzuiger kan door het formaat makkelijk onder je meubels komen.
 • Ook kun je kiezen voor een robotstofzuiger met dweil, dat is helemaal een ideale combinatie.

Ook een robotstofzuiger heeft een aantal nadelen en dit zijn de belangrijkste. Ze hebben aanzienlijk minder zuigkracht, wanneer je tapijt hebt in huis kan dit een nadeel zijn. Ook heeft de robotstofzuiger vanwege het formaat weinig capaciteit om stof op te slaan. De prijs van een robotstofzuiger ligt vaak flink hoger dan die van een traditionele stofzuiger.

Of je nu kiest voor een traditionele stofzuiger of de robotstofzuiger, dat is vaak toch afhankelijk van je eigen leefsituatie. Hou je van gemak, dan is een robotstofzuiger ongetwijfeld een uitkomst. Heb je regelmatig veel vuil op de grond bijvoorbeeld door huisdieren, dan is een traditionele stofzuiger meer geschikt. Beide apparaten hebben zoals je hebt kunnen lezen hun eigen voor- en nadelen.

7 reacties

  1. Nou, rustig maar hoor! Je kunt ze combineren: de robotstofzuiger voor elke dag, en dan op een vrije ochtend de trap en de kastjes met de gewone stofzuiger.

 1. Geweldig die robot, s nachts aan in de woonkamer, de volgende dag de vangst controleren, en jawel, elke keer weer een hele hond erin. s morgens even het vloerkleed na zuigen en de bank hondenhaar vrij maken. Klaar…..
  Overdag wordt de robot losgelaten in de slaapkamer of de gang…..ook daar is veel fijnstof aanwezig en hondenhaar. Niet meer plat op mijn buik onder het bed proberen te zuigen….lang leve de robot. Elke 14 dagen met de gewone stofzuiger de “gemiste plekjes” zuigen. Moet wel naast elkaar, robot en stofzuiger!

 2. Vind het fantastisch. Je moet wel alle kabels van de vloer halen en sommige robots verslikken zich in franjes. Aparte dweilrobot voor op tegelvloeren ook prima. Wil nooit meer anders.

 3. Hallo
  Ik heb rugklachten, en voor mij is het wel belangrijk om een robot stofzuiger te hebben. Ook voor de thuiszorg is dit een idee

 4. Onze robotstofzuiger komt overal onder vast te zitten waardoor je er niks aan heb: bed, kastjes, om nog maar niet te spreken over alles wat je moet opruimen voordat ie überhaupt aan de gang kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.